dominvrt

Kaj potrebujemo za novorojenčka?

MALČEK
10
08.04.2013, 14:20

Pleničke, blazinice za dojenje, fiziološka raztopina, voziček … Seznami, ki jih pišejo bodoče mamice, običajno nimajo ne konca ne kraja. Ker je pisanje lahko stresno, smo se odločili pomagati. Z enim klikom boste našli vse, kar boste v najlepših dneh potrebovali zase in svojega malčka.

Kaj potrebujemo za novorojenčka?

 

Ste že nakupili vse potrebno?
Ste že nakupili vse potrebno?/ FOTO: iStockphoto

Drage bodoče mamice, da bi vam vsaj malo olajšali delo, smo z več različnih seznamov sestavili takšne, na katerih boste našle vse tisto, kar resnično potrebujete, da bodo dnevi pred, med in po velikem dogodku čim bolj prijetni za vas in vašega malčka. Morda kakšne stvari ne boste potrebovale, morda boste kakšno pogrešile. V vseh primerih bomo veseli vaših predlogov in mnenj.

NAKUP OBLAČIL

Srečne so lahko tiste porodnice, ki oblačila za prihajajoče dojenčka dobijo – bodisi nova bodisi rabljena. Vsaka mamica ve, kako hitro raste dojenček. Zgodi se lahko, da bo imel vam najbolj prisrčen bodi oblečen le enkrat. Oblačila iz druge roke so več kot dobrodošla, se bo pa vsaka mamica dobro počutila, če bo za prihajajočega dojenčka kupila kakšen kompletek. S klikom na priponko se vam bo odprl seznam z oblačili, ki jih boste potrebovale v dojenčkovem prvem mesecu.

Seznam oblačil za novorojenčka
Seznam oblačil za novorojenčka/ FOTO: Bibaleze.si

Seznam lahko natisnete TUKAJ.

 

NEGA, KOPANJE IN PREVIJANJE

Seznam s potrebščinami za nego, kopanje in previjanje se bo najbrž največkrat spremenil in dopolnil, saj bo vsaka mamica sproti ugotavljala, kaj ustreza njenemu dojenčku. Vsekakor stremite k naravni negi – dojenček ne potrebuje dišečih mil in aromatiziranih olj za masažo. Najbolj ga boste razveselili, če ga boste po kopanju v navadni topli vodi božali po stopalcih in se smejali skupaj z njim. Stvari s seznama boste dobili v specializiranih drogerijah in lekarnah, kjer vam bodo znali svetovati.

Seznam kopanje
Seznam kopanje/ FOTO: Bibaleze.si

Seznam lahko natisnete TUKAJ.

 

IGRA

V prvem mesecu so dojenčkova najljubša igrača starši. Otroka boste najbolj zabavali, če se boste z njim pogovarjali, mu peli in delali grimase. Za spodbujanje njegovih čutov mu nad posteljico obesite vrtiljak živih, kontrastnih barv z možnostjo predvajanja melodij, ki ga bodo pomirile. Svetujemo vam tudi nakup ležalnika in blazine z igralnim lokom.

 

OSTALA OPREMA IN VARNOST

Marsikateri starš pravi, da je lažje kupiti avto kot otroški voziček. Če ste dobili rabljenega, je vaša naloga opravljena, če pa se podajate v nakup, si vzemite čas. V večini slovenskih trgovin z otroško opremo boste voziček lahko poskusili pospraviti v prtljažnik – če vam tega ne bodo sami ponudili, jih sami pocukajte za rokav. Pri izbiri vozička bodite pozorni predvsem na funkcionalnost, dodatno opremo in težo, saj boste morali voziček (večkrat) pospraviti v prtljažnik.

Seznam opreme in varovanja
Seznam opreme in varovanja/ FOTO: Bibaleze.si

Seznam lahko natisnete TUKAJ.

 

MAME, POSKRBITE TUDI ZASE!

In navsezadnje, mame, poskrbite zase. Naj vam prvih dni po prihodu iz porodnišnice ne kalijo nakupi, ki jih lahko opravite že prej. Vesolje so bo takrat začelo vrteti okrog najlepšega dojenčka, ki vama bo s partnerjem narekoval urnik in vama lepšal življenje. Vzemite si čas zase, počivajte in pazite nase, saj veste, srečna mama, srečen otrok.

