dominvrt

Zobozdravnica svetuje, kako in do kdaj morate otroku čistiti zobe starši

ZDRAV OTROK
0
30.07.2019, 8:00

»Mami, ne bi šel!« zaslišim iz čakalnice. Odprem vrata. Zagledam prestrašene oči. »Živijo. Jaz sem Mojca. Kako pa je tebi ime? Bi rad pogledal, kaj vse imam v svoji sobi?« Otrok pokima in tako naveže prvi stik z mano, sicer zadržano, vendar z zanimanjem. Sem namreč zobozdravnica.

Zobozdravnica svetuje, kako in do kdaj morate otroku čistiti zobe starši

Prvi stik otroka z zobozdravnikom je zelo pomemben za otrokovo poznejše stališče do zobozdravstva. Na tem mestu ste starši tisti, ki ustvarite pogled na odnos do pomena oralne higiene in zdravja zob. Navade, ki jih starši privzgojite, pa otroci lažje obdržijo za vse življenje. Zato je doslednost ključna, tako pri umivanju kot tudi pri rednih zobozdravniških obiskih.

Mojca Zupančič, dr. dent. med.
Mojca Zupančič, dr. dent. med./ FOTO: osebni arhiv

Kdaj začeti s čiščenjem zob pri dojenčku?

Prvi mlečni zobje začnejo izraščati okoli šestega meseca otrokove starosti. Praviloma so to prvi spodnji sekalci. Pomembno je, da te zobke čistite že ob izrastu. Tako imate pregled nad dogajanjem v ustni votlini otroka in lahko tudi sami opazite kakšno spremembo, ki nakazuje bodisi akutno vnetje ali kronično bolezen. Zaradi otrokove stalne rasti in razvoja se njegova ustna votlina ves čas spreminja.  Otrokom do drugega leta starosti čistimo zobe z zobno ščetko z majhno glavo ter zobno pasto s 500 ppm fluoridov. Te paste naj bo na ščetki v velikosti zrna graha, saj otrok še ne zna izpljuniti paste. Tudi če malo te paste zaužije, ni nič hudega.  Zobe je treba umivati toliko časa, da umijete vse zobe z vseh strani. Pri umivanju naj otrok leži ali pa najdite položaj, ki vam ustreza, da imate dober pogled v otrokova usta.

Obisk zobozdravnika, ko otroku začnejo izraščati prvi zobje

Čeprav se zdi, da zobozdravstveni obiski s tako majhnim otrokom niso pomembni, je to obdobje, ko se gradi osnovno zaupanje. Starši pa se seznanimo s pravilnim ščetkanjem zob in pomenom čiščenja ter zdravimi prehranjevalnimi navadami.

Kako pogosto čistiti zobe, da ne nastane karies? Do kdaj morajo to početi starši?

Okoli tretjega leta starosti ima otrok izraščenih že vseh 20 mlečnih zob. Mlečni kočniki imajo lahko grizno ploskev razbrazdano, zato se tam nabirajo ostanki hrane, ki so »hrana« za bakterije, ki raztapljajo sklenino in dentin ter nastane karies. Starši pogosto lahko spregledajo začetke nastanka kariesa, saj ne opazijo sprememb v barvi zoba, vse dokler ne nastane že »luknjica«. To je pogosto znak za alarm in obisk zobozdravnika. Kariozen mlečni zob predstavlja mesto, ki onemogoča čiščenje. Propadajoč mlečni zob pa boli, bodisi med hranjenjem ali pa spontano. Pride lahko tudi do otekline v ustih ali celo na obrazu, kar zahteva puljenje zoba ter po presoji zobozdravnika predpis antibiotika.

Zato je pomembno, da otrokom čistite zobe dvakrat dnevno ter da so zobje natančno umiti. Starši morate aktivno sodelovati pri umivanju zob vse do otrokovega desetega leta starosti, saj do teh let otrok ni dovolj motorično razvit, pa tudi ne dovolj vztrajen in natančen, da umije vse zobe z vseh strani in tudi tista manj dostopna mesta. Zobna pasta, ki jo uporabljate v obdobju od drugega do šestega leta otrokove starosti, naj vsebuje 1000 ppm fluoridov.

Otrok naj gre na pregled k zobozdravniku, četudi nima težav.
Otrok naj gre na pregled k zobozdravniku, četudi nima težav./ FOTO: Dreamstime

Kako bo otrok brez solz odprl usta pri zobozdravniku?

Po tretjem letu starosti je otrok že tako razvit, da lahko sedi na zobozdravniškem stolu ter drži usta odprta. Poleg tega je besedni stik lahko navezati in tako lahko spoznava zobno ordinacijo, se seznani z zobozdravstvenimi pripomočki ter vzpostavi osnovno zaupanje do zobozdravstvenega osebja. Pozitivna izkušnja v tem obdobju je pomembna tudi, če otrok nima karioznih zob, saj obisk pri zobozdravniku sprejema kot pozitivno izkušnjo, polno pohval in nagrad (štampiljke, pobarvanke), starši pa se seznanite s posebnostmi v otrokovi ustni votlini (npr. močno razbrazdane grizne ploskve, ortodontske nepravilnost, začetni kariesi). Prav tako zobozdravnik opozori na mesta, kjer ni dovolj natančno očiščeno ali je pri otroku prisotna razvada, ki onemogoča pravilen razvoj ustne votline ter vas seznani z zdravim načinom prehranjevanja. Ohranjanje zdravih mlečnih zob je pomembno za žvečenje, ohranjanje prostora za stalne zobe ter pravilen razvoj čeljusti.

Težave pri izraščanju stalnih zob
Preberi še:
Težave pri izraščanju stalnih zob

Kaj storiti, ko pride do zloma zoba?
Preberi še:
Kaj storiti, ko pride do zloma zoba?

Tako zobozdravniki kot starši si želimo otrok z zdravimi in lepimi zobmi. Nasmejan, zadovoljen otrok, ki sodeluje pri pregledu in vesel odide iz zobne ambulante, nam prinaša zadovoljstvo in misel, da smo na pravi poti. Otrok, ki se ne boji našega dela, bo lažje sprejel čiščenje zob kot del vsakodnevne rutine, zobozdravnikove besede pa bodo bolje slišane in bodo imele večjo težo kot besede staršev.  

Spremljajte nas še naprej. V naslednjih dneh se bomo dotaknili teme izraščanja stalnih zob in težav, ki se lahko pojavijo. 

Prazni kraji, umirajoče vasi ...
Marquez v zadnjem hipu sklatil Rossija s 'pole ...
Robert Downey Jr. je v Disneylandu kadil ...
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
6 znakov, da dosegate skrajno točko izčrpanosti
Sočno pecivo, ki bo šlo za med
Tamara Korošec: Ves čas pljuvajo, žalijo in ...
Striptiz na zelenici: Kinsey dobila posnemovalko
’Očetje so danes bolj vpleteni v vzgojo … in prav ...
Beckhamovi na Jadranu: kaj so tokrat zahtevali?
Tega o oljčnem olju verjetno še ne veste
Prihodnost je tu - to je avto, ki smo ga vsi ...