dominvrt

"Pri morfologiji smo gledali 'punčko', rodila pa sem fantka!"

PREGLEDI MED NOSEČNOSTJO
0
15.07.2019, 8:07

Približno polovica bodočih slovenskih staršev želi pred porodom vedeti spol otroka. Med njimi je bila tudi naša bralka. Kaj vse je izvedela na ultrazvočni preiskavi, morfologiji ploda, si preberite v spodnjih vrsticah.

"Pri morfologiji smo gledali 'punčko', rodila pa sem fantka!"

Morfologija ploda

Druga ultrazvočna preiskava se opravi okoli 20. tedna, najpogosteje med 21. in 24. tednom nosečnosti. Ginekolog z njo ocenjuje pravilen telesni razvoj in rast otroka (morfologija ploda). Gre za ultrazvočni pregled, na katerem se izmeri dele ploda in natančno pregleda vse organe.

Ginekolog praviloma izmeri prečni presek in obseg glavice ter je pozoren tudi na znake morebitnih kromosomskih nepravilnosti. Večina povečanih nuhalnih svetlin iz prvega trimesečja že izgine, kar pomeni dobro napoved za razvoj zdravega ploda. V zadnji možganski kotanji premeri tudi male možgane.

Izmerita se tudi trebušček in stegnenica. Pri plodovih, ki zaostajajo v rasti, je namreč prav trebušček prvi, ki zaostaja za rastjo drugih delov. Meri se obseg ter se pregleda tudi trebušno vsebino, želodček, prebavila in prepono. Premeri se stegnenico, katere dolžina predstavlja temeljno meritev ploda za oceno teže in rasti. Glede na obliko ali morda prekratko dolžino je treba biti pozoren na kostna obolenja, morebiten Downov sindrom ali zastoj rasti. Ob odstopanjih se vedno natančno preiščejo tudi vse druge dolge kosti tako rok kot nog.

Ginekolog natančno pregleda tudi otrokov obraz. Začne s prikazom profila in izmeri nosno kost, ki mora biti večja od petih milimetrov. Če je prekratka, je večje tveganje za Downov sindrom. Izključi lahko nepravilnosti razpoke zgornje ustnice, opazuje, kako plod požira, lego ušes, obliko nosu, zapiranje čelnih šivov. Tako izključuje možnosti za kromosomske nepravilnosti, saj vemo, da je lahko obraz takrat drugačen. Na prečnem preseku čez prsni koš se oceni tudi pljuča, velikost in položaj srca ter njegovo strukturo.

V videu si oglejte potek morfologije ploda! 

Praviloma že dobro razloči spol otročka in približno polovica bodočih slovenskih staršev ga želi vedeti pred porodom. A občasno še vedno prihaja do napake pri napovedi, saj se včasih fantkovo spolovilo skrije, medtem ko sta pri punčkah lahko lepo vidni sramni ustnici.

Svojo izkušnjo je opisala bralka: "Med drugo nosečnostjo mi je pri morfologiji ginekologinja napovedala, da bo verjetno punčka, zato sva s partnerjem izbirala imena zanjo."

Tik pred predvidenim datumom poroda pa je imela zaradi nosečniške sladkorne bolezni še en ultrazvok. "Spominjam se, da sem ginekologinjo po pregledu vseeno vprašala, ali bo res punčka, zato je znova preverila spol. Takrat pa smo vsi dobro videli, da bo fantek!" se spominja bralka. "Koliko smeha je bilo na ta račun. Zelo zanimivo bi bilo, če bi rodila v prepričanju, da bo punčka, potem pa bi rodila fantka," je dodala.

Reakcija v porodni sobi viralni hit
Preberi še:
Reakcija v porodni sobi viralni hit

Naše bralke so se v preteklosti spominjale morfologije ploda na Facebooku.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Želimo vam zdravo in srečno nosečnost!
Želimo vam zdravo in srečno nosečnost!/ FOTO: Bibaleze.si

 

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Tudi v Sloveniji smo lahko opazovali lunin mrk
De Ligt (do)končno v Juventusu: 'Predan delu kot ...
Po končanem festivalu Ultra Europe z največjo ...
Prijavi se: Ljubezen po domače
Izgubila obe dojki in ponosno pokazala svoje telo
Lahek poletni obrok v manj kot pol ure
Tanja Ribič skočila v bikini in osupnila
Spoznajte Siargao, najlepši otok na svetu
Jana Morelj: ''Nisem super mama, ker se vsak dan ...
V tem primeru boste vračilo dohodnine prejeli že ...
S tem trikom vam bo vrt poleti še bolj uspeval
Novak Đoković: kakšen luksuz si privošči?