dominvrt

Preeklampsija – kaj morate vedeti?

NOSEČNOST
0
17.05.2019, 7:55

“Preeklampsija je nosečnostna bolezen, ki se pokaže z visokim krvnim tlakom in proteini v urinu,” pojasnjuje mag. Lili Steblovnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike v UKC Ljubljana. "Večinoma se pojavi v drugi polovici nosečnosti. Redko šele po porodu." Pravzaprav je zdravilo za preeklampsijo prav porod.

Preeklampsija – kaj morate vedeti?

Kako odkrijejo bolezen?

Preeklampsijo lahko odkrijejo na rednem pregledu, ko izmerijo krvni tlak in proteine v urinu. Na samem začetku bolezni ni simptomov, na podlagi katerih bi nosečnica lahko posumila, da je kaj narobe. Ti se pojavijo, ko je bolezen že bolj razvita.

Tudi nosečnica ima lahko hipertenzijo
Preberi še:
Tudi nosečnica ima lahko hipertenzijo

Kakšni so simptomi, ko je preeklampsija bolj razvita?

Prej se lahko simptomi pojavijo tudi, če bolezen poteka "zelo hitro in v hujši obliki," razlaga zdravnica. "Takrat lahko nosečnica naenkrat začuti otekle noge in roke, tudi obraz. Čuti bolečino v žlički, slabost in ima glavobol. Opisujejo tudi bliskanje pred očmi oziroma zamegljen vid. V težjih primerih lahko nosečnica prične težko dihati. Eden od zapletov preeklampsije je eklamptični napad, ki je podoben epileptičnemu." Pojavijo se krči celega telesa in izguba zavesti. V tem primeru je nujen hiter prevoz v porodnišnico!

Kaj lahko storimo za preventivo?

"Na večino dejavnikov tveganja ne moremo vplivati," pove Steblovnikova. Vsekakor pa bo pomagalo, če imamo zdrav življenjski slog. "Pomembno je, da je telesna teža pred zanositvijo urejena. Prekomerno težkim priporočamo, da pred zanositvijo shujšajo."

Večja pozornost je potrebna pri ženskah s kronično boleznijo, kot je denimo sladkorna bolezen. "Pomembno je, da načrtujejo nosečnost takrat, ko je bolezen urejena in dobro vodena. To pomeni, da imajo urejene krvne sladkorje in krvni tlak. Bolj ogroženim nosečnicam bo ginekolog predpisal jemanje aspirina 100 mg/d od 16. tedna nosečnosti naprej, kar zniža pojavnost preeklampsije. Z nekaterimi preiskavami, kot so meritve pretokov v materničnih arterijah z ultrazvokom v prvi tretjini nosečnosti, in določitvijo specifičnih proteinov v krvi nosečnice lahko ob upoštevanju anamneze okvirno ocenimo tveganje za pojav preeklampsije in se v tem primeru odločimo za preventivno terapijo z aspirinom.”

Redno se udeležujte pregledov, kjer vam bodo tudi izmerili krvni tlak.
Redno se udeležujte pregledov, kjer vam bodo tudi izmerili krvni tlak./ FOTO: Shutterstock

Katere nosečnice so bolj ogrožene?

Preeklampsija je pogostejša pri kroničnih boleznih, kot je kronična arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen, debelost, ledvične bolezni, nekatere avtoimunske bolezni, na primer antifosfolipidni sindrom, sistemski lupus. Bolj so ogrožene tudi nosečnice, ki so noseče prvič, tiste z večplodno nosečnostjo, po oploditvi z biomedicinsko pomočjo. Ter tiste, ki so imele preeklampsijo, zastoj v rasti ploda ali visok krvni tlak v prejšnji nosečnosti,”našteva mag. Lili Steblovnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.

Novost v celjski porodnišnici
Preberi še:
Novost v celjski porodnišnici

Kako se zdravi?

Potem ko med rednim pregledom odkrijejo preeklampsijo, naredijo dodatne laboratorijske preiskave v bolnišnici. “Glede zdravljenja se odločamo individualno glede na višino nosečnosti, ocenjeno težo in rast ploda, ogroženost nosečnosti. Vsekakor ob diagnozi preeklampsije razmišljamo o čimprejšnjem porodu.” Preeklampsijo je namreč mogoče pozdraviti samo s porodom.

“Lahko jo preprečujemo z zdravim načinom življenja in aspirinom, lahko nadzorujemo krvni tlak, ki ga urejamo z zdravili. A bolezen se značilno slabša, ko se enkrat pojavi. Nosečnost lahko z določenimi ukrepi podaljšamo, ne pa vedno.”

Kakšne so nevarnosti?

“Preeklampsija v najhujših primerih vodi v prezgodnji porod in vse težave, ki so povezane z nedonošenostjo novorojenčka. Pogost je tudi zastoj v rasti ploda, novorojenček je zato prelahek in mora težo in razvoj nadoknaditi po rojstvu.”

Tako skrbijo za nedonošenčke v naših porodnišnicah
Preberi še:
Tako skrbijo za nedonošenčke v naših porodnišnicah

V nevarnosti je tudi nosečnica. “Preeklampsija je povezana s HELLP sindromom, ki ogrozi življenje nosečnice oziroma porodnice. Gre za motnjo, ki se kaže kot hemoliza, zvišani jetrni encimi in nizki trombociti. Povzroči krvavitve ter odpoved organov, kot so jetra in ledvice.” 

Nevaren zaplet je tudi že omenjen eklamptični napad, ki ogroža tako mater kot plod. "Med eklamptičnim napadom pride do izgube zavesti, lahko do dvajset minut, ob tem se pojavijo značilni krči. Možne so nevrološke posledice, možganska krvavitev ali otekanje možganov nosečnice. Med napadom se upočasni tudi delovanje plodovega srca in njegova preskrba s kisikom." Slednje lahko vodi celo v smrt ploda.

'Noseča sem, zato se moram sedaj znebiti vseh nezdravih navad.'
Preberi še:
'Noseča sem, zato se moram sedaj znebiti vseh nezdravih navad.'

Da bi se pred tem zavarovali, se udeležujte rednih pregledov in živite čim bolj zdravo.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Progasti gož zašel v ljubljanski Atlantis
Morbidelli: Začetek dneva je bil slab, a boljšega ...
Razkrito: Mariah milijarderja pred koncem zveze ...
Bojan in Maj sta se pobotala: To so otročarije
Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten ...
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
Razkrili, kaj v resnici čutita drug do drugega
Znana je NBA ekipa, h kateri se seli Kokoškov
Ganljiva slovenska oddaja, o kateri se veliko ...
Delodajalci s prikritimi testi na razgovoru za ...
Tako se pravilno skuha beli riž!
Navdušite tudi najbolj zahtevne goste