dominvrt

Od šoka se mi je stemnilo pred očmi!

BLOG
0
13.06.2019, 7:42

BLOG: Premnoge ženske si zelo močno želijo, da bi se na njihovih testih nosečnosti izrisali dve črtici. Številne se več let trudijo zanositi, veliko jih poišče strokovno pomoč v upanju, da 'se bo potem vendarle prijelo'. Žal se velikokrat ne izide. Nekaj pa je takih, ki si pozitivnega testa ne želijo in med te sodim tudi sama. Nikoli nisem imela izrazite želje po otroku. Vedno mi je bilo dovolj biti teta – prava ali 'prijateljska'. Zato ne čudi, da sem nekega nedejskega jutra pred tedni doživela enega najhujših šokov svojega življenja ...

Od šoka se mi je stemnilo pred očmi!

Zadnjič sem pisala o tem, kako sem delala svoj prvi test nosečnosti in molila, da bi bil negativen. Želja se mi je izpolnila. Test sem nastavila soprogu v dnevni sobi in se olajšano lotila priprave zajtrka. V mislih sem si dopovedovala, da je tako bolje za vse, saj sva ravno sredi urejanja stanovanja, kar zahteva tolikšne vsote denarja, da bi nama ga lahko dostavljali s kamioni, pa ne vem, če bi bilo dovolj za pokritje vseh stroškov. Kako bi torej zmogla še finančno breme priprav na otroka?! Ta namreč potrebuje tooooolliiiikkoooo stvari, da mu jih niti slučajno ne bi mogla privoščiti.

Ko je možek prilezel iz postelje, je (na moje velikansko presenečenje) takoj opazil test, odšel do njega in preveril rezultat. Običajno namreč potrebuje vsaj pol ure, da izusti svoj 'dobro jutro' ter še nadaljno polovico za orientacijo v prostoru in času. Tokrat je bil povsem buden v trenutku, ko je zagledal tisto belo zadevico na odlagalni mizici. Opazovala sem ga in šlo mi je na smeh, a samo do trenutka, ko je dojel, da nisem noseča. Razočaranje in žalost, ki sem ju zaznala v njegovih očeh, ko me je nekaj trenutkov pozneje pogledal, sta me zadela naravnost v srce. Pogled je trajal le nekaj sekund, nato ga je spustil k tlom in se zavil v molk.

Kakšno je življenje nosečnic in mater po svetu?
Preberi še:
Kakšno je življenje nosečnic in mater po svetu?

Kot že ničkolikokrat poprej sem cel čas priprave zajtrka preklinjala svoj brezsramni egoizem, s katerim vedno znova uspem razžalostiti in prizadeti ljudi, ki jih imam resnično rada. Med peko jajc sem kovala načrt, kako ga bom poskušala potolažiti, ko bova sedla k mizi in mu (že milijontič!!) pojasniti, zakaj je dobro, da z otrokom še malo počakava in da se bo že zgodil, ko se bo moral. A ko je bilo treba besedilo, ki sem si ga skrbno sestavila v mislih, spraviti na plano, me je zmanjkalo. Nemo sem sedela nasproti njega in buljila v svoj krožnik.
»Oprosti,« je bilo edino, kar mi je padlo iz ust.
Začutil je moje nelagodje, me pogledal in se mi kislo nasmehnil.
»Saj nisi ti kriva,« mi je dejal. »Vem, da otrok ni nekaj, kar bi si srčno želela in res spoštujem, da si pripravljena zaradi mene svoje želje potisniti ob stran.«

Pogovor ob zajtrku je bil sila zanimiv.
Pogovor ob zajtrku je bil sila zanimiv./ FOTO: Shutterstock

No ja, to je bilo res. A kaj za vraga ga potem tako zelo muči?
»Saj bova še poskušala,« sem mu odvrnila. »Po toliko letih jemanja kontracepcijskih tablet ne moreva pričakovati, da nama bo kar takoj uspelo,« mi je končno uspelo izustiti tistih nekaj besed tolažbe.
»Seveda,«je odvrnil s tonom, ki pa ni bil preveč prepričljiv.
»Ok, kaj te muči?« je bilo konec mojega potrpljenja. Tipično po moje, seveda. Ne maram branja med vrsticami niti nerazumevanja dvoumnih odgovorov in stavkov.
»Ah, nič ni,« je odvrnil.
»Daj nehaj s tem, ker te ne poznam od včeraj. Kaj te muči,« sem nadaljevala s svojim ne ravno razumevajočim glasom.
»Se spomniš, ko sva morala pred poroko oba na zdravniški pregled?«
Seveda sem se spomnila tega grozovitega pregleda. V Egiptu morata namreč fant in dekle prošnji za sklenitev zakonske zveze predložiti tudi zdravniški potrdili, v katerih je med drugim navedeno, ali je ženska devica ali ne, ali ima zdrava rodila, kakšno je stanje moške semenske tekočine in ali imata oba partnerja zdrave spolne organe. Tako moški pred skokom v zakon natančno ve, s kakšno žensko se bo poročil in pozneje tega ne more navajati kot razloga za morebitno željo po ločitvi.
»No, na tem pregledu sem izvedel, da moja sperma ni kakovostna in da morda ne bom sposoben narediti otroka,« je zdrdral v eni sapi in nato ponovno povesil pogled v svoj krožnik.

