dominvrt

Kako prepoznamo nezvestobo?

PARTNERSKI ODNOSI
0
06.06.2019, 7:58

Za dober odnos sta vedno potrebna dva, le eden pa je dovolj, da se v odnosu ne počutimo dobro. Zato je v odnosu pomembno začeti pri sebi - spoznati sebe; kdo sem, kaj si želim, kaj mi je všeč, kaj v odnosu toleriram in česa ne. Ko posameznik spozna sebe, je pomembno, da se dovoli spoznati tudi drugemu. To je tvegano, saj se lahko prebudijo mnogi strahovi »kaj če me ne bo razumel, kaj če me bo ranil, kaj če ...«.

Kako prepoznamo nezvestobo?

A brez tveganja ne bo šlo. Pomembno je tvegati in biti ranljiv. Ranljivost se lahko vzpostavi, ko je v odnosu dovolj varno, ko sta vzpostavljena stik in iskrena komunikacija. To pomeni, da lahko drug drugemu povesta, kako se počutita, kaj jima je všeč, kaj jima ni všeč, kaj si želita, kaj razmišljata in pričakujeta. Brez tega bo težko, saj drug drugemu ne moreta brati misli. Če ni komunikacije v odnosu, prihaja do čustvene odtujenosti in lahko bi rekli, da posameznika živita drug mimo drugega. Vsak na svojem koncu se hitro počutita neslišanega, osamljenega in nezadovoljnega. Tako nastane vedno več prostora, da svoje nezadovoljene potrebe rešujete zunaj odnosa (prekomerno delo, dodatne aktivnosti, razne oblike zasvojenosti in nezvestoba).

Na skrivaj se dobiva s sodelavko
Preberi še:
Na skrivaj se dobiva s sodelavko

Romana Čolič, zakonska in družinska terapevtka: ''Nezvestoba namreč ne pomeni nujno ločitve. Lahko je priložnost, da prepoznamo lastno vedenje v odnosu, poiščemo, kaj so bili povodi za nezvestobo in se naučimo bolj funkcionalno spopadati s problemi.''
Romana Čolič, zakonska in družinska terapevtka: ''Nezvestoba namreč ne pomeni nujno ločitve. Lahko je priložnost, da prepoznamo lastno vedenje v odnosu, poiščemo, kaj so bili povodi za nezvestobo in se naučimo bolj funkcionalno spopadati s problemi.''/ FOTO: osebni arhiv

Ko pride do nezvestobe ...

V odnosu hitro začutimo, da nekaj ni v redu, a si ne zaupamo in iščemo dokaze. Pa resnično potrebujemo dokaz, da zaupamo svojim občutkom in sebi? Normalno je, da iščemo nekaj oprijemljivega in jasnega, da bomo dokazali, da nekaj ni v redu. Lastne občutke pogosto zanemarimo in jih ne jemljemo resno, čeprav na koncu ugotovimo, da smo imeli prav. Tako najpogosteje v teh situacijah skušamo preveriti pri partnerju, kaj se dogaja, ga nagovorimo, a pogosto na vsa nagovarjanja dobimo nikalen odziv in polno izgovorov  ter opravičevanja. Zelo normalno, kajti partner, ki je nezvest, bo redko takoj priznal svojo nezvestobo, zato je pomembno, da zaupate svojim občutkom. To, kar čutite, je prav.

Kako lahko prepoznamo nezvestobo? Očitni in že vsem poznani znaki so: skrivanje telefona, sprememba pin kode in gesel, ostajanje v službi – nadure iz nepojasnjenih razlogov, dodatne aktivnosti ter izrazita zanimanja za stvari in skrivnostnost. Poleg teh so tukaj še tisti bolj subtilni znaki, kot na primer:  

- partnerja kar naenkrat motijo stvari pri vas, ki prej niso bile moteče,

- partner je čustveno odmaknjen in zasanjan (pogovorno: je v svojem svetu),

- ob odnosnih temah in nezvestobi postane nemiren in živčen ali pa nastopi zelo obrambno in razumevajoče (da je kakšen skok čez plod normalen),

- področje spolnosti: ali jo odklanja ali pa je pretirana, saj s tem skuša prikriti sume na spolno aktivnost zunaj partnerstva.

