dominvrt

Poglejte, kakšna je porodna soba v ljubljanski porodnišnici

NOSEČNOST
7
03.10.2017, 8:05

Vsako leto pri nas prijoka na svet 18.000 otrok, tretjina jih razveseli mamice in očke v ljubljanski porodnišnici, ki se še vedno ponaša s slovesom največje v Sloveniji in hkrati ene največjih v zahodni Evropi. Na stežaj smo odprli vrata ene izmed porodnih sob v dotični porodnišnici in pogledali, kakšni pripomočki in naprave se skrivajo v njej.

Poglejte, kakšna je porodna soba v ljubljanski porodnišnici

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Do 13. 9. 2017 je bilo 4.170 porodov v ljubljanski porodnišnici.

Na Kliničnem oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana, torej v ljubljanski porodnišnici, se je leta 2003 rodilo najmanj otrok – manj kot 4.900, največ pa leta 2011, ko so zaznali 6.700 rojstev. Leta 2015 se je rodilo 5.927 otrok, leta 2016 5.952 otrok.

''Do 13. 9. 2017 so zabeležili 4.170 porodov, od tega je imelo približno 20 odstotkov porodnic carski rez, za epiduralno analgezijo se je odločilo 17 odstotkov žensk. Slaba polovica vseh porodnic je rodila prvič,''je predstavila statistične podatke ljubljanske porodnišnice Renata Nahtigal, diplomirana babica, nadzorna babica porodnega bloka.

Dečkov se rodi malce več kot deklic, med njimi tudi nedonošenčki. Najlažji preživeli novorojenčki tehtajo le okrog 300 g, najtežji tudi več kot 6 kg, so pa taki primeri zelo redki. Večina novorojenčkov tehta okrog 3 kg.

Renata Nahtigal je pojasnila: ''V porodnem bloku ljubljanske porodnišnice imamo 11 porodnih sob, 2 dvoposteljni, skupno torej razpolagamo s 13 porodnimi posteljami. Porodnice v porodne sobe razporeja timska babica tako, da so porodne sobe in babice enakomerno zasedene/obremenjene.''Preden pa nosečnica, ki rojeva, pride do porodne sobe, se mora najprej ustaviti v sprejemni triažni ambulanti, kjer ji posnamejo CTG-zapis, pregleda/-ta jo babica in/ali zdravnik. Nato sledi odločanje, ali jo je treba sprejeti v porodni blok ali na oddelek za nosečnice. Včasih pa jo napotijo tudi k drugim specialistom, nekatere še za nekaj časa pošljejo domov.

V torbo pripravite le najnujnejše stvari.
V torbo pripravite le najnujnejše stvari./ FOTO: iStock

 

Ko se porodnica odpravi v prvo nadstropje ljubljanske porodnišnice, mora imeti s sabo potovalko, v kateri ne smejo manjkati pripomočki za osebno higieno in kakšen paket vložkov, perilo in copate dobi v porodnišnici.Porodna babica priporoča, da imate s sabo tudi kakšen prigrizek, s katerim boste po porodu lažje počakali na prvi obrok na oddelku.

Porodne izkušnje se razlikujejo.

V porodnem bloku je zaposlenih 49 babic, od tega jih v eni izmeni dela od sedem do osem, vedno sta navzoča še dva zdravnika, porodničarja, in dva anesteziologa.

Porodne sobe so opremljene tako, da se v njih porodnica in njen spremljevalec dobro počutita. V ljubljanski porodnišnici porodne sobe obnavljajo postopoma, ves čas po malem. ''V vsaki porodni sobi so aparat CTG, porodna postelja, nočna omarica, ogrevana niša za novorojenčka ter pripomočki, ki jih osebje potrebuje za svoje delo. Nekateri pripomočki se po potrebi prinesejo iz druge sobe, na primer žoge, blazine, radio ipd.''

Pri najnatančnejšem ogledu (Poglejte si 360-stopnjsko fotografijo!) boste v porodni sobi našli:

– merilec krvnega pritiska,

– dušikov oksidul ali smejalni plin za lajšanje porodne bolečine,

– porodno posteljo,

– infuzijsko črpalko,

 posteljico za novorojenčka,

– ogrevalno nišo za novorojenčka,

– tehtnico novorojenčka,

– Neopaf,

– voziček z zdravili,

– voziček za porod (set za porod  in set za šivanje),

– aparat CTG,

– omarico s perilom in

– počivalnik za spremljevalca.

