dominvrt

Vse to se odvija v reški porodnišnici

PORODNIŠNICE
0
11.06.2019, 8:11

Mnogi se poleti odpravijo na dopust v Reko, tretje največje mesto na Hrvaškem, ki leži ob Kvarnerskem zalivu, na severni obali Jadranskega morja. Toda mi smo se tja podali z drugačno misijo. Na stežaj smo odprli vrata reške porodnišnice in se pozanimali, koliko otrok se rodi letno, za kakšne načine poroda se odločajo nosečnice, ali se lahko samostojno odločijo za carski rez, koliko časa ostanejo v porodnišnici ipd. Naleteli smo na prijazen odziv strokovnjakov s Klinike za ginekologijo in porodničarstvo Kliničnega bolnišničnega centra Reka.

Vse to se odvija v reški porodnišnici

Medtem ko vsi razmišljajo o dopustih na morju in se nekateri odpravijo dopustovat tudi v hrvaško Reko, smo se mi podali na lov za informacijami v reško porodnišnico. Goran Ušljebrka, v. d. vodje službe za informacijsko-dokumentacijske zadeve, nam je podal vse podatke strokovnjakov s Klinike za ginekologijo in porodničarstvo Kliničnega bolnišničnega centra Reka.

Predstavljamo vse porodnišnice v Sloveniji
Preberi še:
Predstavljamo vse porodnišnice v Sloveniji

Letno porodov

Zadnjih nekaj let v porodnišnici povprečno beležijo okrog 2500 porodov, leta 2018 jih je bilo 2474.

Načini rojevanja

''Največ porodnic rojeva leže oz. v ležečem položaju kot za ginekološki pregled. Vse postelje se na željo porodnice lahko prilagodijo tudi za rojevanje v polsedečem položaju. V naši porodnišnici lahko rodijo na pručki in v vodi. Med rojevanjem imajo porodnice možnost uporabe gimnastične žoge, z namenom, da si lajšajo popadke,''so nam zaupali.

Število porodnih sob

V reški porodnišnici je na voljo sedem popolnoma ločenih porodnih sob in še ena dodatna za porod v vodi.

Carski rez

''Na Hrvaškem ne obstaja možnost rojevanja s carskim rezom na zahtevo nosečnice,''so nam pojasnili.

Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Preberi še:
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu

Zaposleni

Na oddelku porodnišnice so v vsakem trenutku, vseh 24 ur, prisotni od en do dva zdravnika specialista ginekologije in porodništva, pet porodnih babic in en specialist anesteziolog.

Porodnišnica Reka
Porodnišnica Reka/ FOTO: You Tube

Dojenje

''Naša porodnišnica nosi naziv Porodnišnica, prijazna otrokom in še posebej je poudarek na spodbujanju dojenja in pomoči v prvih trenutkih dojenja. Vsaka porodnica takoj po porodu vzpostavi kontakt koža na kožo s svojim otrokom, obenem pa se mame takoj spodbuja k prvemu podoju novorojenčka. Med bivanjem na kliniki je novorojenček nameščen zraven mame, vse rodke imajo na voljo naše porodne babice, ki jim pomagajo v prvih trenutkih dojenja, prav tako zdravnike ginekologe in pediatre (neonatologe) za nasvet glede dojenja,'' so povedali.

Tako skrbijo za nedonošenčke v naših porodnišnicah
Preberi še:
Tako skrbijo za nedonošenčke v naših porodnišnicah

Prezgodaj rojeni otroci

Reška porodnišnica je porodnišnica t. i. tretjega nivoja, kar pomeni, da je popolnoma opremljena za sprejem in skrb prezgodaj rojenih otrok. Imajo izvrstno opremljeno enoto intenzivnega zdravljenja in nege prezgodaj rojenih otrok in ves čas prisotnega zdravnika specialista neonatologije vseh 24 ur.

Po porodu

Po pravilu po vaginalnem porodu in tudi porodu s carskim rezom ostaneta mama in novorojenček 48 ur v porodnišnici. Če je zaradi kakršnega koli vzroka otrok zadržan v bolnišnici, ima mama pravico, da ostane s svojim otrokom, kolikor časa je to potrebno.

Mama in novorojenček med bivanjem v bolnišnici imata pravico do oblačil, hrane in higienskih pripomočkov ter zdravil, če je mama že med nosečnostjo jemala ista.

Prisotnost očeta pri porodu

Oseba, ki ji nosečnica zaupa, je lahko prisotna v porodni sobi v vseh fazah rojevanja, prav tako v operacijski sobi med carskim rezom.

Tako si Slovenke lajšajo porodne bolečine
Preberi še:
Tako si Slovenke lajšajo porodne bolečine

Možnost poroda noseče turistke

V reški porodnišnici lahko rodi nosečnica ne glede na državljanstvo. Nosečnice iz Evropske unije imajo v glavnem zavarovalno polico, ki krije stroške poroda.

Porodnišnica Reka
Porodnišnica Reka/ FOTO: You Tube

Izkušnje mamic, ki so rodile v reški porodnišnici*

''Prvorojenko sem komaj čakala in bila sem zelo mlada. Vsi v porodnišnici so bili zelo prijazni in so mi pomagali. Tudi pri dojenju. Rojevala sem več ur, ob meni je bila mama, partner ni želel. Skoraj podobno se je zgodilo tudi pri drugem porodu, ko sem rodila sina. Le malce hitreje je šlo.''

''Zanosila sem po sedmih letih poskušanja. Bila sva presrečna, tako da sva komaj čakala, da spoznava hčerko. Porodna babica, ginekolog ... vsi so bili prijazni. V enem trenutku sem morala na carski rez. Potem je bilo vse v redu. Hitro sva šli domov. Z dojenjem sem se trudila in vztrajala do drugega leta.''

''V reški porodnišnici sem rodila dva sinova. Drugega sredi noči, pri nobenem ni bilo problema, osebje je bilo odlično. Tudi partner se je držal, prerezal je popkovino. Med rojevanjem so bili vsi razumevajoči. Vse, kar sem rabila, sem tudi dobila.''

*Zaupano v osebnem pogovoru.

Uredništvo Bibaleze.si se zahvaljuje za sodelovanje reški porodnišnici. Zahvaljujemo se tudi za dovoljenje uporabe foto materiala (YouTube).

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Progasti gož zašel v ljubljanski Atlantis
Morbidelli: Začetek dneva je bil slab, a boljšega ...
Razkrito: Mariah milijarderja pred koncem zveze ...
Bojan in Maj sta se pobotala: To so otročarije
Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten ...
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
Razkrili, kaj v resnici čutita drug do drugega
Znana je NBA ekipa, h kateri se seli Kokoškov
Ganljiva slovenska oddaja, o kateri se veliko ...
Delodajalci s prikritimi testi na razgovoru za ...
Tako se pravilno skuha beli riž!
Navdušite tudi najbolj zahtevne goste