dominvrt

Kdaj so moji plodni dnevi?

NOSEČNOST
9
02.08.2013, 8:18

''Kdaj imam več možnosti za zanositev? Kdaj so moji plodni dnevi? Kako lahko to preverim oz. ugotovim?'' To se sprašujejo ženske, ki bi rade zanosile. Odgovor lahko dobijo s preprostim ovulacijskim testom.

Kdaj so moji plodni dnevi?

Nekateri pari se trudijo in trudijo ... Pri tem, da bo zanositev uspešna, jim lahko pomaga ovulacijski test.
Nekateri pari se trudijo in trudijo ... Pri tem, da bo zanositev uspešna, jim lahko pomaga ovulacijski test./ FOTO: iStockphoto

Nekateri pari se trudijo in trudijo, da bi ženska zanosila, toda na žalost test nosečnostinikakor ne pokaže pozitivnega rezultata. Ali ste vedeli, da so pripadnice nežnejšega spola plodne samo pet dni v menstrualnem ciklusu? Poleg tega sta od teh dni le dva označena kot visoko plodna.

Kdaj je potemtakem pravi dan za spolne odnose, če želite čez devet mesecev zibati?

Povečajte možnost zanositve

Čeprav se sliši zelo pravljično, si dejansko lahko povečate možnost za zanositev. To storite tako, da z različnimi metodami, kot so merjenje bazalne telesne temperature, spremljanje izcedka iz nožnice in ovulacijski testi, preverite, kdaj so vaši najbolj plodni dnevi.

Semenčice imajo od štiri do pet dni življenjske dobe.
Semenčice imajo od štiri do pet dni življenjske dobe./ FOTO: Stock Exchange

V menstrualnem ciklusu, in sicer po tem, ko ženska neha krvaveti, jajčece začne v jajčnikih zoreti. Ponavadi to traja približno 14 dni, na koncu se sprosti luteinizirajoči hormon (LH). Količina le-tega se med ovulacijo znatno poveča, povzroči pa izločitev zrelega jajčeca, ki po jajcevodu potuje v maternico. Zapomnite si – takrat imate največ možnosti, da zanosite. Če se od štiri do pet dni pred ovulacijo, toliko časa namreč ''živijo'' semenčice, med spolnim odnosom niste zaščitili, lahko zanosite. To se še vedno lahko zgodi tudi 24 ur po preteku ovulacije.

Z ovulacijskim testom lahko v nekaj minutah preverite, kako visoka je koncentracija LH, in na ta način napoveste, kdaj bo pravi čas za spolne odnose brez zaščite. Proizvajalci ovulacijskih testov trdijo, da lahko z njimi napoveste plodne dneve tudi od 24 do 36 ur vnaprej.

Ne glede na to, kje boste kupili ovulacijski test, bodisi v lekarni bodisi drogeriji, in katero blagovno znamko boste izbrali, vam bo zagotavljal 98-odstotno pravilnost dobljenega rezultata.

Lažni plodni dnevi

Ginekologi opozarjajo, da pred ugotavljanjem plodnih dni vsaj dve uri ne pretiravajte s tekočino, kajti drugače boste urin razredčili in tako vam test na podlagi koncentracije hormonov v njem ne bo podal pravilnega rezultata.

Čeprav je ovulacijski test najlažje narediti zjutraj, ginekologi odsvetujejo, da za to uporabite jutranji urin, ker je le-ta preveč koncentriran in boste dobili napačen pozitiven odgovor.

Z ovulacijskim testom lahko ugotovite, kdaj so vaši plodni dnevi.
Z ovulacijskim testom lahko ugotovite, kdaj so vaši plodni dnevi./ FOTO: www.myhousecallmd.com

Pravilnega rezultata testa tudi ne boste dobili, če ste pred tem pili alkohol, če jemljete hormonska zdravila ali dojite.

Ko se odločite za testiranje, se morate zavedati, da je kontrolna črtica veljavna le pet minut oz. morate v tem času odčitati rezultat. Kasneje lahko spremeni barvo, lahko postane izrazitejša ali bolj bleda, odvisno od tega, kolikšna je kontrolna koncentracija LH v testni črtici. Test je pozitiven takrat, ko je obarvanost črtice v testnem območju enaka tisti v kontrolnem delu ali izrazitejša od nje, pomeni pa, da so to vaši plodni dnevi.

Prav tako razmislite, ali imate čas, da se popolnoma posvetite testiranju ali vas lahko vmes nekaj zmoti. Če testa ne morete opraviti do konca, vedite, da je pomembno, da si zapišete datum, dan ciklusa in uro, ko ste shranili urin. Slednjega lahko osem ur hranite pri sobni temperaturi in do 24 ur v hladilniku, toda absolutno ga ne smete zamrzniti. Če ste ga shranili v hladilniku, ga morate pred testiranjem pustiti pol ure pri sobni temperaturi. Urina pred testiranjem nikoli ne mešajte.

Nekaterim parom ovulacijski testi predstavljajo prednost, saj lahko z njimi natančno določijo, kdaj imajo več možnosti za zanositev. Drugi se pritožujejo, da jih to nekako prisili, da so spolno aktivni le med plodnimi dnevi, in s tem izgineta vsa spontanost ter čar nevednosti.

Kolikokrat seksa povprečen par?

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

 

Slovo od Ivana Omana: 'Bil je narodni buditelj'
Dinamo s prepričljivo zmago do lepega kapitala ...
Vizažist razkril, kako se je Meghan obnašala na ...
Ana in Jaka iz Ljubezni po domače zaročena: Rekla ...
Krvni test razkriva, ali bomo še živeli v ...
Več kot samo izvrstna priloga!
Družina Ribič-Đurić pripravljena na Hollywood
Bivša zvezdnica filmov za odrasle danes živi v ...
19 let pozneje: nezvesti soprog, 5 otrok in kup ...
Poceni dopust, kjer ni gneče
Tega o oljčnem olju verjetno še ne veste
Pomembne informacije za navijače