dominvrt

To vam zakonsko pripada, zato se naročite na ultrazvok

PREGLEDI MED NOSEČNOSTJO
0
08.07.2019, 8:02

Ste v veselem pričakovanju? Potem vas čakata dve ultrazvočni preiskavi. V katerem tednu nosečnosti in kaj boste takrat videli, si preberite v spodnjih vrsticah.

To vam zakonsko pripada, zato se naročite na ultrazvok

Damjan Kos, vodja – direktor, iz Sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Direkcije Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, nam je pojasnil, da imajo nosečnice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na podlagi prve točke 23. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zagotovljeno plačilo sistematičnih in drugih preventivnih pregledov, skladno s posebnim programom, kar gre v celoti v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tako vas, kot je v Uradnem listu Republike Slovenije zapisano, med nosečnostjo čaka deset sistematičnih pregledov, dve ultrazvočni preiskavi in individualna svetovanja.

Kdaj in kako narediti nosečniški test?
Preberi še:
Kdaj in kako narediti nosečniški test?

Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med, specialistka ginekologije in porodništva, nam je natančneje pojasnila, kakšne ultrazvočne preiskave se obetajo: ''V programu rednih pregledov sta za zdravo nosečnico predvidena dva ultrazvočna pregleda v nosečnosti: ob prvem pregledu (potrditev nosečnosti) in pregled morfologije ploda med 20. in 24. tednom. Vsem svetujemo še pregled med 11. in 14. tednom z merjenjem nuhalne svetline. Če ima nosečnica dvojčke ali kakršnekoli zdravstvene težave, ima lahko bistveno več ultrazvočnih pregledov.'' Dodala je, da osnovna dva pregleda opravi osebni ginekolog, pregled nuhalne svetline pa ginekolog s posebno licenco. Izpostavila je, da lahko v primeru težav osebni ginekolog napoti nosečnico v bolnišnico. Če želi imeti nosečnica preglede, ki niso medicinsko indicirani, se mora naročiti v samoplačniško ambulanto.

To je značilno za določeno plodovo, dojenčkovo, malčkovo starost
Preberi še:
To je značilno za določeno plodovo, dojenčkovo, malčkovo starost

Kaj opazujejo na ultrazvočnem pregledu? Koliko traja?

Pri posameznem pregledu se opazuje oz. ugotavlja različne stvari, to je pravzaprav odvisno od tega, v katerem tednu nosečnosti je ženska in od kliničnega vprašanja. ''Pokaže se stanje ploda, njegov razvoj, rast, vitalnost, količino plodovnice, lego posteljice, lahko še pretoke skozi različne žile. Lahko pokaže tudi stanje maternice, jajčnikov, dolžino materničnega ustja ipd.,''je navedla ginekologinja.

13 najpogostejših znakov nosečnosti!
Preberi še:
13 najpogostejših znakov nosečnosti!

Vsi ultrazvočni pregledi niso enako dolgi, tako da si vzemite čas. Lahko bo trajalo nekaj minut ali do eno uro, kar je seveda odvisno od problema. Strokovnjakinja je obrazložila, da do 10. tedna potekajo ultrazvočni pregledi praviloma preko nožnice. Tudi kasneje so vaginalni, če je preglednost preko trebuha slaba, ali ko ocenjujejo dolžino materničnega vratu, ali ko ocenjujejo lego posteljice. Nikakor vas ni treba biti strah, saj so ultrazvočni pregledi popolnoma neboleči in varni. Na ultrazvočnem pregledu je pri nas vedno prisoten ginekolog, v nekaterih državah pa včasih samo medicinska sestra. Če ginekolog dovoli, je na ultrazvočnem pregledu lahko prisoten partner, ali mama, ali prijateljica.

Ultrazvok ni boleč in ni nevaren za nosečnico.
Ultrazvok ni boleč in ni nevaren za nosečnico./ FOTO: Dreamstime

''Poleg ultrazvočnega pregleda se meri maternični vrat, če je pri nosečnici visoko tveganje za prezgodnji porod (npr. pri tistih, ki so že prezgodaj rodile ali nosijo dvojčke). Pri presejanju za prezgodnji porod pa se ga meri ob pregledu med 20. in 24. tednom nosečnosti.''

Predstavljamo vse porodnišnice v Sloveniji
Preberi še:
Predstavljamo vse porodnišnice v Sloveniji

Pri ultrazvočnem pregledu lahko nosečnica sliši bitje otrokovega srca, če ginekolog preverja pretoke ali srčni utrip. Na zgodnjih takšnih pregledih se srčni utrip praviloma le vidi.

Vse osnovne meritve ploda bodo vpisane v materinsko knjižico.

Ločimo 2D-, 3D-, 4D-ultrazvoke. Kakšna je razlika?

