dominvrt

Kako čim prej zanositi?

LEPO JE BITI MAMA
4
18.11.2014, 15:15

Že nekaj časa poskušate zanositi, a se vam želja še ni uresničila? Poskusite spremeniti svoje življenje, zadihajte in se sprostite, uživajte veliko sadja in zelenjave, obenem pa preverite, kdaj so vaši plodni dnevi.

Kako čim prej zanositi?

 

Če želite zanositi, se prehranjujte čim bolj zdravo.
Če želite zanositi, se prehranjujte čim bolj zdravo./ FOTO: iStockphoto

Prenehajte kaditi

Pri mnogih raziskovanjih so prišli do zaključka, da imajo moški, ki kadijo, 17 odstotkov manj semenčic kot nekadilci, obenem pa je njihova kakovost slabša. Ko se ženska odloči, da bo poskusila zanositi, ji kajenje lahko to oteži. Svetujejo tudi, da se izogibate prostorom, v katerih bi vdihavali cigaretni dim. Po nekaterih ugotovitvah naj bi se moškim osemkrat povečala količina semenčic, ko so za vselej opustili kajenje.

Uživajte veliko sadja in zelenjave

Priporočljivo je, da se v obdobju, ko načrtujete družino, prehranjujete čim bolj zdravo. Na vašem jedilniku ne sme manjkati pester izbor sadja in zelenjave. Število semenčic pri moških pa naj bi se povečalo tudi z večjim vnosom vitaminov C in E. K slednjemu naj bi pripomoglo tudi uživanje živil, ki vsebujejo cink in folno kislino. Ženske, ki želijo v bližnji prihodnosti zanositi, pa naj ne bi pile več kot eno skodelico kave dnevno.

Preverite, kdaj so vaši plodni dnevi.
Preverite, kdaj so vaši plodni dnevi./ FOTO: Profimedia

Plodni dnevi

Z ovulacijskim testom lahko v nekaj minutah preverite, kdaj je pravi čas za spolne odnose. Z njimi lahko napoveste plodne dneve tudi od 24 do 36 ur vnaprej, zagotavljajo pa 98-odstotno pravilnost dobljenega rezultata. Če se od štiri do pet dni pred ovulacijo, toliko časa namreč ''živijo'' semenčice, med spolnim odnosom niste zaščitili, lahko zanosite. To se še vedno lahko zgodi tudi 24 ur po preteku ovulacije.

Živite umirjeno

Na zanositev dejansko zelo močno vpliva tudi stres. Predvsem ženske morajo poiskati način, kako se bodo sprostile in umirile. Pomagajo vam lahko sprehodi v naravi, joga, telovadba, veliko pogovora s partnerjem, meditacija … Ne razmišljajte ves čas o tem, kdaj boste zagledali modro črtico na nosečniškem testu, temveč se popolnoma prepustite toku življenja. S partnerjem uživajta v drobnih stvareh, nežnostih in se ne obremenjujta z vprašanjem:''Kdaj bova končno dobila otročka?''

Več ur spanja

Privoščite si dovolj spanja, ne ostajajte dolgo ponoči pokonci. Ne hitite z zabave na zabavo, dovolite telesu, da se popolnoma spočije. Dovolj sna bo botrovalo tudi temu, da se boste lažje spopadli s težavami in izzivi, ki vam jih bo na pot postavilo življenje.

Obiščite ginekologa in osebnega zdravnika

Če že nekaj časa ne uporabljate zaščite pri spolnih odnosih in še vedno niste v veselem pričakovanju, obiščite ginekologa in izbranega zdravnika. Prikrite bolezni in razna vnetja so lahko tudi vzrok, zakaj še vedno niste zanosili.

Če redno jemljete določena zdravila, se z osebnim zdravnikom posvetujte o njihovih stranskih učinkih. Nekatera so lahko vzrok za težjo zanositev, mogoče jih lahko zamenjate z drugimi.

Predvsem pa v spolnih odnosih s partnerjem uživajte večkrat tedensko in ne premlevajte, kaj vse bi še lahko naredili, da bi slej ko prej v vas začelo rasti novo bitjece.

Sprostite se in uživajte v dragocenih trenutkih s partnerjem, ne obremenjujte se z vprašanjem, kdaj boste končno zanosili.
Sprostite se in uživajte v dragocenih trenutkih s partnerjem, ne obremenjujte se z vprašanjem, kdaj boste končno zanosili./ FOTO: iStockphoto

 

 

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

jezičnagospodična
28.04.2014, 14:59:00
+26
Plodnost je na žalost vedno večji problem in v kako norem, stresnem in onesnaženem svetu živimo, da o kakovosti hrane sploh ne izgubljam besed, nas to sicer ne bi smelo presenečati - moralo bi nas skrbeti. Sama sem med tistimi srečnicami, ki niso imele z zanositvijo nobenih problemov. Imela sem čez 30 let in zanosila takoj naslednji mesec, ko smo se odločili, da je čas. Razlog da to pišem je en "trik", ki mi ga je dala ginekologinja o tem kako določiti plodne dneve... Seveda se lahko tudi v lekarni kupi neke lističe, ampak meni niti enkrat niso pokazali ovulacije, poleg tega stvar ni poceni. Torej punce, če se trudite zanositi - fantje, raje ne berite naprej :) - plodne dneve boste določile tako, da boste preverile vaginalno sluz. Če citiram ginegologinjo "dva prsta not, če se sluz kot smrkelj potegne ( ko date prste narazen ) od kazalca do sredinca - so to plodni dnevi, če sluz poči, niso". Verjemem, da se ne sliši najbolj lepo, ampak preverjeno deluje. Pa srečno!
katjuskac
31.03.2014, 14:14:02
+7
Bolano! Glede na to, da je toliko člankov o tem, kako zanositi, je očitno, da je to vedno težje. Torej prej mal pomislte, preden začnete pisat take bedarije.
binmister
16.05.2012, 15:28:27
-51
Kako čimprej zanositi ? Čim več bikov probat
dejanski
16.01.2014, 20:28:44
+16
Oče z dveletno hčerko utonil na poti v ZDA
Lahko Rossi nadaljuje serijo in po letih 2013, ...
George Clooney po romantični večerji z ženo ...
Miha srečno zaljubljen, njegovo srce osvojila ...
Najbolj osvežujoča pijača tega poletja
Česna nikoli več ne boste lupili enako!
Znani Slovenec ponosno pokazal svojo nosečo ženo
Costner osupnil z razkritjem o Whitney Houston
Ana prizna, da ji je bilo tudi težko, čeprav gre ...
Odpustili so me! Kaj pa zdaj?
Lahko poletno kosilo, pripravljeno v enem loncu!
Delovna akcija: Družina je od veselja jokala