dominvrt

Pomembne informacije o nosečniškem testu

NOSEČNOST
0
29.04.2015, 7:17

S partnerjem si srčno želita otroka, zato pri spolnih odnosih ne uporabljata nikakršne zaščite. Poraja se vam tisoč in eno vprašanje, kdaj boste vedeli, da ste noseči, kako nosečniški test sploh funkcionira, kdaj naj ga opravite ipd.

Pomembne informacije o nosečniškem testu

Nosečniški test
Nosečniški test/ FOTO: iStockphoto

Kako nosečniški test funkcionira?

Substanca, ki se meri z nosečniškim testom, je hormon HCG (pojasnilo: human chorionic gonadotrphin ali človeški gonadotropin, horij – najbolj zunanja plodovna ovojnica, gonadotropin – hormoni, ki učinkujejo na spolne žleze, ki se izločajo v možganskem privesku, hipofizi, in placenti), ki nastaja v najzgodnejših dneh nosečnosti. HCG začne naraščati zelo intenzivno okrog 6. tedna, vrh doseže med 9. in 13. tednom nosečnosti.

Kdaj lahko zanosite? Kdaj opraviti nosečniški test?

Nosečniški test vam ne bo podal relevantnega rezultata dva tedna po zanositvi ali če vam menstruacija zamuja samo en dan. Ovulacija se zgodi na sredini vašega ciklusa (14. dan, če ciklus traja 28 dni, ali 14 dni pred naslednjo menstruacijo). Semenčice lahko živijo tudi do pet dni v ženskem telesu, tako da obstaja možnost, da zanosite tudi v obdobju nekaj dni pred ali po ovulaciji. To pomeni, da ste plodni približno teden dni med ciklusom.

Preostanek ciklusa je zelo majhna verjetnost, da zanosite. Zadnji plodni dnevi so tisti, preden dobite menstruacijo. Če mislite, da ste noseči, test pa je negativen, počakajte še nekaj dni in ponovno opravite test. Lahko dobite netočen rezultat, če vam menstruacija zamuja en ali dva dneva, če pa vam zamuja teden dni, potem je rezultat pravi.

Kaj pomeni motna črtica na testu?

Motna črtica na testu pomeni, da je pozitiven oz. da ste noseči. Nivo HCG-ja ni enak pri vseh ženskah, tudi nizek nivo teh hormonov je dober znak.

Kdaj se pokaže pozitiven rezultat?

Nosečniški test deluje na podlagi količine hormona HCG v urinu. Logično je, da bodo nekatere ženske imele visok nivo hormona, druge pa ne. Zato lahko nekatere dobijo netočen rezultat, če se testirajo prezgodaj, ker nivo tega hormona ni dovolj visok za pozitiven rezultat. Zato počakajte vsaj 14 dni po morebitni zanositvi, da boste sigurni v relevantnost testa.

Nosečnost
Nosečnost/ FOTO: Profimedia


 

Nad Slovenijo neurja z dolgotrajnimi nalivi in ...
Marquez v zadnjem hipu sklatil Rossija s 'pole ...
Robert Downey Jr. je v Disneylandu kadil ...
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
6 znakov, da dosegate skrajno točko izčrpanosti
Sočno pecivo, ki bo šlo za med
Tamara Korošec: Ves čas pljuvajo, žalijo in ...
Striptiz na zelenici: Kinsey dobila posnemovalko
’Očetje so danes bolj vpleteni v vzgojo … in prav ...
Beckhamovi na Jadranu: kaj so tokrat zahtevali?
Tega o oljčnem olju verjetno še ne veste
Prihodnost je tu - to je avto, ki smo ga vsi ...