Kate Middleton razkrila recept za zanositev
Preberi še:
Kate Middleton razkrila recept za zanositev

V tistem trenutku sem začela razumeti njegov strah in slabo voljo ob pogledu na test nosečnosti. Vedela sem, da je v njihovi kulturi nezmožnost zaploditi otroka popolna sramota, ki človeka zaznamuje za vse večne čase.
»Ampak saj ta pregled še ničesar ne pomeni,« sem ga začela tolažiti. »Zdravnik ni rekel, da ne boš mogel imeti otrok, le več sreče boš moral imeti. Te pa ti ne manjka,« sem poskušala biti duhovita.
»Najbrž res,« mi je odvrnil, a ni bil preveč prepričljiv.
Odločila sem se, da ne bom več drezala vanj in ga prepričevala v nekaj, v kar niti sama nisem bila povsem sigurna. Po zajtrku sva šla vsak v svojo službo in najine misli so hitro zaposlili različni izzivi tistega dne. Ter mnogih naslednjih.

Želite izvedeti, kdaj so vaši plodni dnevi?
Preberi še:
Želite izvedeti, kdaj so vaši plodni dnevi?

V naslednjih tednih sem naredila še tri teste nosečnosti. Vse na skrivaj, vsi so bili negativni. Po eni strani mi je odleglo, po drugi mi je bilo hudo zaradi soproga. Ko sem čez približno mesec dni pogledala na koledar v svojem telefonu, sem opazila, da bi morala že dva dni nazaj dobiti menstruacijo. Nisem paničarila, saj to zame ni bilo nič nenavadnega. Tudi zaradi tega sem rada jemala kontracepcijske tabletke, saj me 'teta s Krvavca' nikoli ni mogla presenetiti. Vseeno sem se v nedeljo zjutraj odločila, da naredim še zadnjega od petih testov, ki jih je takoj zatem, ko sem nehala jemati tabletke, nakupil moj dragi, ki je v tistem trenutku še trdno spal.

Na testu sta se jasno izrisali dve črtici.
Na testu sta se jasno izrisali dve črtici./ FOTO: Shutterstock

Postopek je bil sedaj že utečen in prav nasmehnila sem se sama sebi, ko sem podoživljala svoj prvi poskus lulanja na test, iz katerega sem skorajda doktorirala. Obsedela sem na školjki in pregledovala jutranje novice na mobilnem telefonu, medtem ko sem čakala na rezultat. Po nekaj minutah sem na hitro ošvrknila test, da preverim, ali se je tista črtica že izrisala in se nemudoma s pogledom spet vrnila k telefonu. 'Čakaj, kaj sem ravnokar videla?', mi je švignilo skozi možgane v naslednjem trenutku. Previdno sem oči ponovno prestavila na test, da se prepričam, ali resnično dobro vidim. Dve črtici? Resno? Od šoka se mi je stemnilo pred očmi. Sem res noseča? Groza! Kaj zdaj? Kako naprej? Bova zmogla to (finančno) breme? Prvič v življenju nisem vedela, kako reagirati, a zagotovo sem vedela eno: občutek, ki me je navdajal, vsekakor ni bila SREČA. Končno sem vstala s školjke, vzela test in se opotekla do dnevne sobe, sedla in planila v jok.

Boris Johnson tudi v drugem krogu v vodstvu, ...
Še naprej v središču (negativne) pozornosti: ...
Z grammyjem nagrajeni producent umrl v streljanju
Predstavljamo kandidate nove sezone Ljubezni po ...
Kako se znebiti neprijetnih bradavic?
To vam bo še kako teknilo!
Te legice enostavno morate imeti v svoji omari!
Zakaj je 19. junij najslabši dan v letu?
Se spomnite deklice z bujno frizuro? Danes je ...
Dopust na Hrvaškem ali v Grčiji oziroma Turčiji?
Triki, ki bodo odgnali komarje
Znano Slovenko primerjajo z Meghan Markle. Ji je ...