dominvrt

"V obdobju otroštva in mladostništva sončni žarki povzročijo večino škode"

ZDRAV OTROK
0
15.07.2019, 8:32

"Kar tri četrtine vsega žarčenja prejmemo že pred obdobjem polnoletnosti," opozarja dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med. "Torej prav v obdobju otroštva in mladostništva sončni žarki koži povzročijo večino škode." Otroci brezskrbno tekajo in se ne zavedajo nevarnosti, zato morajo biti pri ščitenju pred soncem toliko bolj odgovorni starši. Mladostniki še ne razmišljajo o posledicah, ki se lahko pojavijo kasneje v življenju, a jih je na to treba opozarjati.

"V obdobju otroštva in mladostništva sončni žarki povzročijo večino škode"

Še posebej morajo biti starši previdni v prvih treh letih otrokovega življenja. "Otroška koža ima v tem času pri zaščiti pred sončnimi žarki posebne zahteve zaradi dveh razlogov: njen lasten zaščitni mehanizem je šibkejši, vendar so v tem času pogosto bolj izpostavljeni soncu, saj se radi igrajo na prostem, na dvorišču, na plaži ... Tako so lahko izpostavljeni tudi trikrat večjemu UV sevanju kot odrasli."

Otroška koža ima tanjšo poroženelo plast povrhnjice, razlaga Adamičeva. Ta zagotavlja nekaj zaščite pred zunanjimi dejavniki, torej tudi pred UV žarki. A še vedno premalo. "Tudi obrambni mehanizem pigmentacije še ni popolnoma razvit. Omejeno je delovanje lojnic. Otroška koža se izsuši hitreje kot koža odraslega."Treba je torej poskrbeti za dodatno zaščito ter nego.

Kako zaščititi otrokovo kožo?

"Svetujem, da dojenčkovo kožo do prvega leta ščitite predvsem z izogibanjem sončnim žarkom v času največjega sevanja. Zadržujte se v senci, uporabljajte senčnike na vozičkih, otroka primerno oblecite." Z obleko in pokrivalom lahko ustvarite fizično zaščito, zato naj pokrivata čim več kože. Tkanine naj bodo seveda primerne za poletno vreme, je pa pomembno še, da so gosto tkane.

Ne zanašajte se le na splošno napoved, da se je treba s sonca umakniti med deseto uro dopoldne in četrto popoldne. Preverjajte napovedi UV indeksa, ki so objavljene vsak dan in sporočajo, kako močno je UV sevanje. "Previdnost in zaščita sta potrebni pri indeksu nad tri, zelo nevarno pa postane sonce pri indeksu nad sedem, saj lahko že v zelo kratkem času privede do poškodb kože, na primer opeklin."

Pri uvajanju zelenjave ne obupajte prezgodaj
Preberi še:
Pri uvajanju zelenjave ne obupajte prezgodaj

Pri otroku je na prvem mestu zaščita, ki jo dosežemo z umikanjem s sonca, ko je to najmočnejše, ter s pokrivanjem čim več kože z oblačili in pokrivalom.
Pri otroku je na prvem mestu zaščita, ki jo dosežemo z umikanjem s sonca, ko je to najmočnejše, ter s pokrivanjem čim več kože z oblačili in pokrivalom./ FOTO: Shutterstock

To so pravzaprav navodila, ki bi jih morali za zaščito pred škodljivimi učinki premočnega sonca upoštevati pri vseh starostih. Vsi bi se morali predvsem umikati z močnega sonca ter svojo kožo najprej fizično ščititi s primernimi tkaninami.

Šele nato pride na vrsto uporaba sončne kreme, toda šele od šestega meseca starosti naprej. "Prej ne smemo uporabljati zaščitnih sredstev. In tudi kasneje, vsaj do tretjega leta, lahko uporabljamo le tista sredstva, ki ne vsebujejo kemijskih snovi, ki absorbirajo sončne žarke," poudarja dermatologinja. "Takšna sredstva lahko med drugim njihovo kožo dražijo in povzročijo kontaktni dermatitis. Primerna so le tista, ki ob nanosu ne prodirajo skozi poroženele plasti do občutljivih živih kožnih celic. Vsebujejo fizikalne delce, ki odbijajo sončne žarke s kožne površine, tako da v koži ne prihaja do nobenih kemijskih reakcij." V seznamu sestavin takšnih sončnih krem boste našli cinkov ali titanijev oksid.

Koliko sončne kreme je dovolj?

Treba je uporabiti dovolj sončne kreme. Navodila so ista za otroke, mladostnike in odrasle: nanesti je treba dva miligrama sredstva na kvadratni centimeter odkrite kože, nanese se ga pol ure pred izpostavljanjem ter na vsaki dve uri, vsakič po kopanju in če se spotimo.

"Toda naj na tem mestu še enkrat poudarim, kako pomembno je predvsem izogibanje soncu v času največjega sevanja kot tudi zaščita kože s primernimi zaščitnimi oblačili, pokrivali, zaščita oči s sončnimi očali," še enkrat pove Adamičeva. "To velja pri vsaki starosti; pri otrocih pa vsekakor ne smemo zanemariti pomena absorbcije kemijskih snovi v zaščitnih sredstvih skozi kožo v sistemski obtok. Ob pogostem mazanju velikih površin telesa s priporočenimi količinami sončne kreme, je vsekakor moč doseči maksimalne dovoljene koncentracije teh snovi v telesu in jih najbrž tudi preseči."

Zato je treba na sonce vedno s pametjo. "Zavedajte se, da se škoda, ki jo povzročajo sončni žarki, skozi življenje sešteva,"pravi zdravnica. Zato je z zaščito treba začeti s prvim dnem otrokovega življenja. Posledice prekomernega izpostavljanja so namreč čez čas lahko hude. Ne le, da se koža prezgodaj postara, povečano je tveganje za kožnega raka, ki je lahko smrtonosen.

Zato bi se šola morala začenjati kasneje
Preberi še:
Zato bi se šola morala začenjati kasneje

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

V SD kritični do 'enostranske odločitve'. ...
De Ligt (do)končno v Juventusu: 'Predan delu kot ...
Po končanem festivalu Ultra Europe z največjo ...
Prijavi se: Ljubezen po domače
Izgubila obe dojki in ponosno pokazala svoje telo
Lahek poletni obrok v manj kot pol ure
Takšna bo osivela in zgubana Melania Trump
Monica Lewinsky razkrila najslabši karierni ...
Kakšne so posledice klofut, šeškanja, omejitve ...
To piše v predlogu pokojninske novele!
S tem trikom vam bo vrt poleti še bolj uspeval
Novak Đoković: kakšen luksuz si privošči?