Razlika je v tehniki. 2D je dvodimenzionalen, črno-bel ultrazvok. 3D predstavlja tridimenzionalno računalniško rekonstrukcijo slike, pri 4D je dodana še časovna komponenta in je videti, kako se plod v realnem času premika. Nosečnica dobi domov fotografijo ali CD samo v primerih, da se tako dogovori vnaprej. Zavedati se morate, da takšne storitve so plačljive. Več o 3D, 4D ultrazvočnih pregledih si preberite v članku, ki je del projekta na Bibaleze.siPregledi med nosečnostjo.  

Ali je lahko nosečnica upravičena do dodatnih ultrazvočnih pregledov?

Seveda ste upravičeni do dodatnih ultrazvočnih pregledov, če gre za zapleteno nosečnost, prav tako, če nosite dvojčka, trojčka ...

Želimo vam zdravo in srečno nosečnost!
Želimo vam zdravo in srečno nosečnost!/ FOTO: Bibaleze.si

Izkušnje z ultrazvočnimi pregledi*

''Moja nosečnost je potekala brez večjih težav do 32. tedna, ko sem po spolnem odnosu zakrvavela. Ker je bila sobota, sem klicala v porodnišnico v Ljubljano, kjer so mi dejali, naj ne skrbim, če se je krvavitev ustavila in ni bolečin. Krvavitev je takoj prenehala, otročka sem normalno čutila, utrip je bil in tudi moje počutje je bilo normalno, zato sem počakala do naslednjega pregleda, ki je bil čez dva tedna. Ko sem za težavo povedala moji ginekologinji, je naredila vaginalni ultrazvok, na katerem je videla, da se je dolžina materničnega vratu skrajšala z 32 mm na samo 7 mm in me takoj poslala v Porodnišnico Ljubljana na pregled, kjer so me obdržali na opazovanju. Zaradi otrdevanja trebuha in pozitivnega testa za možen prezgodnji porod sem dobila zdravilo, dnevno so mi delali CTG in ker so mi zadnji dan namerili 15 mm dolg maternični vrat, sem odšla domov.'' Celotno zgodbo si preberite v spodnjem prispevku.

Rodila en mesec prezgodaj
Preberi še:
Rodila en mesec prezgodaj

''Test je pokazal dve črtici. Veselje! Prvi ultrazvok – en plod. Po tiho sem si vedno želela dvojčka. Tudi s partnerjem sva se veliko poigravala z mislijo, kako do dveh hkrati. Po prvem pregledu nisem bila povsem pomirjena. Pregled nuhalne svetline je v 12. tednu. Nervoza do konca. Zakaj? Saj nisem imela nobenih nosečnostnih sitnosti, telo je bilo veselo rastočega bitja. Dvojčka! Neverjetno! Sanjsko! Resnično!''Celotno zgodbo si preberite v spodnjem prispevku.

Rebeka spregovorila o sindromu transfuzije od dvojčka k dvojčku
Preberi še:
Rebeka spregovorila o sindromu transfuzije od dvojčka k dvojčku

''Imela sem mirno nosečnost, brez kakšnih pretresov. Na morfologiji so mi v 23. tednu nosečnosti povedali, da se otrok normalno razvija. Izvedela sem tudi spol. Deklica.'' Celotno zgodbo si preberite v spodnjem prispevku.

Rodila v 37. tednu nosečnosti v ljubljanski porodnišnici
Preberi še:
Rodila v 37. tednu nosečnosti v ljubljanski porodnišnici

Prvi ultrazvok je pokazal, da se en otroček dobro razvija, drugi malo slabše, a še v mejah normale. Po naslednjem ultrazvoku pa se je izkazalo, da eden verjetno ne bo preživel. "Sledil je prvi šok. Začela sem krvaveti in eden se je poslovil od nas. Drugi pa se je dobro razvijal in kazalo je, da bo vse v redu." Tudi pri merjenju nuhalne svetline ni bilo odstopanj. Celotno zgodbo si preberite v prispevku spodaj.

Napovedi so bile črne. Rodila je v 24. tednu
Preberi še:
Napovedi so bile črne. Rodila je v 24. tednu

*Izkušnje v nosečnosti in porodne zgodbe so nam mamice poslale na uredniški elektronski naslov ali v zasebnem sporočilu na Facebooku Bibaleze.si.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

SD kritična do 'enostranske odločitve predsednika ...
De Ligt (do)končno v Juventusu: 'Predan delu kot ...
Po končanem festivalu Ultra Europe z največjo ...
Prijavi se: Ljubezen po domače
Izgubila obe dojki in ponosno pokazala svoje telo
Lahek poletni obrok v manj kot pol ure
Tanja Ribič skočila v bikini in osupnila
Monica Lewinsky razkrila najslabši karierni ...
Jana Morelj: ''Nisem super mama, ker se vsak dan ...
To piše v predlogu pokojninske novele!
S tem trikom vam bo vrt poleti še bolj uspeval
Novak Đoković: kakšen luksuz si privošči?