dominvrt

Nosečnost in Rh faktor

NOSEČNOST
19
24.10.2011, 23:23

Nosečnici že zgodaj določijo krvno skupino ABO. Pravilna in natančno določena je življenjskega pomena za vsakega človeka. Na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino pregledajo kri vsake nosečnice.

Nosečnost in Rh faktor

 

V krvi pa se nahajajo tudi številni antigeni, med njimi je najpogostejši antigen D v sistemu Rh. Ženske, ki imajo ta antigen, so Rh-D pozitivne, kri Rh-D negativnih žensk pa ne vsebuje antigena D, zato jih imenujemo Rh-D negativne. V nosečnosti je Rh-faktor še kako pomemben. Do težav lahko pride pri Rh-negativnih nosečnicah, saj materino telo lahko otrokove celice prepozna kot tujek. Več o tem nam je povedala specialistka transfuzijske medicine Irena Bricl.

krvne preiskave
krvne preiskave/ FOTO: iStockphoto

Katere krvne skupine poznamo in katere so najpogostejše?

Danes je poznanih že več kot 400 različnih antigenov. Klinično najpomembnejši so tisti, katerih protitelesa lahko povzročijo hemolitično bolezen ploda in novorojenčka (HBPN) ali pa skrajšajo preživetje eritrocitov po transfuziji neskladnih eritrocitov. Tako so klinično najpomembnejši antigeni: AB0, RhD, Rh CcEe, Kell, Kidd, Duffy MNSs …Te razvrščamo v krvnoskupinske sisteme. V krvnoskupinskem sistemu AB0 ločimo 4 antigene (krvne skupine), in sicer A, 0, B in AB. V krvnoskupinskem sistemu Rh pa so najpomembnejši antigeni D, C, c, E, e. Glede na prisotnost antigena D ločimo RhD pozitivne in RhD negativne osebe.

Kaj pomeni, da je nekdo Rh-negativen?

Pravilna terminologija je RhD. Antigen RhD je del antigenskega sistema Rh, v katerem je do sedaj znanih že več kot 55 antigenov. Glede na to, ali je na eritoricitih antigen RhD, delimo ljudi na RhD negativne in RhD pozitivne.Tisti, ki imajo ta antigen, so RhD pozitivni, tisti, ki ga nimajo, so RhD negativni.

Kdaj in zakaj v nosečnosti preverijo krvno skupino?

Vsaki nosečnici je treba do 12. tedna nosečnosti določiti krvno skupino AB0, RhD in K (Kell) ter narediti indirektni Coombsov test (ICT).
Namen teh preiskav je odkriti protitelesa, ki lahko povzročijo hemolitično bolezen ploda in novorojenčka, in preprečiti tvorbo teh protiteles tam, kjer je to mogoče.

Krvne preiskave
Krvne preiskave/ FOTO: iStockphoto

Kaj je indirektni Coombsov test?

Je test, s katerim odkrivamo navzočnost nepričakovanih protiteles. Ta protitelesa so večinoma posledica prejšnjih nosečnosti ali transfuzij krvi. Če so klinično pomembna, lahko povzročijo hemolitično bolezen ploda in novorojenčka. RhD pozitivnim nosečnicam naredimo indirektni Coombsov test med nosečnostjo do 12. tedna nosečnosti, RhD negativni prav tako do 12. tedna nosečnosti in ponovno v 28. tednu. Po porodu pri RhD negativni pacientki ICT ponovimo, novorojenčku pa naredimo krvno skupino AB0, RhD, K in direktni Commbsov test (DCT).

Kaj se zgodi, če je pozitiven? Zakaj in kdaj dobi nosečnica injekcijo imunoglobulina anti-D

Z injiciranjem IgG anti-D RhD negativnim ženskam preprečimo senzibilizacijo anti-D. IgG anti-D injiciramo vsaki RhD negativni nosečnici v 28. tednu nosečnosti in po porodu, če je ta rodila RhD pozitivnega otroka.

Kaj bi se zgodilo, če je ne bi dobila?
Če nosečnica ne bi prejela zaščitnega odmerka IgG anti-D, bi se lahko razvila klinično pomembna protitelesa anti-D. Ta lahko povzročijo razvoj hemolitične bolezni ploda in novorojenčka.

Hemolitična bolezen ploda in novorojenčka nastane zaradi skrajšane življenjske dobe plodovih oziroma novorojenčkovih eritrocitov. Hemolizo sprožijo protitelesa v krvi nosečnice, ki prehajajo skozi posteljico v plodov krvni obtok in se vežejo na eritrocite, ki jih je plod podedoval od očeta.

Kaj pa pri naslednji nosečnosti, je postopek enak?

Da.

