dominvrt

'Kdaj imam plodne dneve?'

ZANOSITEV
2
09.02.2017, 7:55

Če želite zanositi, je dobro, da veste, kdaj imate plodne dneve.

'Kdaj imam plodne dneve?'

 

Menstruacijski ciklus

Menstruacija je mesečna krvavitev iz spolovila. Obdobje od prvega dneva menstruacije do prvega dneva naslednje menstruacije imenujemo menstruacijski ciklus. Traja približno 28 dni, lahko je pri vsaki ženski drugačen.

Ovulacija
Ovulacija/ FOTO: Thinkstock

Ovulacija

V menstrualnem ciklusu, ko ženska neha krvaveti, jajčece začne v jajčnikih zoreti. To traja približno 14 dni, na koncu se sprosti luteinizirajoči hormon (LH). Količina le-tega se med ovulacijo znatno poveča, povzroči pa izločitev zrelega jajčeca, ki po jajcevodu potuje v maternico. Takrat imate največ možnosti, da zanosite. Če se od štiri do pet dni pred ovulacijo, toliko časa namreč ''živijo'' semenčice, med spolnim odnosom niste zaščitili, lahko zanosite. To se še vedno lahko zgodi tudi 24 ur po preteku ovulacije.

Plodni dnevi

Plodni dnevi nastopijo v menstruacijskem ciklusu ženske, ko ima ovulacijo. Kdaj nastopi ovulacija, pa ni odvisno od dolžine menstruacijskega ciklusa. Po navadi je to 14 dni, preden dobite menstruacijo.

Če želite zanositi, vedite, da ste plodni tudi prej, ovulacija je lahko dva dneva prej ali po. Kot plodne dneve morate poleg tistih 14 dni šteti še dva dneva prej in potem.

Primer izračuna, ki ga navajajo strokovnjaki dr. Lotrič-Pentek, dr. Lenart, dr. Sernec-Logar

Ženska ima 30-dnevni menstruacijski ciklus. Zadnjo menstruacijo je imela 28 januarja, naslednjo bo dobila 27. februarja. Ovulacijo bo imela 13. februarja. Temu datumu prištejemo in odštejemo še dva dneva. Plodna je po izračunu od 11. do 15. februarja.

Z ovulacijskim testom lahko v nekaj minutah preverite, kako visoka je koncentracija LH, in na ta način napoveste, kdaj bo pravi čas za spolne odnose brez zaščite. O ovulacijskem testu si preberite tukaj.

Bazalna telesna temperatura je dober pokazatelj, kdaj se bliža vaša ovulacija. Spremljajte jo skozi tri menstruacijske cikle, predvidite svoje plodne dni ter tako povečajte možnost, da zanosite.O merjenju bazalne temperature si preberitetukaj. 

Nosečniški test
Nosečniški test/ FOTO: Thinkstock

 

'Znanstvenika ne ženejo nagrade, ampak vprašanja, ...
Marc Marquez po novi zmagi: Miselnost mora ostati ...
Ruleta: v naslednji oddaji Znan obraz ima svoj ...
Ruleta: v naslednji oddaji Znan obraz ima svoj ...
Po uspešni operaciji so Romani povedali, da bi ...
Sočna jesenska poslastica, ki ji ni para!
HOROSKOP: device bodo doživele nekaj ...
Nowitzki Dončiću: Požri to, Luka!
Je imel ta vikend sin Meghan Markle varuško?
Koliko za tri ure parkiranja? Voznik ostal v šoku
Neverjetni trik za črna oblačila
Želeli ste jih poskusiti, zdaj imate priložnost!