dominvrt

Takšni morajo biti prvi trenutki po porodu

STARŠI
0
04.07.2019, 8:41

Švedski zdravnik Nils Bergman je poudaril, da ne smemo delati v nasprotju z naravo, saj s tem dolgoročno škodimo mami in dojenčku. Po porodu morata ostati skupaj!

Takšni morajo biti prvi trenutki po porodu

Strokovnjak Nils Bergman, ki je bil letno prisoten pri 1800 porodih, z univerze v Cape Townu je imel predavanje Iskanje resnice o porodu. Njegove nasvete je povzela v svojem blogu Jennifer Margulis.

Zdravnik poudarja, da dojenčka in mame po porodune smemo ločiti. Prav tako mama po rojstvu otroka ne sme ostati sama. Takšno potrebo lahko razumemo samo zaradi dejstva, da je dojenčkovo okolje mama, dojenček je 100-odstotno odvisen od mame. Še enoletni otrok je 99-odstotno odvisen od mame.

Predstavljamo vse porodnišnice v Sloveniji
Preberi še:
Predstavljamo vse porodnišnice v Sloveniji

Dolgoročna ločitev novorojenčkov in mame vpliva na razvoj možganov. Takšni dojenčki so prikrajšani za mamin vpliv, glas, dotik, tolažbo, ki je osnova za otrokov obrambni, psihološki in fizični razvoj. Pomanjkanje tega lahko privede do toksičnega stresa. Kadar sta mama in otroček skupaj, se sprošča hormon sreče in ljubezni, oksitocin.

Bergman izpostavlja, da otroka ne smemo ločiti od matere. Nobena žival ne spi v ločeni postelji, samo ljudje otroka položijo v drugo posteljico. To ni naravno in to mama ter dojenček občutita. Mamina bližina vpliva na otrokovo bitje srca, apetit, sproščanje hormona in intenzivnost gibanja.

Ganljive porodne zgodbe Slovenk
Preberi še:
Ganljive porodne zgodbe Slovenk

Če dojenčka ločite od mame, on to doživlja kot nevarnost, zato pride do drugačnega bitja srca, temperature, spanja, slabše odpornosti in izločanja stresnega hormona, kortizola. Bergmann trdi, da mora biti nedonošenček ves čas v bližini mame.

Kontakt koža – koža je izjemno pomemben in se mora začeti z rojstvom, kasneje pa se mora nadaljevati. Po strokovnjakovih izkušnjah dojenčki spijo slabše in težko vzpostavijo rutino spanja, če so ločeni od staršev. Koliko časa je treba prakticirati kontakt koža – koža? Dokler dojenček ne pokaže, da ima vsega dovolj.

Mama
Mama/ FOTO: Pixabay

Prav tako mama ne sme ostati sama

Mame ne smete pustiti same, ker se takrat počutijo varno in se lahko popolnoma posvetijo otročku. V prvih tednih po porodu mamo podprite, ji bodite v tolažbo, ji pomagajte. Raziskovalci so ugotovili, da prisotnost doule ali babice poveča nastajanje oksitocina, zniža izločanje kortizola. Ugodno na porodnico vpliva tudi prisotnost očeta. Vse to omogoča mami, da je sproščena in se počuti varno.

Kdo je dula?
Preberi še:
Kdo je dula?

Če so po prihodu iz porodnišnice prisotni še drugi, se lahko mama popolnoma posveti dojenčku. Otroček bo zaradi tega mirnejši, bolje bo jedel, spal in se razvijal, mama pa ne bo pod stresom zaradi drugih skrbi.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

V SD kritični do 'enostranske odločitve'. ...
De Ligt (do)končno v Juventusu: 'Predan delu kot ...
Po končanem festivalu Ultra Europe z največjo ...
Prijavi se: Ljubezen po domače
Izgubila obe dojki in ponosno pokazala svoje telo
Lahek poletni obrok v manj kot pol ure
Takšna bo osivela in zgubana Melania Trump
Monica Lewinsky razkrila najslabši karierni ...
Kakšne so posledice klofut, šeškanja, omejitve ...
To piše v predlogu pokojninske novele!
S tem trikom vam bo vrt poleti še bolj uspeval
Novak Đoković: kakšen luksuz si privošči?