dominvrt

Vse o čišči in menstruaciji po porodu

STARŠI
0
19.05.2015, 7:01

Koliko časa je normalno, da ima ženska po porodu čiščo, kdaj se pojavi prva menstruacija pri materah, ki dojijo, kdaj pri tistih, ki hranijo otroka na stekleničko, smo povprašali Gordano Njenjić, dipl. m. s., babico. Povedala nam je tudi, kdaj je nujno, da v poporodnem obdobju ženska obišče zdravnika.

Vse o čišči in menstruaciji po porodu

Količina čišče je lahko v prvih nekaj tednih bolj obilna in se lahko preneha izcejati po treh do štirih tednih po porodu.
Količina čišče je lahko v prvih nekaj tednih bolj obilna in se lahko preneha izcejati po treh do štirih tednih po porodu./ FOTO: iStockphoto


Koliko časa traja poporodno obdobje?

Poporodna doba se deli na dva dela: ožje in širše. Ožja poporodno doba traja prvih devet dni po porodu, širša pa šest tednov po porodu. S tem se tudi konča perinatalno obdobje ženske, torej nosečnost, porod in poporodna doba.

Kdaj naj bi se po porodu pojavila prva menstruacija?

Menstruacija se pri ženskah po porodu zelo različno začne, vzrok se skriva v hormonih. Pri nekaterih ženskah se začne takoj po šestih tednih, pri nekaterih se pokaže prva krvavitev tudi po dveh do treh mesecih po porodu. Predvsem je odvisno od tega, če mamica doji, saj se lahko takrat menstrualne krvavitve nadaljujejo zelo neredno.

Koliko časa traja čišča?

Čišča začne iztekati takoj po iztrebitvi posteljice. Prve dva dni po porodu je čišča bolj sveže krvava, ker je ožilje na mestu, kjer je bila posteljica na steni maternice, bolj odprto. Naslednja dva dni se nato spremeni in postane temno rdeča, ker je ožilje nekoliko bolj zaprto. V naslednjih dveh dneh postaja čišča rjave barve, nato se spremeni v nekakšen rumen in potem bel izcedek, ki pri ženskah zelo različno dolgo traja. Le-ta pa je lahko prisoten največ šest tednov po porodu. Količina čišče je lahko v prvih nekaj tednih bolj obilna in se lahko preneha izcejati po treh do štirih tednih po porodu, lahko pa se občasno zmanjšuje in povečuje vseh šest tednov.

Pri ženskah, ki dojijo, je lahko menstrualni ciklus nereden.
Pri ženskah, ki dojijo, je lahko menstrualni ciklus nereden./ FOTO: iStockphoto

Občasno se v tem poporodnem obdobju znova spremeni čišča in se kdaj pa kdaj pocedi tudi roza, kmalu po porodu, ali občasno temno rdečkasta oziroma rjava, kar je odvisno od fizičnih aktivnostih ženske, matere.

Če ženska doji, kdaj lahko pričakuje prvo menstruacijo? Z uvajanjem goste hrane pri dojenčku?

Pri izključnem dojenju lahko pride do prve menstrualne krvavitve po dveh ali celo treh mesecih po porodu in so cikli lahko zelo neredni, pri nekaterih ženskah pa dokler dojijo, obstaja možnost, da ne pride do niti ene menstrualne krvavitve. Nekatere ne dobijo menstrualne krvavitve tudi eno leto in več, na to namreč vplivajo hormoni.

Če ženska ne doji in hrani dojenčka na stekleničko, bo takoj po končanju čišče dobila pravo menstruacijo?

Pri ženskah, ki več dodajajo umetno mleko kot dojijo, lahko pride do prve menstruacije takoj po šestih tednih, tako da se včasih prestrašijo, da je to krvavitev.

Kdaj je treba obiskati ginekologa?

Ko se konča poporodno obdobje, ki traja šest tednov, vsaka ženska v našem zdravstvenem sistemu odide na ginekološki pregled k izbranemu ginekologu. Pogovorita se o kontracepciji, kar je v veliki meri odvisno tudi od dojenja. V tem obdobju je zelo pomembna skrb, da ne bi prišlo kmalu do naslednje nosečnosti, ker se mora materino telo pripraviti na naslednjo nosečnost. Pri tem pregledu dobi tudi napotke za naslednji pregled oziroma odvzem brisa materničnega vratu po projektu ZORA. Če ženska dolgo nima menstruacije, gre redko za kakšno bolezen, bolj pogosto je to naslednja nosečnost.

V poporodnem obdobju ne uporabljajte tamponov!
V poporodnem obdobju ne uporabljajte tamponov!/ FOTO: iStockphoto

Kdaj je v poporodnem obdobju nujno nemudoma obiskati zdravnika?

Šest tednov po porodu naj bi se ženske opazovale, ne samo iztekanje čišče po količini in morebitni krvavitvi, ampak tudi po vonju. V tem poporodnem obdobju lahko pride do okužbe sluznice v notranjosti maternice, ki se imenuje endometritis. Razen vonja čišče so lahko še znaki, kot so obilen izcedek, bolečina v trebuhu in povišana telesna temperatura. Zglasiti se je treba pri zdravniku in najpogosteje je potrebno zdravljenje z antibiotiki.

So menstruacijski ciklusi tako pri doječih kot nedoječih materah redni ali neredni? Če so neredni, je to znak, da je nekaj narobe?

Pri nedoječih materah se ciklus hitro uredi in je reden, pri doječih je lahko zelo nereden, kar zadeva menstrualne krvavitve. To pomeni dozorevanje jajčne celice, ta pa lahko dozori in če so prisotni spolni odnosi, je lahko to tudi zanositev. Dozorevanje jajčne celice je odvisno, kako pogosto je otrok dojenj in koliko je tega hormona prolaktina, ki lahko zavre ali ne zavre rast jajčne celice.

Ali lahko ženska takoj po porodu za čiščo uporablja tampone? Kaj pa za prvo menstruacijo?

V poporodnem obdobju so bolje primerne predloge oz. higienski vložki, da se čišča steka ven. Kar zadeva tampone, pa ima stroka pomisleke, ker so beljeni s tako substanco, ki ni tako nedolžna.

 

Slovo od Ivana Omana: 'Bil je narodni buditelj'
Dinamo s prepričljivo zmago do lepega kapitala ...
Vizažist razkril, kako se je Meghan obnašala na ...
Ana in Jaka iz Ljubezni po domače zaročena: Rekla ...
Posledice zadrževanja kihanja niso nedolžne
Več kot samo izvrstna priloga!
Dolgo časa je nismo videli, a se ni prav veliko ...
Pamela Anderson razkrila, kako osvaja moške
19 let pozneje: nezvesti soprog, 5 otrok in kup ...
Poceni dopust, kjer ni gneče
Je pametno, da spi pes v naši postelji?
Vemo, kje lahko kupite pas, ki je obnorel modne ...