lokalna hrana

Slovenska šolska prehrana pod lupo: kako otrokom zagotoviti bolj zdrav in lokalen obrok
Slovenija ima dobro razvit sistem šolske prehrane, vendar številne razprave ob začetku Tedna slovenske hrane kažejo, da je prostora za izboljšave še veliko, predvsem pri vključevanju lokalno pridelane hrane, povezovanju deležnikov in upoštevanju potreb otrok. Prav to je bilo v ospredju dogodka Pamet v hrano, znanje na krožnik, ki ga je organiziralo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Nove prehranske smernice v šolah: Kaj se je spremenilo na šolskih krožnikih?
Svetovni dan hrane, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, letos poteka pod geslom 'Z roko v roki za boljšo (pre)hrano in boljšo prihodnost'. Z začetkom šolskega leta 2024/2025 so v Sloveniji začele veljati nove prehranske smernice, ki prinašajo pomembne spremembe v šolski prehrani. Te spremembe pa ne zadevajo le sestave obrokov, temveč širše razumevanje prehrane kot dela vzgoje, zdravja in trajnosti.

Kuhajte z otroki po nasvetih Ane Žontar Kristanc
Kuhanje z najmlajšimi je lahko zabavno doživetje, polno smeha, novih znanj in toplih trenutkov. Kdo bi znal to bolje pokazati kot Ana Žontar Kristanc, mama, blogerka, kuharica in avtorica kuharskih knjig.

Zdrav zajtrk, ki vas bo popeljal nazaj v otroštvo
Slovenija je dežela z bogato tradicijo, tudi na področju prehrane. Vsako leto v novembru praznujemo Teden slovenske hrane, pobudo, ki spodbuja uživanje domačih, lokalnih živil. Osrednji dogodek tega tedna je že nekaj let Tradicionalni slovenski zajtrk, ki nas povezuje z našimi koreninami in bogatim kulinaričnim izročilom. Zajtrk, ki ga bodo letos v slovenskih vrtcih, šolah in drugih izobraževalnih zavodih pripravili 15. novembra, pa ne sme manjkati niti na mizi vaših malčkov.

V šolah bodo po novem jedli bolj zdravo
Z novim šolskim letom prihajajo tudi nove prehranske smernice, ki spodbujajo zdravju in okolju prijazno prehranjevanje oz. čim bolj lokalno, sezonsko, naravno pridelano in minimalno predelano hrano za šolarje.

Ta hrana je za dojenčka lahko nevarna
Prehranjevanje zdravega dojenčka v prvem letu življenja delimo na tri obdobja in v vsakem izmed teh obdobij se je določenim živilom priporočljivo izogibati.

To je ključnega pomena za zdrav razvoj otroka
Nosečnost je eno najlepših obdobij življenja, posvečeno pripravam na prihod dojenčka. V tem času bodoče mamice zavzeto gnezdijo in se založijo s tisoč dodatki, ki jih bo otrok morda potreboval, precej manj pozornosti pa namenjajo pravilni prehrani. Večina sicer upošteva smernice priporočenih ter odsvetovanih živil v nosečnosti, ne pa tudi njihove kakovosti. A prav ta bi morala biti glavno vodilo nosečniške prehrane, saj ima dolgoročni vpliv tako na mamico kot na otroka. A kje jo iskati? In kako vedeti, da gre res za kakovostna živila?

Zato je pomembno, da otroci uživajo kakovostno meso
Tako kot odrasli tudi otroci za uravnoteženo prehrano potrebujejo različna hranila, ki jih lahko v telo med drugim učinkovito vnesejo z uživanjem mesa. Zato jim ga starši nikoli ne bi smeli odrekati, bi pa morali biti vselej pozorni na to, od kod prihaja in kaj se je z njim dogajalo, preden se je znašlo v našem hladilniku. A kako prepoznati sveže, kakovostno meso lokalnega porekla?

Ko je mamica štirih po kapi skoraj umrla, se je vprašala, kaj lahko stori za svet
Mamico štirih je pred letom in pol zadela možganska kap. Skoraj ne bi preživela. "Ko sem prišla malo k sebi, sem pričela razmišljati, kaj lahko jaz doprinesem svetu," se spominja Andrea Cesar.

Afera poljsko meso: to Nijz svetuje šolam
Nijz ob aferi s poljskim mesom opozarja na smernice prehranjevanja v vrtcih in šolah. Svetujejo, naj naročajo čim bolj kakovostna in prehransko ustrezna živila, ki so lokalna in sveža.

Tradicionalni slovenski zajtrk: od opozoril, da brošur otroci ne morejo prebaviti, do prvih pozitivnih učinkov
Kruh, maslo, med, mleko in jabolka so na krožnikih naših otrok že sedmo leto zapored. Toliko časa namreč v vrtcih in šolah poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. To je projekt, ki je že obrodil prve pozitivne rezultate, žal pa ni šlo vedno vse kot po maslu in je bilo kdaj potrebno ugrizniti tudi v kislo jabolko.

Tradicionalni slovenski zajtrk
V šolah, vrtcih in številnih podjetjih ter drugih institucijah bo danes, ko Slovenija obeležuje dan slovenske hrane, dišalo po tradicionalnem slovenskem zajtrku. Sestavljajo ga slovenski kruh, mleko, maslo, med in jabolka, s čimer želijo pristojni širiti zavedanje o pomenu zdrave in lokalne hrane. Z malčki in šolarji bo zajtrkovalo več politikov.

Sveža zelenjava iz slovenskih kmetij v Zeleni točki
Prihajajoča jesen nam ponuja pisano košarico sveže zelenjave iz integrirane pridelave iz slovenskih kmetij, ki jo najdete v novi trgovini Zelena točka v Cityparku v Ljubljani. Privoščite sebi le najboljše – sveže, okolju in vam prijazno pridelano zelenjavo, ki ni pripotovalo tisoče kilometrov.

Na kmetiji je zabavno!
V Poljanski dolini sta doma Žiža in Milan Brence, ki se že od leta 1988 trudita za obstoj kmetije Pustotnik, na kateri se skriva pravo bogastvo najkakovostnejših sirov. Pred nekaj dnevi sta odprla vrata vsem obiskovalcem in jim pokazala, kako se pridelujejo in predelujejo mleko ter mlečni izdelki. Tudi sami lahko pokukate na kmetije in poskusite domačo hrano: www.lokalna-kakovost.si.

Vabljeni na dneve odprtih vrat pridelovalcev, predelovalcev in zadrug
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje nadaljuje s svojo akcijo, s katero vabi mame, očete, babice, dedke, tete, strice, otroke … da se na kmetije in v zadruge pridejo seznaniti o prednostih lokalno pridelane in predelane hrane. Pred nekaj dnevi sta tako svoja vrata odprli kmetija Arbiter v Šmartnem pri Slovenj Gradcu in podjetje Evrosad v Krškem. Če ste zamudili, nič hudega, še imate priložnost (www.lokalna-kakovost.si)!

Kako ukrepati ob pojavu potovalne driske?
Driska na potovanju je zdravstvena težava, ki prispeva k veliki obolevnosti in onesposobi ljudi na potovanjih. Obolevajo predvsem ljudje, ki potujejo iz industrijsko bolj razvitih držav v dežele v razvoju. O potovalni driski govorimo, če v 24 urah trikrat ali večkrat odvajamo neformirane iztrebke in imamo ob tem še enega ali več pridruženih simptomov: siljenje na bruhanje, slabo počutje, bruhanje, trebušne krče, povišano temperaturo, krče v zadnjiku in odvajanje sluzavega ali krvavega blata.


























