dominvrt

'Vračam se v službo, a še vedno dojim. Kako naprej?'

DOJENJE
0
07.10.2019, 8:01

V uredništvo Bibaleze.si smo dobili pismo, v katerem nam je mamica postavila vprašanje: ''Ta teden se vračam v službo. Otrok je star 11 mesecev. Kako naj se organiziram z dojenjem? Zdaj sva se dojila brez reda, urnika. Tudi gosto hrano je. Ali mislite, da bo dovolj zjutraj in zvečer? Ali naj ga dojim popoldne in ponoči? Bo to prevečkrat? Naj si med službo izčrpam mleko? Imam ga dovolj. Hvala za nasvet!'' Posredovali smo ga svetovalki za dojenje Aleksandri Brlan.

'Vračam se v službo, a še vedno dojim. Kako naprej?'

Postopno zmanjševanje pogostosti dojenja

Svetovalka za dojenje Aleksandra Brlan ima nasvet za mamice, ki še dojijo in se vračajo v službo: ''Predlagam postopno uvajanje v varstvo. Tako se bo lahko otroček postopno v svojem naravnem ritmu prilagodil na dojenje, ko bosta skupaj in na manj dojenja, ko bosta narazen.''

Aleksandra Brlan, svetovalka za dojenje
Preberi še:
Aleksandra Brlan, svetovalka za dojenje

To pa je dobro tudi za mamico, kajti njeno telo se bo ob postopnem procesu imelo čas prilagoditi na nove razmere. Zagovarja, da je prav takšno uvajanje – postopno ob sočasni prisotnosti starša najbolj ustrezen način uvajanja v varstvo.

Če ste mislili, da gre pri tem samo za otroka, se motite. Tudi za mamo je zelo pomembno, kajti tako se količina mleka prilagodi novim potrebam. Ne naredite hitre poteze, kajti lahko ima posledice. Če prehitro nehate tako pogosto dojiti, kot ste prej, lahko to vodi v nastanek zamašenih mlečnih vodov ali mastitisa. ''Pri postopnem prehodu na manj dojenja v času, ko je otrok v varstvu, se dojki lažje prilagodita.''

Kdaj dojiti? In kako pogosto?

Svetovalka popoldan vsekakor priporoča veliko dojenja, saj ga bo otroček potreboval, da si nabere moči in občuti varnost ter sprejetost v maminem naročju. Dodaja, da se prav tako s popoldanskim gnezdenjem, če ga otrok rabi, spočije tudi mama in vam polaga na srce in dušo, da se okrepite z dobro domačo hrano ter dovolj počivate.

Vse o dojenju
Preberi še:
Vse o dojenju

''Verjetno bo otrok rabil dojenje tudi še zvečer in ponoči. Dojenja ni treba nujno zmanjšati samo na zjutraj in zvečer. Dojite lahko, kakor vama obema ustreza, saj se bo količina mleka prilagodila količini dojenja,''pojasnjuje Aleksandra Brlan.

Seveda, če v času, ko ste ločeni od otroka, začutite veliko napetost v dojkah, lahko sprostite napetost s črpalko. Toda svetuje, da črpate samo toliko, da se dojka malo zmehča.

Ekipa Bibaleze.si in Aleksandra Brlan vam želita srečno pri vrnitvi v službo in prekrasne skupne popoldanske urice z otrokom!

V spodnjem članku si lahko preberete, ali vam po zakonu v službi pripada odmor za dojenje.

Materino mleko ali beli napitek ljubezni
Preberi še:
Materino mleko ali beli napitek ljubezni

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Babjemu poletju bo v prihodnjem tednu sledila ...
Zveza prikimala datumu, ki si ga želita Barca in ...
Junak filma E.T. vozil pod vplivom alkohola in ...
Mihu so se ob pogledu na Toma cedile sline
Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne ...
Najboljše jedi za uživanje z družino
Dekle Luke Dončića pod suknjičem ni nosilo ničesar
Prvak formule 1 žaluje za mlado hčerko
Pri 44 letih bo dobila 22. otroka
Koliko premoženja imajo Slovenci?
Kakšni trendi barv nas čakajo v letu 2020?
Pomembne informacije za vse voznike