Ko je nezvestoba odkrita ...

Dejstvo je, da je izkušnja nezvestobe ena najbolj bolečih izkušenj za posameznika, kajti ob tem doživi najtežja čutenja: razočaranje, zamenjanost, zavrženost, izigranost in zapuščenost. V odnos se naselijo dvom, strah, sram, prezir, negotovost in jeza. Izgubi se zaupanje in odnos visi na nitki.

Varanje: se mora zgoditi seks ali je dovolj že poljubljanje?
Preberi še:
Varanje: se mora zgoditi seks ali je dovolj že poljubljanje?

Oseba, ki je doživela prevaro, izgubi trdna tla pod nogami. Svet te osebe se poruši, poruši se tisto, kar je oseba gradila, v kar je verjela in zaupala. Občutki ob tem so zelo močni in težko se je pomiriti, zadihati in spregledati, kaj se dogaja.

Šok, zanikanje, tisočera vprašanja zakaj. Enostavnega in enoznačnega odgovora ni. Nezvestoba jasno kaže, da v odnosu nekaj ni v redu, da nekaj pogrešamo in da osnovne potrebe posameznika niso zadovoljene. Tako gre za globlje težave, ki jih v odnosu eden ali oba nista zmogla prepoznati.

Zakaj ženske oprostijo prevaro?
Preberi še:
Zakaj ženske oprostijo prevaro?

Pomembno je prepoznati, kaj se dogaja v odnosu, kaj sem jaz kot posameznik prispeval v ta odnos in kaj dopuščal. Nezvestoba je namreč nadomestek za praznino, ki v odnosu nastane. Vsekakor opravičila za to ni in vsa odgovornost za to dejanje je na strani tistega, ki je prevaral. Torej za dejanje prevare je odgovoren tisti, ki je varal, a ne smemo pozabiti, da odnos gradita dva in zato je pomembno uvideti, kaj se je v tem odnosu dogajalo. Kaj je s prevaro nekdo iskal, kako smo se v odnosu počutili, smo v odnosu kaj pogrešali, so v odnosu moje potrebe zadovoljene in kaj v odnos prinašam.

Je po prevari možno vzpostaviti nazaj varen odnos?

Je možno. Nezvestoba namreč ne pomeni nujno ločitve. Lahko je priložnost, da prepoznamo lastno vedenje v odnosu, poiščemo, kaj so bili povodi za nezvestobo in se naučimo bolj funkcionalno spopadati s problemi. Tako lahko odnos postavimo na novih temeljih. Gradnja novih temeljev in ponovna vzpostavitev varnega odnosa je proces, ki nikakor ni enostaven. Predelava nezvestobe zahteva svoj čas, terja veliko truda, iskrenosti, poguma, potrpežljivosti, dela na sebi in odnosu.

Predelava nezvestobe zahteva veliko.
Predelava nezvestobe zahteva veliko./ FOTO: iStockphoto

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Nadzor nad delom policije
Lorenzo se je opravičil vsem tekmecem: Uničil sem ...
Archie v Harryjevem naročju: 'Srečen očetovski ...
'Mogoče si ti malo scrkljana, malo razvajena'
Preprečite nalaganje maščob s temi vajami
Ideja za hitro brezmesno kosilo med tednom
14-letna hčerka Tanje Ribič je prava lepotica
Hrvati turistom prepovedali nošenje japonk
10 dni pred maturo rodila
Če bi imel natakar plačo 2000 evrov, bi kava ...
Igralka prodaja svojo luksuzno vilo
Slovenci so še vedno raje lastniki kot najemniki