Vsaka ženska drugače doživlja porod.
Vsaka ženska drugače doživlja porod./ FOTO: iStock

Za vsako žensko je porod drugačna izkušnja, vse pa se bodo strinjale, da je edinstven, nepozaben in ga je težko na kratko opisati. Skupno vsem porodnicam je to, da morajo skozi štiri porodne dobe: v prvi porodni dobi se odpira maternično ustje, v drugi porodni dobi se novorojenček rodi, v tretji porodni dobi se porodi še posteljica, četrta porodna doba pa traja še tri ure po porodu. Ženske morajo prisluhniti svojemu telesu, občutkom, instinktom, otroku in se na podlagi tega odločiti, v kakšnem porodnem položaju (leže, sede, na pručki ...) želijo roditi, vseeno pa se lahko o najprimernejšem dogovorijo s porodno babico.

''S porodnim načrtom pride le majhen delež porodnic. Porodnice si lahko porodno bolečino lajšajo z nefarmakološkimi metodami, kot so na primer masaža, menjava položajev, toplo prhanje …  seveda pa jim v porodnem bloku omogočamo tudi lajšanje bolečine z dušikovim oksidulom (smejalnim plinom), epiduralno analgezijo ter zdravili, ki jih apliciramo v žilo,'' je povedala nadzorna babica porodnega bloka, ki je dodala, da porodi trajajo različno, večinoma pa nekaj ur.

V porodni sobi je lahko prisotna ena oseba, ki spremlja porodnico, običajno je to bodoči očka, včasih pa tudi prijateljica ali mama. Priporočljivo je, da ima spremljevalec opravljeno šolo za starše, kajti tako bo lažje pomagal partnerici pri porodu in sodeloval z osebjem, ni pa to nujno.

''V porodni sobi mamica in novorojenček ostaneta še 3 ure po porodu, ko skrbno spremljamo krčenje maternice in poporodno krvavitev. Takrat je čas za prilagajanje življenju izven maternice, spoznavanje in tudi prvo dojenje.''

Dojenčku in mamici prijazna porodnišnica

Enota za intenzivno nego in terapijo novorojencevje povezana s porodnim blokom.Na oddelku letno beležijo približno 600 sprejemov. Novorojenčki tam ostanejo od nekaj ur do več mesecev, njihove mame pa v tem času lahko ostanejo v porodnišnici, zato da lahko novorojenčka obiskujejo, sodelujejo pri negi in hranjenju, kengurujčkajo

V ljubljanski porodnišnici je več oddelkov otročnic. Eden od oddelkov je namenjen mamicam po carskem rezu in tistim z zapleti, preostali trije oddelki za otročnice pa se malo ločijo med seboj, npr.  po lokaciji, osebju, barvi sten ipd.

Prvi trenutki so za novopečeno mamo in otročka nepozabni.
Prvi trenutki so za novopečeno mamo in otročka nepozabni./ FOTO: iStock

Rooming-in pomeni 24-urno sobivanje mamice in novorojenčka. Na ta način je omogočeno hitrejše čustveno navezovanje in lažje vzpostavljanje dojenja, ki ga v porodnišnici tudi spodbujajo. ''Seveda pomagamo mamici pri pristavljanju, začnemo že v porodni sobi zgodaj po porodu, enako kasneje na oddelku. Spodbujanje pogostega dojenja na zahtevo novorojenčka je zelo pomembno! Če ne gre drugače, je potrebno poleg materinega mleka otroku ponuditi dodatek adaptiranega mleka, ampak to le v skrajnem primeru. Vedeti moramo, da se laktacija vzpostavlja dva tedna, ne le prvih nekaj dni v porodnišnici, in takrat še ne moremo zaključiti, da 'mama nima dovolj mleka',''je naglasila Renata Nahtigal.

Mamica in novorojenček ostaneta v porodnišnici od dva do tri dni, po potrebi seveda več. Takrat jo lahko obiščeta otrokov oče in sorojenec, pod pogojem, da so vsi zdravi.

Ekipa Bibaleze.si vam želi srečno in zdravo nosečnost ter ganljivo in nepozabno porodno izkušnjo! Uživajte v prvih trenutkih z otročkom in mu že ob prvem objemu in poljubu podarite svoje srce za vedno.  

Posneto s kamero Samsung Gear 360.

 

'Znanstvenika ne ženejo nagrade, ampak vprašanja, ...
VOYO: Ogrevanje pred VN Aragonije
Demi Moore o zakonu s Kutcherjem: Želel je ...
Ksenija: Gledalcem lahko povem, da se zelo motijo
Recept za zdravilni čaj proti vnetju želodčne ...
Hitro nedeljsko kosilo iz pečice
Meghan Markle na poroko v prosojni obleki za 10 ...
Kaj so igralci PSG-ja žvečili na tekmi proti ...
Rodila dvojčka v ljubljanski porodnišnici
Mož ji je plačeval 13,5 evra na uro, da je ...
Neverjetni trik za črna oblačila
Zdravo jesensko kosilo brez mesa