dominvrt

Čudovit morski izlet: Trogir

IDEJE ZA PROSTI ČAS
0
24.08.2018, 8:05

Staro mestno jedro Trogirja je že več kot 20 let pod Unescovo zaščito. Mesto si več kot zasluži naziv "lepota v kamnu".

Čudovit morski izlet: Trogir

Poleti se v Trogir množično zgrinjajo turisti, zato zna biti velika gneča. Predvsem potrebujete dobre živce, če se v mesto odpravite z avtomobilom. Vse skupaj je sicer ublažil nov most na Čiovo, ki so ga odprli 17. julija, ravno v času našega obiska. Promet med Trogirjem in otokom Čiovo je namreč potekal skozi mestno jedro in čez stari most, zato so bili na višku sezone tudi večurni zastoji.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Mi smo se v Trogir odpravili s turistično ladjico. Pristali smo tik pred obzidjem, na promenadi. V mestu se turistična gneča ne pozna tako kot v prometu, turisti se porazgubijo po številnih lokalih, malih ozkih uličicah, na obzidju in drugod.

Trogir je res vreden ogleda. Staro mestno jedro je pod zaščito Unesca od leta 1997. Opisujejo ga kot eno najlepših mest na hrvaški obali, je pa tudi eno najstarejših mest. Stari Grki so ga v tretjem stoletju pred našim štetjem poimenovali Tragurion.

5 top plaž na Hrvaškem
Hotelske cene na Hrvaškem in drugod za otroka

Ob sprehodu po njem se vidi vpliv več kultur, navdušile vas bodo slikovite ulice in stari most. Lahko si ogledate samostan z umetniško zbirko, beneško trdnjavo in mestni muzej. Če se boste povzpeli na 47 metrov visok zvonik katedrale, se vam bo odprl čudovit pogled na stari Trogir z okolico. Vse našteto je plačljivo.

Cene niso za vsak žep, primerljive so z bližnjim Splitom in celo Dubrovnikom, če si privoščite kavo na promenadi. Precej boste prihranili, če si vzamete hrano in vodo s seboj. Lahko pa si kupite okrepčilo na tržnici ob avtobusni postaji, kjer ponujajo sadje, vino, olivno olje, sire in druge lokalne pridelke. Sicer sta ob tržnici tudi velika in dobro založena trgovina z dokaj normalnimi cenami ter pekarnice.

Mi smo malicali tam kupljene slanike in jogurte. Otroci so bili navdušeni.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Progasti gož zašel v ljubljanski Atlantis
Morbidelli: Začetek dneva je bil slab, a boljšega ...
Razkrito: Mariah milijarderja pred koncem zveze ...
Bojan in Maj sta se pobotala: To so otročarije
Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten ...
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
Razkrili, kaj v resnici čutita drug do drugega
Znana je NBA ekipa, h kateri se seli Kokoškov
Ganljiva slovenska oddaja, o kateri se veliko ...
Delodajalci s prikritimi testi na razgovoru za ...
Tako se pravilno skuha beli riž!
Navdušite tudi najbolj zahtevne goste