Seznam za mamice
Seznam za mamice/ FOTO: Bibaleze.si

Seznam lahko natisnete TUKAJ.

 

SEZNAM ZA V PORODNIŠNICO

Torbo, ki jo boste vzele v porodnišnico, imejte pripravljeno že mesec prej. Vanjo poleg dokumentov zložite še oblačila zase in svojega malčka. Vnaprej se pozanimajte, če imate lahko s seboj svoja oblačila – v nekaterih porodnišnicah lahko nosite svojo pižamo ali spalno srajco. Ne pozabite predmetov za osebno higieno, odveč pa bodo vse knjige in revije. Prvič boste lahko brez slabe vesti samo ležale in ob sebi občudovale malo nebogljeno bitjece.

 

Kaj morate nesti v porodnišnico?
Kaj morate nesti v porodnišnico?/ FOTO: Bibaleze.si

Seznam lahko natisnete TUKAJ.

 

Ko se boste ustalili, pa le razmislite o kakšnem prijetnem izletu ali dopustu. Pripravili smo seznam, kaj boste potrebovali, če se boste odločili za kampiranje.

Dragi starši, pišite nam na elektronski naslov bibaleze@pop-tv.si s pripisom SEZNAM in delite vaša mnenja, predloge in ideje z nami!


Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na:


 

 

Kaj morate nesti v porodnišnico?
Komentarji (10)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

lucika24
09.04.2013, 19:13:31
+8
Pa še foto + telefon + polnilec :-)
ursikaazalika
18.06.2012, 10:57:30
+9
joojj koliko stvari..:O
midva60
14.08.2011, 22:15:10
+9
Happy-Me je prav napisala, spalna srajca se dobi tam. Ni lepa, je pa zelo praktična in si jo zamenjaš za svežo kadar želiš .Pa še to, v NM porodnišnici dobiš za hodit Crocse in je skoraj brez veze svoje prinašat. Je pa mogoče dobro imeti s sabo kako 0,5l vodo in mogoče kako Frutabelo ali kaj podobnega- če ravno zamudiš obrok.
vale
13.08.2011, 11:49:45
+10
oj, ko želim nastisniti kaj potrebujemo za v porodnišnico, mi prikaže seznam kaj potrebujemo za kopanje,nego in previjanje novorojenčka ... ima še kdo isto težavo ,ali mogoče samo mene zafrkava računalnik ,hvala Ps; drugače pa dober članek ,kratko in jedrnato :)
kozorog16
16.08.2011, 8:58:37
+2
Meni je normalno sprintav :)
mily_
20.11.2012, 10:47:20
+8
Tudi meni noče odpret seznama za v porodnišnico ampak mi odpre za kopanje, nego...
britab
11.08.2011, 21:17:39
+5
pa za dojenčka je fajn imet v porodnišnici nogavičke, rokavičke in dudo...za mamico še nastavki za dojenje.....
kozorog16
10.08.2011, 11:49:56
+16
Ko bo čas ga bomo upošteval :)
Tina-91
09.08.2011, 22:17:13
+55
končno en pametn članek na 24ur.. svaka čast
HaPPy_Me
09.08.2011, 15:28:31
+34
Aaaahhh..... 10 dni prepozn to berem! :) btw-spalno srajco/haljo se dobi v porodnišnici; ne svoje sabo jemat, ker jo boste umazale in jo je škoda.... Moj nasvet.
Poslanci še enkrat potrdili omejitev plačil ...
Mariborčani hitro pozabili na Valur, v mislih je ...
Instagram skril 'všečke' še več uporabnikom
Prijavi se: Ljubezen po domače
Domači trik proti opeklinam obnorel internet
Preprosta domača jed, ki vedno navduši!
Ženska z najpopolnejšim telesom na svetu je brez ...
Trump grabil ženske, kjer se mu je zahotelo
Visoko noseča povsem sproščena v udobnih oblačilih
Nekateri boste danes prejeli denar od Fursa
5 stvari, ki so skupne ljubiteljem mačk in ...
Vodnik po vrstah paradižnika in njihovi uporabi