Je injekcija imunoglobulina potrebna pri še kateri preiskavi ali posegu v nosečnosti? Zakaj?

IgG anti-D injiciramo tudi po vsaki prekinitvi nosečnosti, krvavitvah med nosečnostjo in po vseh posegih v maternici v nosečnosti.

Če mora žeska, ki je pri porodu izgubila veliko krvi, prejeti transfuzijo in je RhD negativna, ali to predstavlja kakšno težavo?

Ne. Če ima ženska (pacientka) v krvi dokazana eritrocitna protitelesa, poiščemo skladno kri v ustreznih eritrocitnih antigenih.

Če je mati RhD negativna, ali bo potem tudi otrok?

Otrok RhD negativne ženske je lahko bodisi RhD negativen ali RhD pozitiven. 

Nasmejana nosečnica
Nasmejana nosečnica/ FOTO: iStockphoto

Komentarji (19)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

samo_zenska
02.12.2016, 13:44:28
Tudi meni danes povedali isto. RHD negativna. In so me tako prestrasil, da se vedno nisem prisla k sebi. Vceraj sem bila na prvem pregledu, kjer so mi opravili test. In danes zjutraj me je ginekologinja klicala, da moram seenkrat dati kri. Picili so me 6x da so dobili za vzorec krvi (imam namrec zelo slabe zile in kri kar noce teci). In nevem niti zakaj vse to, kaj to sedaj pomeni, kaj sledi naprej. Govorili so, da bo moral dojencek v najslabsem primeru dobiti transfuzijo krvi, da lahko moja protitelesa poskodujejo plod. Lahko naredim karkoli ze sama, ali lahko samo cakam na preglede naprej? Kako hitro se bo to odvijalo sedaj naprej? Sem v 9tednu nosecnosti, stara 31 let in cisto prestrasena :-( Gre pa za mojo prvo nosecnost. Ima mogoce katera kaksno informacijo, ki bi mi lahko kakorkoli pomagala? Hvala in lp
Veronika Završnik
26.01.2017, 9:31:36
-2
Js sem isto rhd negativna. Nic bat. Ni nic narobe. Vazno je samo da dobite inekcijo tako kot je napisano, v 12.tesnu in potem spet v 28.tednu. jaz sem jo dobila predcasno ze v 23.tednu ker sem zacela lazje krvavet(ampak ni nujno da boste vi tudi). Ko vas testirajo in ko dobite tisti mali listek na katerem pise da ste rhd negativna pa ga shranite v materinski, saj potem ko greste rodit v porodnisnici vidijo da ste negativna, da vam dajo se eno inekcijo ce je plod seveda potiven.
LAcaliente
05.07.2013, 9:09:14
-1
Tudi jaz sm RH negativna...ok, inekcije pa to mi je jasno, samo me zanima ali bom zaradi tega morala kaj večkrat dati kri....sprašujem, ker igel ne prenašam dobro, predvsem ko mi jemljejo kri mi je vedno slabo in imam potem še 10 dni vse plave roke, ker mi ne pridejo do žil...
finadama
02.09.2012, 7:44:55
-2
Imam RH O+, mož pa 0-
glinenka
17.11.2011, 17:44:31
+3
zivjo. zanim me zakaj bi dobila injekcijo nosecnica v 3 mesecu in ima rh pozitiven faktor fant pa rh negativnega?
2suzana
21.07.2012, 10:45:55
Gleda se Rh faktor matere ne pa očeta.Če je mamin - dobi če ne pa ne dobi.Nima vsaka nosečnica podatka o Rh faktorju očeta,ker njega če je vse drugo ok ne kličejo na pregled,če pa gre zraven ga ne pregledajo.
sintija72
09.11.2011, 23:12:53
+13
zdravo. tudi jaz sem Rh-D negativna. imam štiri zdrave otroke. v nosečnosti sem vedno dobila injekcijo, po porodu pa trikrat. to ni nič hudega in nič nevarnega, samo tazadnja boli kak dan. če je nosečnica sicer zdrava, ji ta negativni faktor ne bo povzročal nobenih dodatnih težav, razen dodatnega pregleda in injekcije. zato pa punce, kar korajžno- ne se bat in naj vas mame nikar ne strašijo s takimi oslarijami. preverjeno. lep pozdrav.
mkrizevn
25.09.2010, 15:30:23
+17
Pozdravljene, negativke. Tudi sama sem Rh-D negativna, in mi ne predstavlja nobenih težav, imam 2 zdrava otroka, ob pozitivna, tako, da sem obakrat dobila v 28 tednu inekcijo v tazadnjo. Sem v tretje noseča, in se počutim odlično, to ni nič groznega, imaš pač malo več preizkav krvi, to je vse. Pa srečno vsem negativkam:)
