dominvrt

Tega o popkovnici niste vedeli

DOJENČEK V TREBUHU
0
02.03.2018, 8:11

Popkovnica na prvi pogled spominja na vrvico, vendar je mnogo več. Pravzaprav gre za dve arteriji in veno, ki povezujejo plod s posteljico.

Tega o popkovnici niste vedeli

''Povezana sta kot s popkovnico.''To ponavadi izrečemo, če sta dve osebi zelo povezani – ne obstaja močnejše zveze med mamo in otrokom.

Popkovnica in prav tako posteljicasta začasna organa, ki sta zelo pomembna tako za mamo kot dojenčka. Na začetku nosečnosti gre za primitivno popkovnico, sestavljeno iz veznega mezoderma, dveh arterij in ene vene, ostanka alantoisa, rumenjakove vode in dela ekstraembrionalnega celoma. Nadalje zrelo popkovnico tvorijo popkovnični arteriji, popkovnična vena, ostanek alantoisa, zdrizovine, amnijski epitelij.

Razvoj ploda - 9
Razvoj ploda - 9/ FOTO: Profimedia

Zaradi popkovnice otrok diha in dobi hrano

Mama daje zrak in hrano svojemu otročku preko popkovnice. Tako dobi pravzaprav vse potrebne hranilne snovi za rast in razvoj ter hkrati kisik vseh devet mesecev.

Dolžina popkovnice

 Najdaljša popkovnica je bila dolga 195 cm, drugače pa je dolžina med 30 in 80 cm (premera 2,5 cm), odvisno od tega, kako aktiven je plod. Če se veliko giba v maternici, potem je popkovnica daljša.

Popkovnica kot igračka

Popkovnica je prva otrokova igračka, z njo se igra tako, da jo lovi z rokami. Potem ko se dojenček rodi, ga lahko pomiri vse, kar spominja na popkovnico. Tako so hobotnice pravo darilo za njega, še posebej za nedonošenčka.

V popkovnici pravo bogastvo matičnih celic

Popkovnica je bogata z matičnimi celicami, ki so temelji našega organizma. Iz njih nastanejo vsa tkiva in organi, hkrati imajo neverjetno sposobnost obnavljanja in regeneracije vseh celic in tkiv. V krvi popkovnice se nahaja 12 vrst matičnih celic, hkrati je tam skrit ves otrokov imunski sistem.

Po porodu popkovnico prerežejo in marsikdo shrani dragoceno kri v banki matičnih celic.

Prva veliak ločitev po prerezanju popkovnice

Čeprav mama doživlja porod kot veliki dogodek, gre pravzaprav za ogromno ločitev mame od otroka. S prerezanjem popkovnice se dojenček za vedno loči od maminega telesa in takrat zares začne spoznavati svojo mamo in zunanji svet. To nikakor ne boli otročka, ker ni živčnih končičev. Popkovni krn je prisoten v dojenčkovem popku približno deset dni, nato se posuši in odpade.

Popkovni krn-nega
Popkovni krn-nega/ FOTO: Profimedia

Popkovni krn

Čiščenje

V prvih dneh čistimo popek pri vsakem previjanju, kasneje, ko krn odpade, pa po potrebi. Prav tako poskrbimo, da je popek vedno na suhem in zračnem, da se suši. Prav v ta namen plenico dojenčku vedno zavihajte tako, da bo popek ostal zunaj in nato čez oblecite majčko ali bodi, pojasnjuje Severina Feuš iz oddelka perinatologije, UKC Ljubljana.

Za čiščenje popkovnega krna uporabljamo sterilne zložence in fiziološko raztopino. Krn in gubo pod njim očistimo z enkratnimi potegi. Po potrebi uporabimo več zložencev, pojasnjuje Feuševa. Poudarja, da groba tkanina za nežno kožo ni primerna, zato svetuje, da jo pred uporabo polikate. V kolikor ste tkanino posušili v sušilnem stroju, je slednja dovolj mehka za nego popka.

Urin in blato na popku

Če na popek zaide nekaj urina ali blata, ga je potrebno temeljito in nežno očistiti. To najbolje storite s prekuhano vodo in čisto sterilno gazo, ki jo lahko kupite v lekarni. Za čiščenje popka obstajajo tudi priročne klešče, ki jih dobite v kompletu za čiščenje popka. Tega dobite v vsaki lekarni

Vnetje

Popkovni krn odpade v nekaj dneh, lahko pa pride tudi do vnetja. Vnetje prepoznamo po rdečini okrog ali nad popkom, pozorni pa bodite tudi izjemno neprijeten, smrdeč vonj. Takrat je potreben posvet s pediatrom, svetuje Feuševa.

Granulom popka

Ko popkovni krn odpade, lahko začne z dna popkovne rane izraščati divje tkivo, ki prepreči normalno celjenje popkovnega obroča. Prizadeto mesto rosi in lahko pride do okužbe. Granulom morata pregledati patronažna sestra ali otroški zdravnik. Zdravljenje je za otroka popolnoma neboleče in traja le minuto. Prizadeto mesto namažejo s srebrovim nitratom, ki razje izraslo tkivo.

Kopanje prepovedano!

Dokler popkovni krn ne odpade, otroka ne smete kopati. Vlaga bi lahko povzročila okužbo. Do takrat otroka vsak večer pred spanjem umivajte s krpico in toplo vodo. Ko popkovni krn odpade, se pred kopanjem posvetujte še s patronažno sestro.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Nadzor nad delom policije
Lorenzo se je opravičil vsem tekmecem: Uničil sem ...
Archie v Harryjevem naročju: 'Srečen očetovski ...
'Mogoče si ti malo scrkljana, malo razvajena'
Preprečite nalaganje maščob s temi vajami
Ideja za hitro brezmesno kosilo med tednom
14-letna hčerka Tanje Ribič je prava lepotica
Hrvati turistom prepovedali nošenje japonk
10 dni pred maturo rodila
Če bi imel natakar plačo 2000 evrov, bi kava ...
Igralka prodaja svojo luksuzno vilo
Slovenci so še vedno raje lastniki kot najemniki