Kdaj lahko dojenček začne piti vodo?

Š.Z. /

DOJENČEK

2
09.05.2024, 5:00

Kdaj je treba dojenčku ponuditi dodatno tekočino poleg mleka in koliko naj spije na dan? Do katerega meseca starosti dojenčka je treba prekuhavati vodo iz pipe in ali so zanj primerni sokovi? In še – kako naj pije: po steklenički, po slamici ali iz kozarca? Preverite!

Kdaj lahko dojenček začne piti vodo?

V prvih šestih mesecih ni treba dodajati vode v prehrano zdravega dojenčka, ki je dojen in/ali hranjen z mlečnimi pripravki, je zapisano v Smernicah zdravega prehranjevanja za dojenčke ministrstva za zdravje. Dodajanje dodatne tekočine je lahko tudi nevarno, saj lahko povzroči, da bo spil manj materinega ali nadomestnega mleka in da bo posledično dobil premalo hranil in drugih snovi za zdrav razvoj in rast.

Vodo (priporočljiva je prekuhana tekoča pitna voda) ali druge tekočine (recimo rehidracijske) naj dobiva izključno zaradi zdravstvenih razlogov in samo po nasvetu pediatra, denimo ob povišani telesni temperaturi, bruhanju ali driski. Če bruha in/ali ima drisko, mu je treba dodajati tekočino in elektrolite, za pomirjanje lahko popije malo nesladkanega čaja. 

Izjemoma lahko nekaj dodatne tekočine ponudite tudi ob zelo vročih dneh, vendar je še bolje, če se večkrat doji ali morda prejme dodatno mlečno formulo. Ob vsem imejte v mislih, da dojenček dobiva dovolj tekočine, če s svetlim urinom napolni šest do osem pleničk na dan.

Dojenčku, ki že uživa gosto hrano, lahko poleg vode ponudimo tudi nesladkan čaj.
Dojenčku, ki že uživa gosto hrano, lahko poleg vode ponudimo tudi nesladkan čaj. / FOTO: Shutterstock

Dojenčku, ki že uživa gosto hrano po dopolnjenem četrtem oziroma šestem mesecu starosti, pa je že treba ponuditi tudi pijačo, ker jo potrebuje, in tudi, da bi preprečili morebitno zaprtje. Priporočljivo je, če pije ob vsakem obroku in lahko tudi vmes, pri čemer mu pol ure pred hranjenjem raje ne ponujajte tekočine, da si ne bi pokvaril teka s prepolnim trebuščkom.

Najboljša zanj je voda iz pipe, ki je najpozneje po njegovem dopolnjenem 12. mesecu ni treba več prekuhavati. V trgovinah prodajajo tudi vodo za dojenčke v plastenkah, a na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v članku "O kakovosti vode v plastenkah" navedli, da je kakovost vode iz plastenke glede kemijskih lastnosti primerljiva kakovosti vode iz pipe. Uporaba plastenk je praktična, ni pa nobenega razloga, da ne bi pili vode iz pipe, če je ustrezna, so dodali.

Dojenčku, ki že uživa gosto hrano, lahko poleg vode ponudimo tudi nesladkan čaj. Nikakor pa zanj niso primerne sladke pijače in sladkani čaji ter sadni in zelenjavni sokovi, ker vsebujejo sladkor in druge ogljikove hidrate, ki niso preveč zdravi. Med drugim lahko spodbudijo nastanek zobne gnilobe, povečujejo tveganje za debelost, za razvoj sladkorne bolezni ter za bolezni srca in ožilja, opozarjajo na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si. Še posebej priporočajo izogibanje pijačam z dodanim sladkorjem, sadnim sirupom, medu, nadomestkom sladkorja in sladilom.

Navadite ga piti iz kozarca

Pričakujte tudi, da dojenček na začetku ne bo popil veliko dodatne tekočine, temveč bo sprva morda naredil nekaj požirkov vode iz kozarca. Nekako do enega leta naj bi bila namreč njegova glavna tekočina še vedno mleko bodisi materino bodisi nadomestno. Pozneje naj bi se že navadil več piti pri vsakem obroku in tudi vmes – po smernicah zdravstvenega ministrstva denimo od dopolnjenih desetih mesecev dalje potrebuje dnevno okoli dva decilitra dodatne tekočine, najbolje vode, kot že prej omenjeno.

Zdrav dojenček praviloma ne potrebuje dodatne tekočine, sploh pa ne sladkanega čaja ali drugih pijač, ker lahko celo slabo vpliva na dojenje ali hranjenje z mlečno formulo po steklenički.
Zdrav dojenček praviloma ne potrebuje dodatne tekočine, sploh pa ne sladkanega čaja ali drugih pijač, ker lahko celo slabo vpliva na dojenje ali hranjenje z mlečno formulo po steklenički. / FOTO: Dreamstime

In kako naj pije? Priporočljivo ga je naučiti piti iz skodelice ali kozarčka, da se ne bi navadil na pitje po steklenički. Uživanje tekočin po steklenički namreč ni preveč priporočljivo predvsem pri otrocih starejših od enega leta, saj imajo takrat že lahko več mlečnih zobkov. Več je možnosti za slabo zobovje, za nastanek kariesa in za nepravilen razvoj celotne čeljusti, če ponoči pijejo po steklenički, predvsem če so v njej sokovi, nadomestno mleko ali čaj. Raje že na začetku ciljajte, da bi se čim prej navadil piti iz kozarca, saj bo verjetno tako večinoma pil ves preostanek življenja.

Kako otroka odvaditi od pitja po steklenički?
Preberi še:

Kako otroka odvaditi od pitja po steklenički?

Kako naučiti otroka piti iz kozarčka?
Preberi še:

Kako naučiti otroka piti iz kozarčka?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Zdravje Jadranskega morja: katere nevarnosti mu ...

ŠPORT

Obračun za v anale: Španija proti Angliji

POP IN

Jeremy Clarkson bo drugič dedek, hčerka Emily je ...

TV ODDAJE

Tekmovalci 10. sezone MasterChefa z zahvalo ...

VIZITA.SI

Zato je ekstremna vročina tako nevarna

OKUSNO.JE

Kako pravilno zamrznemo stročji fižol?

ZADOVOLJNA.SI

Žena hudo bolnega igralca razkrila, kje najde moč

MOSKISVET.COM

Zato hči Bena Afflecka zahteva ponovno uvedbo ...

BIBALEZE.SI

Kdo so mavrični otroci?

CEKIN.SI

Ali vaš sodelavec ve, kakšna je vaša plača?

DOMINVRT.SI

Zdaj je čas, da to zdravilno rastlino posušite za ...

MOSKISVET.COM

To je najbolj priljubljeno poživilo na dirki po ...