dominvrt

''Sem res noseča?'' Ginekolog: ''Potrjeno. Noseči ste!''

PREGLEDI MED NOSEČNOSTJO
0
28.06.2019, 7:25

Opravili ste nosečniški test in pokazal se je plus. Jupiii, s partnerjem sta neizmerno vesela. Čas je, da se naročite pri izbranem ginekologu na prvi pregled. Toda tja ne pridite brez osnovnih informacij! V spodnjih vrsticah boste tudi izvedeli, kaj vse vas tisti dan čaka, ko boste dobili še uradno potrdilo, da ste v veselem pričakovanju.

''Sem res noseča?'' Ginekolog: ''Potrjeno. Noseči ste!''

Kdaj naprvi pregled v nosečnosti?

Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni med drugim navaja: ''Prvi pregled nosečnice opravi ginekolog v času do 12. tedna nosečnosti in opredeli stopnjo ogroženosti nosečnosti; pri ogroženih nosečnicah se za nadaljnje spremljanje poveže s sekundarnim centrom.'' Doc. dr. Leon Meglič, dr. med., tako natančneje svetuje, da morate priti na pregled od šest do osem tednov (največ 10) po izostanku menstruacije. Pripada vam tudi vaginalni ultrazvočni pregled, vzeli vam bodo še kri in urin.

Kdaj in kako narediti nosečniški test?
Preberi še:
Kdaj in kako narediti nosečniški test?

Da poudarimo: če ste zavarovani pri ZZZS in obiščete ambulanto s pogodbo (koncesijo) z zavarovalnico, je pregled vključen v vaše pravice in vam ga ni treba plačati.

To morate vedeti!

Verjamemo, da ste vzhičeni zaradi nosečnosti, toda vseeno se morate tudi na prvi pregled pripraviti in 'oborožiti' s podatki. Vedeti morate datum zadnje menstruacije in trajanje njenih ciklusov. Govorili boste o dosedanjih nosečnostih in njihovem izzidu. Izpostaviti morate, ali imate kronične bolezni, ali ste imeli kakšne operacije, ali so prisotne bolezni v družini. Ginekologu morate povedati tudi, katero vrsto kontracepcije ste uporabljali pred zanositvijo.

Simptomi nosečnosti, ki vam bodo všeč
Preberi še:
Simptomi nosečnosti, ki vam bodo všeč

Kaj vsebuje prvi pregled?

Prvi sistematični pregled nosečnice tako zaobjame (po zgoraj navedenem pravilniku) pregled zdravstvene dokumentacije, družinsko, osebno, ginekološko in porodniško anamnezo, preverjanje jemanja folne kisline, ginekološki pregled, bris materničnega vratu pa le, če je zadnji izvid starejši od treh let ali pa je bil ocenjen s PAP II ali več, orientacijski splošni somatski status, merjenje telesne teže in krvnega tlaka, laboratorijske preiskave: hemogram, krvna skupina in Rh D, ICT, serološke preiskave na toksoplazmozo, sifilis, hepatitis B (tik pred porodom ali ob porodu), urinske preiskave (albumen, sediment). O posameznih preiskavah, ki smo jih navedli, si preberite v določenih člankih, ki so del projekta na Bibaleze.si Pregledi med nosečnostjo.

''Kaj če se na začetku ne vidi dobro ploda? Ali je možno, da sem še vedno noseča?'' se sprašujejo mnoge nosečnice v prvem trimesečju. ''Možno je, da je nosečnost povsem OK, le v času ovulacije (zanositve) podatki niso točni in je na pregled prišla prezgodaj. Druga možnost je, da nosečnost ni okej, bodisi je bila v maternici in je že propadla, bodisi je zunajmaternična,'' odgovarja zdravnik Meglič.

Strokovnjak pojasnjuje tudi, da po pregledu lahko nosečnica, še posebej, če je bil odvzet tudi bris, rahlo zakrvavi, obenem pa pravi, da je ultrazvočni pregled povsem neboleč.

Kako premagati jutranjo slabost?
Preberi še:
Kako premagati jutranjo slabost?

Partner je načeloma na prvem pregledu lahko prisoten. Če pa želite, da vas takrat spremlja kdo drug, recimo mama, prijateljica ali sorodnica, se o tem pogovorite z izbranim ginekologom.

