dominvrt

Učiteljica 4. razreda iskreno o današnjih učencih in njihovih starših

ŠOLA
2
03.07.2019, 9:01

Tako otroci kot starši so zagotovo komaj čakali konec šolskega leta, razveselili pa so se ga tudi učitelji, ki morajo pred prav tako zasluženim dopustom rešiti še veliko birokracije. Mi smo klepetali s Petro Zore, mlado učiteljico, ki svoj poklic obožuje, septembra pa jo čaka prav poseben izziv: prvič bo postala tudi razredničarka.

Učiteljica 4. razreda iskreno o današnjih učencih in njihovih starših

Simpatična Petra Zore je že od malih nog vedela, kaj si želi početi: želela je biti učiteljica, hkrati pa jo je privlačila tudi glasba. A kjer je volja, tam je pot, pravijo, zato je uresničila obe želji in tako danes poleg učiteljevanja večere preživlja na glasbenih odrih kot pevka mlade in energične pop skupine Bomb Shell. Ta je v preteklih letih že opozorila nase na številnih festivalih, letos pa izdali tudi svoj prvenec Ob petih. A mlada skupina ne počiva, učiteljica Petra pa bo poletne dni izkoristila tudi za snemanje novih pesmi v studiu. In kako njeno glasbeno pojavljanje komentirajo otroci? ’Navdušeni so,’ prizna v smehu. ’Vedno me sprašujejo, kdaj izide kakšen nov videospot ali pesem. In potem jih zanima vse, kako je potekalo snemanje. Lepo je.’

Petra Zore usklajuje svoji dve strasti: glasbo in poučevanje.
Petra Zore usklajuje svoji dve strasti: glasbo in poučevanje./ FOTO: Osebni arhiv

Pa smo le dočakali konec šolskega leta! Vem, da so ga otroci in starši komaj čakali, kako pa konec šole kot učiteljica doživljaš ti?

Letos mi je bilo res lepo, ker sem imela tako pridne učence, da mi je bilo delo res v užitek. Ampak tako kot otroci smo se tudi učitelji veselili prostih dni. Sicer se trenutno še ukvarjamo z birokracijo, ampak potem pa sledi dopust na morju.

Kako si želiš, da bi otroci preživeli poletje?

Predvsem sproščeno, brez kakršnihkoli obveznosti. Želim si, da bi preživeli čimveč kakovostnega časa z družino in s prijatelji. Naj bo sproščeno in igrivo ter naj preživijo čimveč časa v naravi.

Kako je z branjem, predvsem pri mlajših šolarjih, ki se še učijo brati in pisati? Naj berejo knjige, pišejo vsak dan?

Mogoče naj delajo malo več tisti, ki imajo s tem več težav, pa tudi oni ne vsak dan. Otroku je treba take stvari približati na nek zanimiv način, tako si lažje zapomni. Med šolskim letom pa zagotovo priporočam vajo vsak dan, tudi to, da jim berejo starši … vsaj pet minut dnevno. Sicer pa sem zagovornica tega, da so počitnice za počitek. Ob petkih ne dajem domačih nalog in pred počitnicami tudi ne, ker menim, da je tudi počitek pomemben. Čez teden pa se dela.

Petrini učenci so nad glasbeno kariero svoje učiteljice navdušeni.
Petrini učenci so nad glasbeno kariero svoje učiteljice navdušeni./ FOTO: Osebni arhiv

Zakaj si se odločila za ta poklic?

Moja mami je vzgojiteljica v 1. razredu in sem morda ta čut podedovala po njej. Že od malega sem vedela, da bom učiteljica. Sicer sem že od malega rada tudi pela. Nekaj časa sem razmišljala o študiju jezikov, a sem se potem odločila za razredni pouk. Najpomembnejše je, da imaš rad otroke in da znaš iz njih izvleči najboljše, kar se da. Treba je vedeti, da ne bodo vsi matematiki, ne bodo vsi slovenisti … Staršem pa poskušam dopovedati, naj se ne obremenjujejo tako močno z ocenami, ker s tem prenašajo na otroke dodaten pritisk.

Se ti zdijo slovenski šolarji bolj obremenjeni kot smo bili npr. mi, ko smo hodili v šolo?

Zdi se mi, da je pritisk staršev večji, njihova pričakovanja so pogosto zelo visoka, težava pa se pojavi, ko imajo neko predstavo, kaj bi otrok moral biti, npr. dober matematik. Ampak naj se postavijo v otrokovo kožo in spremljajo, kaj njega veseli, saj bo v tem zagotovo uspešen. Treba je gledati širšo sliko. Konec koncev niti doma otroci nimajo enakih pogojev, zato je treba imeti to v mislih in se prilagajati posamezniku.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

'Treba je gledati širšo sliko, spremljati otroka in videti, v čem je dober,' svetuje Petra Zore.
'Treba je gledati širšo sliko, spremljati otroka in videti, v čem je dober,' svetuje Petra Zore./ FOTO: Osebni arhiv

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

mak0521
04.07.2019, 11:39:48
+5
Ta članek je pa kar nekaj.... kaj pove o učencih? Iskreno?
denden
04.07.2019, 7:15:45
+26
Zakaj pa ob tem članku ni označeno, da gre za reklamo?
Tudi v Sloveniji smo lahko opazovali lunin mrk
De Ligt (do)končno v Juventusu: 'Predan delu kot ...
Po končanem festivalu Ultra Europe z največjo ...
Prijavi se: Ljubezen po domače
Izgubila obe dojki in ponosno pokazala svoje telo
Lahek poletni obrok v manj kot pol ure
Tanja Ribič skočila v bikini in osupnila
Spoznajte Siargao, najlepši otok na svetu
Jana Morelj: ''Nisem super mama, ker se vsak dan ...
V tem primeru boste vračilo dohodnine prejeli že ...
S tem trikom vam bo vrt poleti še bolj uspeval
Novak Đoković: kakšen luksuz si privošči?