MaLa MaJa 1
09.06.2009, 16:31:37
-2
srečnice ve... Jaz pa sem pri obeh imela probleme. V pri nosečnosti sem dobila injekcijo in otrok je bil A , sledila je transfuzija oz.menjava krvi, pri drugi nosečnosti, sem prav tako dobila injekcije, punčka je bila tako zelo zlatenčna da je bila 35 ur na fototerapiji, hemoglobin pa ji je vztrajno padal, krvi ji niso dodajali...vendar sta sedaj obe zelo zelo zelo živahni punci...partner pa je seveda A , jaz RhD-...sej nočem strašit ampak jst nebi dala vsega tega še enkrat skozi...
2suzana
21.07.2012, 10:42:59
+11
Ampak za tvoje probleme so vzroki drugje ne pa v Rh faktorju.
Karmen Voršič
09.06.2009, 12:46:13
+6
Pozdravljene vse negativke! Tud jst sem med vami, to ni nč takšnega. Dve inekciji v ta zadnjo pa je!!!
Simona Tomažin
09.06.2009, 9:37:57
+7
hvala punce za tole.namreč mene je mami čist preplašla, ko je zvedla da sem rh negativna in je zagnala celo paniko kako bo v nosečnosti.glede na to, da si pa sama želim vsaj dva otroka, me je pa mamina prebledelost ob informaciji popolnoma prestrašila. ampak če ste vse, bom tut jst! :)
Tanja Vdovč
08.06.2009, 21:41:54
+3
Tudi pri meni ni bilo težav, v obeh nosečnostih sem dobila injekcijo v 28 tednu, po porodu pa ne, ker sta bila oba rh negativna, če pa je otrok rh - pozitiven pa dobiš injekcijo še po porodu, da ne pride do težav v naslednjih nosečnostih. Drugače pa ne bi smela imeti težav v nosečnosti zaradi rh faktorja, zato naj te ne bo strah : )
ssonchek
10.11.2011, 15:53:48
+3
Moja dva sta tudi Rha-neg pa sem vseeno dobila po porodu še eno dozo. Pri tretjem pa po amniocintezi ter par tednov pozneje, ko so ugotovili da srček ne bije še eno dozo po UPN.
Nataša Marković 1
08.06.2009, 21:32:25
-1
jaz sem dobila inekcijo v 28 tednu nosečnosti,potem pa več ne ker st bili punčki tudi negativni
Nataša Marković 1
08.06.2009, 21:30:12
+3
jaz sem tud RhDN negativna,pa sem že rodila dve lepi hčerkici,ki sta obe tud RhD negativni pa ni bilo dobenih težav.
le_kdo
08.06.2009, 21:25:02
+4
Gre se za to, če ima mama skupino Rh- (v tem primeru na eritrocitih- rdečih krvničkah nima vezane beljakovine D), plod pa Rh (ima vezane beljakovine D na eritrocite), potem lahko materino telo zazna plod kot tujek in ga začne zavračati. Če ima mati Rh , plod pa Rh-, ni pa nič narobe, saj materino telo ploda ne zazna kot tujka. Če pa pride materina kri v stik z otrokovo krvjo in imata obadva drugačen Rh faktor, se v otrokovi krvi začnejo eritrociti lepiti, posledica pa je neprekrvavljenost, ker eritrociti ne morejo priti do celic, ki potrebujejo kisik in hranila. Zato pa Rh negativne ženske dobijo navadno po prvem porodu posebno injekcijo, da ne bi imeli problemov še pri vnaprejšnjih porodih:)
Simona Tomažin
08.06.2009, 21:07:54
+1
nisem popolnoma razumela članka, me o tem zanima kaj več, ker sem sama rh negativna in me je strah zaradi nosečnosti.ima katera od vas že kakšne izkušnje?
Simona Tomažin
08.06.2009, 21:06:51
+1
js pa nisem popolnoma razumela tega članka.sama sem rh negativna in me zanima če je katera na forumu, ki bi imela kakšno izkušnjo v nosečnosti.so težave velike?
Poslanci še enkrat potrdili omejitev plačil ...
Mariborčani hitro pozabili na Valur, v mislih je ...
Instagram skril 'všečke' še več uporabnikom
Prijavi se: Ljubezen po domače
Domači trik proti opeklinam obnorel internet
Preprosta domača jed, ki vedno navduši!
Ženska z najpopolnejšim telesom na svetu je brez ...
Trump grabil ženske, kjer se mu je zahotelo
Visoko noseča povsem sproščena v udobnih oblačilih
Nekateri boste danes prejeli denar od Fursa
5 stvari, ki so skupne ljubiteljem mačk in ...
Vodnik po vrstah paradižnika in njihovi uporabi