dominvrt

Kakšna je vloga partnerja pri porodu?

NOSEČNOST
0
10.03.2015, 9:24

Veliko nosečnic želi imeti v porodni sobi ob sebi partnerja. Kaj vse lahko počne, da olajša porodnici popadke, da da jima bo porod ostal v spominu kot lepa izkušnja? Nina Terčon, dipl. med. sestra in porodna spremljevalka, trdi, da je partnerjeva vloga pri porodu zelo velika in da je nikakor ne smemo enačiti z željami in potrebami porodnice.

Kakšna je vloga partnerja pri porodu?

 

Nina Terčon, dipl. med. sestra in porodna spremljevalka
Nina Terčon, dipl. med. sestra in porodna spremljevalka/ FOTO: osebni arhiv

Kakšna je vloga partnerja pri porodu?

Velikokrat se vlogo partnerja pri porodu enači z željami in potrebami porodnice. Potrebno se je zavedati, da ima tudi partner svoje strahove, dvome, želje in potrebe. Šele ko bosta partnerja dopustila, da se njuna pogleda in pričakovanja na porod morda razlikujeta, bo izkušnja poroda obema ostala v lepem spominu. Partner ima torej vso pravico sam izbrati, kako in na kakšen način bo svoji partnerki v pomoč in podporo pri porodu.

Večina žensk bi na vprašanje, kaj od partnerja pričakujejo, odgovorila: razumevanje, sprejemanje, pomoč, spodbudo in sposobnost komunikacije. Vsa pričakovanja, ki jih ženska ima, so v času nosečnosti in poroda še intenzivnejša. Če se partnerja dobro poznata, jima porodna izkušnja ne bo predstavljala prevelikega izziva, v nasprotnem primeru je dobro, da se začneta pogovarjati in raziskovati svoja čustva in občutke.

Če se partner odloči, da bo pri porodu prisoten, naj se zaveda, kako pomembno bo njegovo obnašanje med porodom vplivalo na partnerski odnos. Prav je, da porodnici pomaga pri komuniciranju z osebjem, ji omogoči, da izrazi svoja čustva, jo spodbuja in tolaži, pomaga pri preoblačenju, spreminjanju položajev ali obisku stranišča. Nihče ne pričakuje, da bo s porodnico predihaval popadke ali ji masiral križ, požirek vode sem pa tja bo čisto dovolj. Tudi popkovnico lahko babica sama prereže.

Nedvomno si vsak partner želi po svojih najboljših močeh pomagati svoji izbranki. Upoštevati je treba, da morda ne zaupa svojim sposobnostim ali ima druge zadržke pred določenimi izzivi, ki jih prinaša porod.

Mora ohraniti mirno kri?

Nihanje razpoloženja med porodom je pogosto. Porodničini izbruhi čustev običajno letijo na partnerja, morda celo osebje. Važno je, da partner dopusti in sprejme vsako porodničino čustvo, najsi bo to strah, jeza ali razočaranje. Pomembno je, da svoji partnerki zagotovi brezpogojno podporo in ji da jasno vedeti, da jo razume (čeprav je morda ne) in ji stoji ob strani. V primeru zapletov naj se partner potrudi in skrije svoj strah ter dvome. Poskuša naj ostati umirjen in svojo umirjenost ter pozitivno naravnanost prenesti na porodnico.

Zgodi se, da je porodnišnično osebje zaradi pomanjkanja kadra ali velikega števila porodnic preobremenjeno. Če je kdo od osebja nestrpen ali žaljiv, ne jemljite tega osebno. Pred verbalnim napadom globoko vdihnite in raje poskušajte razložiti, kako dana situacija vpliva na vas in vašo partnerko. Izrazite svoja čustva. Povzdigovanje glasu ali celo zmerjanje bi odnos samo zaostrila.

Porod
Porod/ FOTO: Profimedia

Na kaj vse mora biti pozoren, kaj vse mora znati, vedeti …?

