dominvrt

Dojenček je tu

ŠOLA ZA STARŠE
0
07.08.2018, 11:35

Četudi je novopečena mamica med porodom trpela hude bolečine, vse odtehta trenutek, ko prvič zagleda in objame bitjece, ki ga je mesece nosila pod srcem. Neprecenljiv in težko pričakovan trenutek, ki je hkrati tudi velik šok. Tako za mamo kot za novorojenčka. V nadaljevanju razkrivamo, kaj sledi v minutah in urah po porodu.

Dojenček je tu

Novorojenček
Novorojenček/ FOTO: iStockphoto

Če še niste rodile, ne morete vedeti, kaj vas čaka v porodni sobi in kaj temu sledi. Zagotovo ste slišale in prebrale že na tisoče različnih zgodb in izkušenj, a vsaka je posebna, edinstvena. Vsaka mama porod in prihod novega družinskega člana dojema drugače. Na novo vlogo in občutke, ki so mešanica strahu in neizmerne ljubezni, preprosto ne moreš biti pripravljen. Je pa vendarle dobro, da veste, kaj vas čaka v vsakem primeru, kateri so obvezni rituali in kako načeloma prihod na novi svet doživljajo dojenčki, kaj se z njimi dogaja takoj po porodu.

Novorojenček po porodu

Znanstveniki trdijo, da je prva ura novorojenčkovega življenja neverjetna in polna novih dosežkov.V eni izmed švedskih raziskav so posneli 28 dojenčkov takoj po rojstvu in podrobno analizirali njihovo vedenje prvo uro, rezultate pa oxbjavili v časopisu Acta Paediatrica. Ugotovili so, da v prvih nekaj sekundah dojenček močno in glasno zajoka, kar koristi njegovim pljučem. Nato preživi minuto v sproščanju in se drži maminih prsi. To je zelo pomembno, saj takrat še ne zna regulirati in vzdrževati telesne temperature, materine prsi pa so naravni regulator, ki vzdržuje optimalno telesno temperaturo za otroka.

Novorojenček
Novorojenček/ FOTO: Profimedia

Po dveh minutah se začne prebujati, počasi odpre oči in začne premikati glavo ter usteca. V osmi minuti je že aktiven, oči ima odprte več kot 5 minut. Vedno bolj ga zanima okolica, opazuje mamin obraz in prsi, pokaže, da je lačen, roke premika proti ustom. 18 minut po rojstvu je že utrujen in počiva, v 36. minuti pa je že spočit, lakota pa postaja vse večja, obrača se proti vonju, ki prihaja iz materinih prsi. Seveda so tudi situacije, ko ne gre vse po opisanem postopku, bodisi zaradi zdravstvenega stanja otroka bodisi zaradi okoljskih dejavnikov.

Kar se tiče videza, načeloma novorojenček ni takšen kot na fotografijah, ki jih najdemo na spletu. Po vsej verjetnosti boste opazile drugače oblikovano glavico, zguban in rdeč obraz, nabrekle prsi in veke, otekle spolne organe ter izpuščaje na koži. Nekateri dojenčki, sploh nedonošenčki, imajo lahko po telesu dlačice. Brez skrbi, to je nekaj povsem normalnega in v nekaj dneh ali tednih bodo vsi omenjeni znaki izzveneli. Ne glede na vse pa je za vsako mamico njen otrok najlepši in prav je tako.

Oskrba novorojenčka

Postopki oskrbe novorojenčka se sicer v določenih niansah od porodnišnice do porodnišnice razlikujejo, odvisno je tudi od tega, kakšen je bil porod, a vendarle je večini primerov ritual podoben.

Po prekinitvi popkovnice, dotlej zelo pomembne vezi med mamo in otrokom, bo novorojenčka v kratko oskrbo vzela medicinska sestra – babica. Ker je kopanje nevarno zaradi podhladitve, bo novorojenčka samo obrisala in osušila z ogretimi plenicami. Temeljito ga bodo umili šele na oddelku. Umivanju bo sledilo tehtanje in merjenje, nato pa ga bo babica toplo oblekla in zavila v odejo. Vaš otročiček bo dobil tudi odmerek vitamina K v obliki injekcije v zadenjsko ali stegensko mišico. Omenjen vitamin je zelo pomemben, saj preprečuje hemoragično bolezen s krvavitvami v katerikoli organ, hkrati pa pomaga pri strjevanju krvi. Babica bo poskrbela tudi za otrokove oči, in sicer jih bo zaščitila pred gonokoknim vnetjem s kapljicami srebrovega nitrata. Eden najpomembnejših trenutkov pa je tisti, ko babica položi dete mami v naročje in stečejo prvi poskusi dojenja. Dojenček se rodi s sesalnim nagonom, zato se bo tudi sam potrudil, da bo čim prej našel vašo dojko in začel sesati. Seveda niso vsi novorojenčki enako živahni sesalci – nekateri potrebujejo več spodbude, a nikar ne obupujte. Za začetek je dovolj, da novorojenček le nekajkrat dobro in pravilno povleče. To je stimulacija, ki bo vplivala na kasnejše nastajanje mleka. Mnoge mamice ne vedo, da se nekateri novorojenčki zaradi poroda pogosto ne počutijo dobro, zaradi česar lahko bljuvajo plodovnico – to pa je razlog, da odklanjajo dojenje. Vendar brez skrbi, slabost bo minila in dojenje bo steklo kot mora. A ne samo dojenje, za novorojenčke je izjemnega pomena že sam dotik, kar dokazujejo tudi številne raziskave. Ravno zato je bistvenega pomena, da je takoj po rojstvu otrok čim več v stiku s svojimi starši, predvsem z mamo. Gre pravzaprav za prvo obliko komunikacije. Raziskovalci so ugotovili, da je potreba po dotiku primarna in mora biti zadovoljena, če želite, da otrok zraste v zdravo in srečno osebo.

