dominvrt

Zato se največkrat skregate pred odhodom v vrtec in službo

ŠOLA ZA STARŠE
3
22.02.2019, 9:28

Petletnik, ki se "razpoči", ker noče obuti zelenih nogavic. Dveletnica, ki pred odhodom v vrtec vztrajno sezuva čeveljčke. Sedemletnik, ki se je odločil, da danes ne bo nosil rutke za prvošolce. Po možnosti v ponedeljek zjutraj, ko že zamujate v vrtec, šolo in službo. Vam je znano?

Zato se največkrat skregate pred odhodom v vrtec in službo
VEČ VIDEOVSEBIN
00:47

Svetovalka Janja Urbančič pojasni, zakaj se otrok 'razpoči'

01:49

Kaj naj storijo starši ob izpadu?

Janja Urbančič je mama dveh šoloobveznih otrok. Je svetovalka za starše in osebno rast. "Če imate svoje otroke, veste, da je to najhitrejša osebna rast," je ponazorila.

Preberite še: To morate storiti ob izpadu trme. Tudi, če je sredi trgovine

Na izobraževanju Sočutno varstvo otrok je razkrila svojo zgodbo.

Janja Urbančič
Janja Urbančič/ FOTO: Bibaleze.si

Prvič je rodila pred 11 leti in pol in takrat ni vedela ničesar o sočutnem starševstvu. Ko je bila hčerka stara okoli tri leta, pa so se začeli pojavljati konflikti. Hči je imela precej izpadov trme in kot mama je pogosto povzdignila glas.

Nekega večera so konflikti dosegli vrhunec. Ko je želela spraviti hčerko v kad, se je upirala in udarila jo je. Takoj ji je bilo žal. Zazrla se je v hčerkine oči. V njih je videla strah. Zavedla se je, da dejansko gleda sebe; vrnila se je v svoje otroštvo, ko je njena mama kričala nanjo, saj ni znala drugače.

Takrat se je odločila, da je dovolj, in poiskala skupino za samopomoč. A konflikti s hčerko so se nadaljevali in ni jim bilo videti konca. Nekega dne jo je vprašala, kaj kot mama dela narobe, saj ni več vedela, kaj naj stori za izboljšanje situacije.

Ob obupu ji je na misel prišla odlična ideja: plakat. Na eni strani je nanizala negativna čustva (strah, jezo, žalost ...), na drugi pa potrebe (igra, objem, čas zase ...). Hčerki ga je predstavila, ko je bila umirjena, in pogovorili sta se o njem.

Ob vnovičnem hčerkinem izpadu sta odšli skupaj k plakatu. Objokana ji je pokazala, da potrebuje objem, in prvič sta rešili napeto situacijo brez konflikta. "Prej sem jo videla kot trmasto punčko, zatem pa kot otroka, ki nekaj potrebuje."

Zato je otrok "ljubosumen", ko dobi bratca ali sestrico

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Po razlagi Janje Urbančič ima otrok izpad zaradi različnih razlogov:

► ker je majhen in še ne pozna pravil obnašanja,
► ker niso zadovoljene njegove osnovne potrebe: lahko je lačen, utrujen, mu je vroče, ga zebe ... Še težje je, ko še ne govorijo, saj ne znajo povedati, kaj bi radi.
► ker potrebuje ljubezen, objem, občutek varnosti.

Preberite še: Razkrivamo, kako se soočiti z otrokovimi negativnimi čustvi

Tudi zato se lahko pojavijo težave, ko otrok dobi sorojenca. Namreč, takrat izgubi občutek varnosti, se sprašuje, ali sploh še spada v družino. Da bi njegove občutke lažje razumeli, Janja Urbačič svetuje, naj se vprašamo, kako se vi počutite, ko se ne počutite ljubljeni ob partnerju. "Takrat mu kar nekaj najedate, težite, kajne?"

V VIDEU preverite, kaj se dogaja v možganih petletnika, ki se zjutraj "razpoči", ker noče obuti zelenih nogavic, in kako naj se odzovemo starši, da ga pomirimo? Svetuje Janja Urbančič! 

Včasih se otrok "razpoči", ko ima poln tako imenovan "čustveni nahrbtnik", razlaga Janja Urbančič. "V vrtcu ga nekdo porine, vzgojiteljica ga krega, nato mu še mi težimo doma." Seveda bo moral izprazniti poln čustveni nahrbtnik, nič ne bo dovolj dobro, nasprotoval vam bo, verjetno bo izbruhnil. Takrat mu moramo starši pomagati, da lahko izrazi čustva na pravi način. Morda se mora samo zjokati v našem objemu, morda potrebuje nekaj časa zase.

"Dejstvo je, da so otroci najbolj neznosni, ko se najbolj slabo počutijo. Ko se najbolj slabo obnašajo, takrat potrebujejo največ ljubezni," je poudarila Janja Urbančič. V njeni družini sta hčerka in sin različna - ona potrebuje objem, on pa mir. Otroci so si različni in kot starši skušajte ugotoviti, kaj potrebujejo v danem trenutku. Tudi oni imajo čustva, tako kot vi. Kot odrasli mu dovolite, da čustvuje, in bodite sočutni.

Otroci so najbolj neznosni, ko se najbolj slabo počutijo.
Otroci so najbolj neznosni, ko se najbolj slabo počutijo./ FOTO: Shutterstock

Sočutno starševstvo ni permisivna vzgoja. Sočutni starši otrokom postavljajo meje na sočuten in spoštljiv način.

Odgovarjajo na vprašanja, ki zanimajo vse starše

Janja Urbančič je na izobraževanju Sočutno varstvo otrok razložila tudi, zakaj ne smemo NIKOLI pustiti izjokavati svojih otrok. Poteka v obliki webinarjev, ki si jih lahko ogledate v živo ali pozneje, ko imate čas. Na njem sodeluje več kot 30 strokovnjakov.

Med drugim bodo govorili o temah, ki zanimajo vsakega starša oziroma vse, ki se tako ali drugače ukvarjajo z otroki. Odgovorili bodo na vprašanja: zakaj se otroci tako derejo in trmajo, kaj se dogaja v njihovih možganih, zakaj nam gre lahko lasten otrok tako na živce, kaj se dogaja v mojih možganih, kako se pomirim, ko je težko ...

Prijave na izobraževanje zbirajo TUKAJ.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Mima823
26.02.2019, 11:52:49
0
Mima823
26.02.2019, 11:52:54
-2
batom@pinkponk.com
26.02.2019, 7:50:48
-3
ali pa preprosto zato, ker otroka prisiljujete v urnik in ritem, ki mu ne ustreza, in se temu upre. odrasli ste pa itak vse lepo sprejeli in pogoltnili, še opazite ne, kako se mučite z budilkami, hitenjem, prisilnim delom,...
Nadzor nad delom policije
Lorenzo se je opravičil vsem tekmecem: Uničil sem ...
Archie v Harryjevem naročju: 'Srečen očetovski ...
'Mogoče si ti malo scrkljana, malo razvajena'
Preprečite nalaganje maščob s temi vajami
Ideja za hitro brezmesno kosilo med tednom
14-letna hčerka Tanje Ribič je prava lepotica
Hrvati turistom prepovedali nošenje japonk
10 dni pred maturo rodila
Če bi imel natakar plačo 2000 evrov, bi kava ...
Igralka prodaja svojo luksuzno vilo
Slovenci so še vedno raje lastniki kot najemniki