Partner mora najprej poskrbeti za svoje osnovne potrebe, kot so odvajanje, hranjenje in spanje. Vemo, da porod lahko poteka različno dolgo, zato je pomembno, da partner pri porodu ohranja svojo energijo, saj bo le tako lahko nudil popolno oporo skozi različne porodne dobe. Koristno je, če se bodoča starša na porod pripravita. Poučita naj se o možnostih poroda, njegovem poteku in skupaj pripravita porodni načrt. Na ta način bosta spoznala želje in potrebe drug drugega. Partner se mora zavedati, da njegova izbranka pričakuje vso pozornost in predvsem psihično podporo. Mogoče se bodo njena pričakovanja in želje med porodom spreminjale, zato je dobro, da partner poskrbi za dobro komunikacijo. Pozornost naj bo usmerjena predvsem v razpoloženje in čustva porodnice.

Če se partner strinja, da bo poleg psihične podpore, razumevanja, motivacije, tolažbe idr. porodnici pomagal tudi fizično, je informiranost ključnega pomena. V takšnem primeru se mora partner spoznati z znaki začetka poroda, poznati in razumeti mora posamezne porodne dobe in se naučiti porodnih položajev ter prijemov za lajšanje bolečin. Tu bi rada poudarila, da je psihična podpora velikokrat zahtevnejša kot fizična in je za porodnico nekako samoumevna.

Je dobro, da pride oborožen s kupom informacij v porodno sobo?

Če partner informacije razume in jih lahko v dani situaciji tudi uporabi, je taka oborožitev seveda dobrodošla. Po drugi strani pa je kopica nepreglednih informacij tako za partnerja kot tudi za porodnico lahko zgolj breme. Če se partner s porodom srečuje prvič in mu tovrstne vsebine niso blizu, je zelo verjetno, da bo v navalu hormonov iz vsega prebranega in naučenega ostal le en velik vprašaj. Če se porod ne bo odvijal, kot je bilo predvideno, ali bo morda celo prišlo do zapletov in s tem do strahu, bo po vsej verjetnosti v spomin lahko priklical le negativne informacije. Zato je tako pomembno, da se partnerja skupaj dogovorita, kakšne bodo partnerjeve naloge ob porodu in po njem.

Lahko tudi on sodeluje s porodno babico?

Velikokrat bo partner prevzel vlogo posrednika med porodnico in osebjem. Partner je tisti, ki svojo izbranko najbolje pozna in lahko v njenem imenu komunicira z babico ali zdravnikom. Če partner želi, je lahko porodnici v pomoč pri lajšanju bolečin. Upošteva naj navodila in odziv porodnice.

Tukaj bi rada omenila, da sta zaradi preobremenjenosti porodnišnic porodnica in spremljevalec lahko večino časa sama. Zato je dobra informiranost o možnostih fizične podpore potrebna, če si partnerja želita tovrstnega sodelovanja.

Je to lahko le bodoči očka ali tudi mama, prijateljica …?

Porodnega spremljevalca ali spremljevalko si lahko nosečnica izbere sama. Tu ni nikakršnih zakonskih omejitev. Nekatere porodnišnice od spremljevalca zahtevajo potrdilo o prisotnosti na predavanjih v materinski šoli, zato je dobro, da se oseba, ki bo porodnico spremljala, le-teh tudi udeleži. Kakšno vlogo bo imela oseba, je dobro doreči pred pričetkom poroda.

Porod
Porod/ FOTO: Profimedia

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

'Šarec ambicije slovenske evropske politike ...
Mariborčani hitro pozabili na Valur, v mislih je ...
Aplikacija, ki postara, ni edina nočna mora ...
Prijavi se: Ljubezen po domače
Domači trik proti opeklinam obnorel internet
Preprosta domača jed, ki vedno navduši!
Ženska z najpopolnejšim telesom na svetu je brez ...
Trump grabil ženske, kjer se mu je zahotelo
Visoko noseča povsem sproščena v udobnih oblačilih
Nekateri boste danes prejeli denar od Fursa
5 stvari, ki so skupne ljubiteljem mačk in ...
Najmehkejši kos svinjine, ki zahteva posebno ...