dominvrt

Česa nikakor ne smete storiti, ko otrok joka, kriči, se meče po tleh ...?

MALČEK
2
27.05.2019, 7:57

Prav vsem se je že zgodilo, da je imel otrok izpad jeze, besa, da je cepetal, jokal, kričal ... Česa v takšnem trenutku nikakor ne smete storiti, da se okoliščine še ne poslabšajo?

Česa nikakor ne smete storiti, ko otrok joka, kriči, se meče po tleh ...?

Ne pojdite stran.

Strokovnjakinja Tovah Klein trdi, da je odhod od otroka zanj zastrašujoč. ''Če histeričnemu otroku poveste, da ga boste pustili samega, bo nastopila panika. Sporočilo, ki mu ga s tem pošiljate, je, da ni ljubljen, ko se počuti najhuje. V trenutkih, ko bi moral vedeti, da ga bodo starši vedno imeli radi, se bo počutil osamljeno.''Otrok najbolj potrebuje starše v trenutkih, ko je vznemirjen. Če ste tudi vi vznemirjeni, tudi vi potrebujete odmor. Klein svetuje, da se obrnete stran, zaprete oči, globoko vdahnete in se spomnite, da ta mala oseba ne bo vedno takšna.

Besede, ki nimajo smisla: ''Pomiri se.'' ali ''Nehaj kričati in jokati.''
Preberi še:
Besede, ki nimajo smisla: ''Pomiri se.'' ali ''Nehaj kričati in jokati.''

Ne smejte se.

Včasih je izpad besamogoče smešen, toda nihče ne mara, da se mu smejejo v obraz, prav tako tudi ne vaš otrok. ''Če je otrok vznemirjen, vi pa se smejite, pošiljate sporočilo, da so njegovi občutki smešni. Tako si otrok razlaga, da je slabo, če tako čuti,''razlaga dr. Klein.

Ne oponašajte ga.

Prav tako kot smejanje je tudi oponašanje norčevanje iz otroka in njegovega vedenja. ''Tako učite otroka, da je v redu, če se norčuje iz drugih, posebej še ljudi, ki jim je težko. To je pravzaprav nasprotno od tistega, kar si starši želijo naučiti otroka, in sicer razumeti se z drugimi na skrben način,''pojasnjuje dr. Klein.

Jezen otrok
Jezen otrok/ FOTO: iStock

Mogoče je videti tako, ampak otrok se ne vede tako, ker vas želi prizadeti. ''Umirite se, vdihnite in si zapomnite, da je oseba, ki kriči in joka, pravzaprav zelo majhno bitje, ki komaj poskuša razumeti življenje in še nima sposobnosti nadzorovanja svojih čustev v teh trenutkih. To ni povezano z vami. Pomembno je, da je otrok vznemirjen in ne ve, kako naj se vede. Če starši vzamejo takšno otrokovo vedenje za osebno, ga bodo še bolj vznemirili,'' pove dr. Klein.

Zato se največkrat skregate pred odhodom v vrtec in službo
Preberi še:
Zato se največkrat skregate pred odhodom v vrtec in službo

Ne podkupujte ga.

Če ste doživeli otrokov izpad na nekem javnem mestu, vam bo verjetno lažje dati čokoladico ali ga pomiriti. ''V redu je to, če storite enkrat ali v težkih okoliščinah, vendar ne vsakič, ker ne bo imelo učinka. Otrok bo pomislil, da bo dobil sladoled, če naredi sceno,''trdi Klein.

To je najhuje, kar lahko naredite otroku
Preberi še:
To je najhuje, kar lahko naredite otroku

Ne poskušajte mu dopovedati nečesa.

To nima smisla, ker v teh trenutkih otrok ne more slišati, kaj govorite, in biti razumen. ''Ko nas nadvladajo občutki, izgine sposobnost razmišljanja. Otroka ne poskušajte prepričati v nekaj. Namesto tega govorite preprosto in uporabite le nekaj besed. Ne podkupujte ga in ne prosite, ker ga boste še bolj vznemirili,''svetuje strokovnjakinja.

Čeprav vam je težko, ostanite mirni, ker se bo tako vaš otrok hitreje vznemiril. ''Otrok potrebuje v bližini starše, da ga poslušajo, ampak ne da kričijo nanj. Otroci se ne morejo sami pomiriti, zato potrebujejo pomoč odraslih. Če smo tudi sami vznemirjeni, takrat tudi on postane še bolj vznemirjen in začuti strah, sramoto in ima slabo mnenje o sebi.''

Svetuje, da si ves čas govorite, da se otrok ne bo vedno vedel tako ali da je zdaj majhen.

Vir: www.businessinsider.com, knjiga How Toddlers thrive

'Znanstvenika ne ženejo nagrade, ampak vprašanja, ...
VOYO: Ogrevanje pred VN Aragonije
Demi Moore o zakonu s Kutcherjem: Želel je ...
Ksenija: Gledalcem lahko povem, da se zelo motijo
Recept za zdravilni čaj proti vnetju želodčne ...
Hitro nedeljsko kosilo iz pečice
Meghan Markle na poroko v prosojni obleki za 10 ...
Kaj so igralci PSG-ja žvečili na tekmi proti ...
Rodila dvojčka v ljubljanski porodnišnici
Mož ji je plačeval 13,5 evra na uro, da je ...
Neverjetni trik za črna oblačila
Zdravo jesensko kosilo brez mesa