Beseda, ki lahko uniči še tako trden zakon

S.B. /

PARTNERSKI ODNOSI

0
24.05.2024, 2:30

Zakonska in družinska terapevtka je razkrila, katera beseda je v partnerskem odnosu prepovedana, četudi se prepirate. Uniči lahko namreč še tako trdno zvezo.

Beseda, ki lahko uniči še tako trden zakon

Za dober zakon je treba garati vse življenje in vanj nenehno vlagati. To lahko potrdijo vsi tisti, ki so desetletja v trdnih zakonskih zvezah. Nesoglasja in prepiri so zagotovo del zakona, tudi tistega najbolj stabilnega in ne glede na to, kako zelo ljubite svojega partnerja, je nekaj povsem naravnega, da ima tudi lastnosti, ki vas motijo. 

A v dobrem in zdravem odnosu po mnenju družinske in zakonske terapevtke dr. Debore McFadden obstaja prepovedana beseda, ki je nikdar ne bi smeli izreči svojemu partnerju. Niti kadar ste jezni ali ko se prepirata. "Gre za besedo ločitev. Ko ta beseda enkrat pride iz tvojih ust, je ne moreš vzeti nazaj in lahko povzroči nepopravljivo škodo vajinemu odnosu," je dejala in nato naštela tri razloge, zakaj je ta beseda tako nevarna za zakon.

Gre za čustveno manipulacijo 

Kadar sredi prepira omenite besedo ločitev, je to verjetno zato, ker si želite, da bi se razprava med vama čim prej končala. "To je čista čustvena manipulacija z vaše strani in morda boste v tistem trenutku dobili tisto, kar si želite, a problem bo ostajal še naprej in bo spet prišel na dan ob naslednjem prepiru," je opozorila. 

Bodite pozorni na svoj način komunikacije s partnerjem, še posebej sredi prepira.
Bodite pozorni na svoj način komunikacije s partnerjem, še posebej sredi prepira. / FOTO: Adobe Stock

Povzroča nepotreben stres in občutek tesnobe 

Besedo ločitev gre razumeti kot ultimat, ki ga postavite svojemu partnerju in vsekakor nima nobenega pozitivnega vpliva na vajin odnos. Če je to beseda, s katero zaključite vajino razpravo, potem lahko za seboj pusti strah, stres in občutek tesnobe, ki vpliva na to, da se partner ne počuti varnega v vajinem odnosu.

Partnerju boste s tem položili idejo o ločitvi v misli

Če boste začeli ob vsakem prepiru na dan vleči idejo o ločitvi, bo začel o tem razmišljati tudi vaš partner. Ko vaš partner sredi prepira sliši besedo ločitev, lahko to razume kot grožnjo. Ne glede na to, kako dolgo ste poročeni, ne smete uporabiti besede 'ločitev', razen če v resnici nimate takšnega namena. Ne prinašajte te besede v prepir zgolj zato, da bi zmagali v razpravi. Grožnja namreč nikoli ni način za reševanje težav v partnerskem odnosu. Če boste nenehno govorili o tem, bo tudi vaš partner začel razmišljati v tej smeri in vajinega zakona bo na ta način res konec, namesto da bi ga poskušali rešiti in težave odpraviti pravočasno in konstruktivno. 

Zakonska terapevtka še poudarja, da bo Občasno prišlo do prepirov, kar je povsem normalno, a da to ne pomeni, da se bosta ločila. Da se to ne bi zgodilo, se potrudite, da konflikte rešujete na pravičen način in da ne boste težav preprosto pometali pod preprogo.

Otroci po ločitvi staršev ne želijo igrač in dragih potovanj, ampak to
Preberi še:

Otroci po ločitvi staršev ne želijo igrač in dragih potovanj, ampak to

NOVICE

Kako si bodo razdelili evropske institucije? ...

ŠPORT

Miselni preobrat, po katerem je vsa Evropa videla ...

POP IN

Nagrade tony 2024 v znamenju zmage Angeline Jolie ...

TV ODDAJE

Luka Pangos: Moj pristanek v top 5 ne bi mogel ...

VIZITA.SI

Znaki, ki jih nikar ne spreglejte pri tej bolezni

OKUSNO.JE

Pet receptov s piščancem, idealnih za hitro ...

ZADOVOLJNA.SI

To je 60-letnica, ki se pretvarja, da je najstnica

MOSKISVET.COM

Lepotica priredila nepozaben šov in v Britaniji ...

BIBALEZE.SI

Na to morate biti pozorni pri uvajanju goste ...

CEKIN.SI

Načrtujete gradnjo ali prenovo doma? Potem morate ...

DOMINVRT.SI

Tudi vi v stranišče mečete vse mogoče odpadke?

ZADOVOLJNA.SI

Ali ste vedele, da barvni nakit bistveno vpliva ...