Novorojenček
Novorojenček/ FOTO: iStock

Po porodu bosta zdravnik ali babica v vašo materinsko knjižico v za to namenjen razdelek vpisala tudi vse o poteku poroda: kdaj se je začel, kakšna vstava je bila, kako je potekal in kako se je končal itd., v razdelek o novorojenčku pa se vpiše tudi oceno po Apgarjevi lestvici. Ta služi kot okvirna ocena novorojenčkovega prilagajanja na okolje zunaj maternice. Lestvica je povezana s potrebno stopnjo pomoči novorojenčku v prvih minutah po rojstvu, ni pa pomembna kot napovedni dejavnik za otrokov nadaljnji razvoj. Babica vas bo tudi vprašala po njegovem imenu in priimku. Prav tako je treba vsakega novorojenčka po porodu označiti z zaporedno številko poroda, ob kateri ne sme manjkati datum s točno določeno uro.

Mamica po porodu

Medicinsko osebje bo torej za vašega otročička poskrbelo tako kot je treba, ravno tako za vas. Po porodu vas bosta najprej pregledala babica in ginekolog. Pregledala bosta maternični vrat, nožnico in zunanje spolovilo ter oskrbela morebitne poškodbe, ki so nastale med porodom. Skozi trebušno steno bosta tudi preverila, če se maternica dobro krči. K boljšemu krčenju maternice najbolje pripomore takojšnje dojenje novorojenčka. Pri tem se namreč sprošča hormon oksitocin, ki pospešuje tako izločanje mleka kot krčenje maternice.

Po iztrebitvi posteljice vam bo začela iztekati čišča. Ta je na začetku zelo močna, iz dneva v dan pa se zmanjšuje. Traja lahko od štiri do šest tednov. Nikar se ne prestrašite, če bo čišča vsebovala koščke strjene krvi, pomembno je, da je brez vonja. Srečali se boste tudi z nekaj ovirami pri odvajanju vode in blata. Najbrž vas ne bo takoj po porodu tiščalo na malo potrebo, saj se ženska med porodom precej izsuši. Po porodu pijte dosti tekočine, najboljša sta voda in nesladkan čaj. Mehur pa morate izprazniti najkasneje 12 ur po porodu. Prebava se po porodu nekoliko poleni in nekatere mamice imajo težave z odvajanjem blata. Prvič boste začutili potrebo po odvajanju najverjetneje šele dan ali dva po porodu. Če pa boste imeli večje težave, vam bodo v porodnišnici dali odvajalo v obliki tabletke, ki vam bo zagotovo pomagalo.

Kakorkoli, vse te spremembe so nekaj povsem normalnega in se bodo prej ali slej uredile, vaše telo pa se bo v nekaj tednih povrnilo v ’normalno’ stanje. Ne smemo pa pozabiti niti na mešanico čustev, ki vas bodo prevevala. Čeprav boste kdaj neizmerno utrujeni, jezni, prestrašeni ali celo žalostni, bo vedno prevladovalo čustvo ljubezni. In ravno ljubezen je tista, ki jo vaš otrok najbolj potrebuje.

Sponzorirana vsebina

Novorojenček
Novorojenček/ FOTO: iStock

Oče z dveletno hčerko utonil na poti v ZDA
Lahko Rossi nadaljuje serijo in po letih 2013, ...
George Clooney po romantični večerji z ženo ...
Miha srečno zaljubljen, njegovo srce osvojila ...
Svetovali so ji, naj zapusti svojega otroka
Česna nikoli več ne boste lupili enako!
Znani Slovenec ponosno pokazal svojo nosečo ženo
Costner osupnil z razkritjem o Whitney Houston
Veseli, obenem pa težki trenutki za Ano
Odpustili so me! Kaj pa zdaj?
Lahko poletno kosilo, pripravljeno v enem loncu!
Delovna akcija: Družina je od veselja jokala