dominvrt

Bitke za spanje so s temi nasveti preteklost

SPANJE
0
12.08.2019, 8:01

''Spoštovani, sin je star štiri leta, hčerka pa sedem. Pri nas so bitke za spanje na vsakodnevnem programu. Najprej je cel podvig, da se oprhata, potem spravita v pižamo in gresta spat. Pregovarjanje, stokanje, kaznovanje ... obljubljanje, sploh nič ne pride v poštev. Z ženo se izmenjujeva pri tem, ker je res naporno. Včasih jima oba nisva kos. Traja od sedmih do devetih. Potem sta preveč utrujena in padeta dol. Ali bi bila rešitev, da ju dajeva spat šele ob deveti uri, pa nič popoldne? Sta preveč spočita ali samo izsiljujeta z risankami? Ne veva več, kaj in kako. Hvala vam za pomoč,'' je na Bibino svetovalko Tino Jereb naslovil pismo naš bralec.

Bitke za spanje so s temi nasveti preteklost

Tina Jereb, svetovalka za vzgojo predšolskih otrok, pravi, da obljubljanje nagrad, grožnje s kaznovanjem in podobni pristopi, s katerimi poskušamo spremeniti otrokovo vedenje, v praksi največkrat ne delujejo. Nadaljuje, da raziskave kažejo, da nagrajevanje zaželenega vedenja pri otrocih še dodatno zmanjša njihovo notranjo motivacijo za to vedenje, kaznovanje pa vedno ruši odnos med nami in otrokom, zaradi česar otroke posledično še težje vodimo.

Tina Jereb, svetovalka za vzgojo predšolskih otrok
Tina Jereb, svetovalka za vzgojo predšolskih otrok/ FOTO: osebni arhiv

Vzroki, zakaj otrok noče spati

''Ko se otroci obnašajo na nezaželen način oz. ko z nami ne sodelujejo, je dobro, da se vprašamo (kot se sprašuje tudi bralec), kaj se skriva v ozadju njihovega nesodelovanja – kako to, da nas ne slišijo in ne upoštevajo?'' Da otrok enostavno še ni dovolj utrujen, bi vsekakor bil eden od možnih razlogov. Strokovnjakinja izpostavlja, da načeloma otroci nekje po tretjem letu počasi začnejo opuščati popoldanski počitek (eni prej, drugi kasneje in zelo odvisno tudi od tega, ali hodijo v vrtec (potem so bolj utrujeni) ali ne in koliko so bili aktivni na posamezni dan), šolski pa popoldanskega počitka praviloma ne potrebujejo več. Svetuje, da morda lahko poizkusi, kako bo ukinitev popoldanskega počitka vplivala na njenega sina. Brez popoldanskega počitka bo otrok zvečer prej utrujen, zaradi česar bo prej potreboval spanec.

Vroče poletne noči in dojenčkov spanec
Preberi še:
Vroče poletne noči in dojenčkov spanec

''Druga stvar, ki lahko tudi zelo pomembno vpliva na to, da otrok s starši ne sodeluje, pa je ta, da v času večerne rutine ne čuti dobrega stika z njimi.'' Poudarja, da je to ena od najpogostejših težav, ki leži v ozadju otrokovega nesodelovanja. Starše poziva, da pogledajo, kako se z otrokom že pred odhodom v kopalnico in nadaljnjo rutino lahko povežejo. Pred večernim ritualom se zavestno umirite. Že vnaprej ste zaskrbljeni, kako bo večer potekal, a poskusite sprejeti, da je trenutno večerno dogajanje pestro in ne pritiskajte nase, da mora tisti dan potekati bistveno drugače. ''Ko boste to sprejeli, se boste paradoksalno pomirili, zaradi česar boste z otrokom lahko vzpostavili boljši stik – otrok pa se bo na to najverjetneje odzval z boljšim sodelovanjem.''   

Kako se pred večerno rutino povezati z otrokom?

Tina Jereb priporoča, da otroke povabite v igro, polno smeha. ''Igrivost in smeh nas z otroki zelo zbliža in poveže – in ta dober stik je potem tisti, s katerim otroke vodimo in usmerjamo. Nekateri otroci imajo zelo radi igro ravsanja – to je groba igra, pri kateri hodimo po robu tega, kar vsem, udeleženim v igri, še odgovarja. Z otroki lahko merimo moč, tako da eden drugega z rokami potiskamo stran od sebe, drugega poskušamo zadržati na tleh, ga ne spustiti, da gre mimo nas itd. Najpomembneje je, da smo »grobi« do te mere, da nikogar od udeleženih naši prijemi ne bolijo. Če nekoga nekaj začne boleti, igro takoj ustavimo, otroke opozorimo, da to boli in da naj zmanjšajo intenzivnost. Ta igra je običajno polna smeha, s čimer z otroki okrepimo stik.''

Prve noči z dojenčkom doma so lahko najtežje
Preberi še:
Prve noči z dojenčkom doma so lahko najtežje

Nadgrajuje nasvet s tem, da imajo otroci tudi zelo radi igre, v katerih odrasli, zavzamejo manj močno vlogo – med igro so počasnejši, manj spretni, manj močni, prestrašeni itd. Svetuje, da jih na primer izzovete, da jih boste ujeli, pa vam jih nikakor ne uspe ujeti (in se ob tem glasno pritožujete), lahko jih igrivo izzovete, da jim ne bo uspelo, da vas zazidajo z blazinami (potem jim to pustite in ob tem protestirate in obupujete) … Dodaja, da si lahko izmislite tudi ''družinski ples'' s posebno smešno koreografijo.

Polaga vam na srce, da odkrijte, na kakšen način se z vašim otrokom pred večerno rutino lahko najlažje povežete, kajti le tako boste imeli z njim vzpostavljen dober stik, zaradi česar bo najverjetneje veliko bolj pripravljen na nadaljnje sodelovanje. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Slovo od Ivana Omana: 'Bil je narodni buditelj'
Dinamo s prepričljivo zmago do lepega kapitala ...
Vizažist razkril, kako se je Meghan obnašala na ...
Ana in Jaka iz Ljubezni po domače zaročena: Rekla ...
Krvni test razkriva, ali bomo še živeli v ...
Več kot samo izvrstna priloga!
Družina Ribič-Đurić pripravljena na Hollywood
Bivša zvezdnica filmov za odrasle danes živi v ...
19 let pozneje: nezvesti soprog, 5 otrok in kup ...
Poceni dopust, kjer ni gneče
Tega o oljčnem olju verjetno še ne veste
Pomembne informacije za navijače