Materinska knjižica

Ko je nosečnost na prvem pregledu potrjena, dobi ženska tudi materinsko knjižico, katero je dobro, da ima vedno pri sebi. ''Če se nosečnost vidi, je vitalna in jo nosečnica misli obdržati, dobi tudi že materinsko knjižico. Je obvezen dokument v nosečnosti, vendar ZZZS zanjo ne nakazuje denarja ambulantam, zato so prakse zelo različne od ambulante do ambulante – ponekod so plačljive, drugje spet ne. V njih bo zapisana vsa zdravstvena in ginekološka zgodovina nosečnice, njena krvna skupina, rezultati testov opisanih pri prvem pregledu. Vanjo se zabeležijo vsi ostali pregledi v nosečnosti, tudi ultrazvočni, spremlja se telesna teža, krvni tlak, morebitni posegi in zdravila. Na koncu je še rubrika za porod, novorojenčka(čke) in za pregled šest tednov po porodu,''pojasnjuje doc. dr. Leon Meglič, dr. med.

Pregledi med nosečnostjo
Pregledi med nosečnostjo/ FOTO: Bibaleze.si

Izkušnje bralk Bibaleze.si*

''Kar nisem mogla dočakati prvega pregleda. Komaj sem čakala, da mi še ginekolog potrdi. No, seveda sem prišla prezgodaj, pet tednov po izostanku menstruacije. Zelo slabo se je videlo. Vrniti sem se morala osmi teden po izostanku menstruacije. Vmes sem imela krče, tako da sem dobila zdravila. Vse je bilo v redu. Kri, urin, pritisk tudi. Tehtala sem natančno 55 kg. Dobila sem materinsko knjižico. Mislila sem, da jo bom morala plačati, a mi je ni bilo treba.''

''Pred prvim pregledom sem prišla veliko prej. In ker sem bila sama v čakalnici, sta me ginekolog in sestra povabila na kavico. Prijetno smo kramljali pol ure pred ultrazvokom. Tega ne bom pozabila ... Res sem se sprostila, ker me je bilo strah, da ne bi izvedela česa slabega. Vse je potem bilo v redu.''

''... do nuhalne je bilo kar pestro, ker sem, še preden sem šla na prvi pregled pri ginekologinji (kjer bi potrdila nosečnost), imela dva pregleda, enega v ginekološki ambulanti in drugega v ambulanti porodnišnice (ker je bilo zvečer in mi je tako naročila ginekologinja pri prvem pregledu) ... Skratka, sprva sem imela rjavkast, roza izcedek in sem šla takoj na pregled, kjer so mi pač svetovali počivanje itd. (ker je bilo pred 13. tednom, kaj dosti se ne da narediti in so pač spontani splavi pogosti ... Naslednji dan sem popoldne med ležanjem na sedežni začudila toploto med nogami in ko sem šla na stranišče, sem opazila, da se mi je kar dobro ulila kri ... Takoj sva odhitela v porodnišnico (dežurni ginekologinji), ki je naredila pregled z ultrazvokom, kjer se je videlo bitje srca, tako da je potrdila, da je plod živ, naredila mi je celo prvo slikico za spomin (ker še nisem imela "uradnega" pregleda) ... Skratka, rekla je, da se to pač dogaja, da so pač take bule krvi, ki se počijo in se pocedi kri, zakaj pride do tega, je več razlogov in ni nujno ,da se nosečnost obdrži ali pa, ker tako zgodaj skoraj ni kaj narediti. Dala mi je neke hormonske tablete za boljše razvijanje "rumenjačka".''

Ekipa Bibaleze.si indoc. dr. Leon Meglič, dr. med., vam želita srečno in zdravo nosečnost, polno čudovitih in nepozabnih spominov.

*Spomine na prve preglede so bralke z nami delile v pogovoru.

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Tudi v Sloveniji smo lahko opazovali lunin mrk
De Ligt (do)končno v Juventusu: 'Predan delu kot ...
Po končanem festivalu Ultra Europe z največjo ...
Prijavi se: Ljubezen po domače
Izgubila obe dojki in ponosno pokazala svoje telo
Lahek poletni obrok v manj kot pol ure
Tanja Ribič skočila v bikini in osupnila
Spoznajte Siargao, najlepši otok na svetu
Jana Morelj: ''Nisem super mama, ker se vsak dan ...
V tem primeru boste vračilo dohodnine prejeli že ...
S tem trikom vam bo vrt poleti še bolj uspeval
Novak Đoković: kakšen luksuz si privošči?