dominvrt

Katera imena počasi izumirajo?

OTROŠKA IMENA
3
25.07.2019, 7:41

Izbirate ime za otroka? Tokrat vam bomo postregli z imeni, ki počasi izginjajo. Mogoče pa najdete navdih za poimenovanje ter imenu daste priložnost, da ne izumre dokončno.

Katera imena počasi izumirajo?

Statistični urad Republike Slovenija je v letu 2018 ugotovil, da se je med ženskami najbolj zmanjšalo število Marij (za 1.781), An (za 474) ter Jožef (za 335) in Frančišk (za 333), med moškimi pa število Francev (za 776), Jožefov (za 570) ter Antonov (za 527). Zabeležili pa so porast števila prebivalk po imenu Zala, Ema in Eva ter prebivalcev po imenu Luka, Mark in Filip.

Na spletni strani imajo navedena imena, ki se po letu 1991 ne pojavljajo več. Ženska imena so naslednja: Hilda, Leopoldina, Slava, Ladislava, Štefica, Jozefa, Bogomila, Friderika, Bronislava, Vinka, Barica, Božidara, Jolanka, Manda, Julka, Dorica, Vekoslava, Cveta, Herta, Maksimilijana, Savka, Sidonija, Ljubomira, Irenca in Zmaga. Moška imena so naslednja: Vilko, Radivoj, Jozo, Vekoslav, Rajmund, Dragotin, Bogomil, Venceslav, Radko, Vladko, Zmagoslav, Ferdo, Stipo, Zvone, Radislav, Zorko, Koloman, Ludovik, Zahid, Vojteh, Svetislav, Juro, Munib, Djuro in Đorđo.

Izbranega imena ne bo pozabil nihče
Preberi še:
Izbranega imena ne bo pozabil nihče

Izbira imena: kaj je prepovedano v Sloveniji?
Preberi še:
Izbira imena: kaj je prepovedano v Sloveniji?

 Kaj je pomembno pri izbiri imena?

Janez Keber je v Leksikonu imen zapisal, da se bodoči starši pri izbiri imena za otroka ravnajo po nekih motivih, dejavnikih. Le-ti so: dejavnik tradicije, etični, verski, dinastični, politični, literarni, dejavnik blagoglasnosti, sosedstva, izvirnosti in nevpadljivosti.

Zelo pogosto bodoči starši dobijo tudi nasvete od prijateljev in sorodnikov, kakšno ime naj izberejo. Na njih je, da se odločijo, ali jih bodo upoštevali ali ne.

Razkrivamo najpogostejša imena v Sloveniji!
Preberi še:
Razkrivamo najpogostejša imena v Sloveniji!

Mi vam svetujemo, da se postavite v vlogo otroka in se vprašate: ''Mu bo ime všeč? Ga bo z veseljem nosil? Kako se glasi zraven priimka?'' Ko dobite odgovore na to, ste na pravi poti. Prav tako razmislite, ali so vam všeč tuja, kratka, moderna, klasična, starinska imena. Mogoče želite otroka poimenovati po babici, dedku, ki vam je veliko pomenil ... Kriterijev je veliko za upoštevati in res ni lahka naloga.

 

Prazni kraji, umirajoče vasi ...
Marquez v zadnjem hipu sklatil Rossija s 'pole ...
Robert Downey Jr. je v Disneylandu kadil ...
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
6 znakov, da dosegate skrajno točko izčrpanosti
Sočno pecivo, ki bo šlo za med
Tamara Korošec: Ves čas pljuvajo, žalijo in ...
Striptiz na zelenici: Kinsey dobila posnemovalko
’Očetje so danes bolj vpleteni v vzgojo … in prav ...
Beckhamovi na Jadranu: kaj so tokrat zahtevali?
Tega o oljčnem olju verjetno še ne veste
Prihodnost je tu - to je avto, ki smo ga vsi ...