Razvoj dojenčka: 5. mesec

DOJENČEK

0
12.09.2008, 15:12

Petmesečna »vrtavka« postaja vse bolj aktivna in živahna. Dojenček se že samostojno prevali z enega boka na drugega. Navdušen je ob spoznanju, da ima tudi na nogicah prstke, ki jih z veseljem tlači v usta.

Razvoj dojenčka: 5. mesec

Prstke na nogicah z veseljem tlači v usta.
Prstke na nogicah z veseljem tlači v usta. / FOTO: iStockphoto

Kaj zmore?
Ob opori na ravni podlagi že lahko sedi. Prevrača se z enega boka na drugega. Natančno prime predmet v roke. Glava je v sedečem položaju že zravnana. Zabava se z metanjem in pobiranjem igrač. Oponaša zvoke, ki so mu ljubki. Obrača se za zvokom.

Koordinacija
V tem obdobju dojenček z rokico že prime predmet in to je znak, da se pravilno razvija. Sposobnost, da igračko ali predmet preprijema iz ene roke v drugo, je zanj nov svet. To lahko vadite med oblačenjem jopice ali puloverja: predmet mu položite v eno roko, potem pa mu poskušajte nanjo natakniti rokav; otrok bo igračko avtomatično prijel s prosto roko. Tako z vajo postaja vedno bolj spreten.

Mali telovadec
Otrok se v tem mesecu že obrne s trebuha na hrbet. Stvar je zelo zanimiva in lahko tudi nevarna. Med igro ga nikoli ne pustite samega. Najbolj priporočljivo je, da mu na tla sobe razgrnete blazino. Tako ne bo nevarnosti, da bi dojenček padel. Nogice so iz dneva v dan bolj nemirne in z vašo pomočjo lahko že držijo dojenčkovo težo.

Njegove akrobacija so lahko tudi nevarne.
Njegove akrobacija so lahko tudi nevarne. / FOTO: iStockphoto

Mala klepetulja
Dojenček postaja pravi sogovornik. Zahteva vse več pozornosti staršev. Zvoke, ki se mu zdijo zanimivi, poskuša oponašati. Če bo želel, da ga opazite, bo čebljal, dokler ne boste pri njem. Kadar se boste pogovarjali z njim, bo gledal vaša usta in se čudil, od kod prihaja zvok.

Čustva
V petem mesecu otrokovega življenja se že kaže njegova osebnost. Čustva izraža z mimiko in glasom. Pozorno posluša in opazuje. Na vsakega človeka, ki ga prijazno ogovori, se odziva z nasmehom in mahanjem z ročicami.

Spanje
Nekateri dojenčki že zmorejo prespati vso noč brez zbujanja. Nekateri ponoči še zahtevajo hrano. Če dojenček slabo spi in se pogosto zbuja, skušajte z njim preživeti čim več časa na svežem zraku. Odhod v posteljo pa naj postane obred, ki bo kasneje rutina.

NOVICE

Britansko ladjo v Rdečem morju zadela raketa

ŠPORT

Odprta tekma v Stožicah: Cedevita Olimpija - ...

POP IN

Susan Sarandon se je opravičila za protijudovsko ...

TV ODDAJE

Dobili bomo še zadnja dva finalista

VIZITA.SI

Zakaj ne bi smeli urinirati pod tušem?

OKUSNO.JE

Odlični piškoti, za katere potrebujete samo pol ...

ZADOVOLJNA.SI

Brad Pitt razkril umazano skrivnost svoje ...

MOSKISVET.COM

Varal kot za stavo,občeval na javnem kraju, a je ...

BIBALEZE.SI

Tega pred svojo hčerko zvezdnik ne bo skrival

CEKIN.SI

Pred spanjem izklopite ta aparat in vaš račun za ...

DOMINVRT.SI

Na tak način nikoli ne shranjujte avokada

ZADOVOLJNA.SI

Spodnje perilo, ki bo navdušilo vašega partnerja