dominvrt

Tako skrbijo za nedonošenčke v naših porodnišnicah

DOJENČEK
0
12.11.2018, 10:34

Nedonošenčki so majhni kot dlan, a po srcu veliki borci. Več kot 1000 jih letno pokuka veliko prezgodaj na svet in spopasti se morajo s številnimi ovirami, ki ogrožajo njihovo zdravje in tudi samo življenje. Ob ljubečih starših in usposobljenem medicinskem osebju vsak dan posebej zmagajo, vsak dan znova dobijo eno bitko. Preberite si tudi njihove zelo ganljive zgodbe na dnu članka.

Tako skrbijo za nedonošenčke v naših porodnišnicah

Nedonošenček
Nedonošenček/ FOTO: Profimedia

Kot nedonošenčke štejemo otroke, ki na svet prijokajo pred 37. tednom nosečnosti. Zelo nedonošeni otroci so tisti, ki so rojeni pred 29. tednom.

Kako poskrbijo za nedonošenčke v posamezni porodnišnici?

Porodnišnica Ljubljana

Na kliničnem oddelku za perinatologijo ginekološke klinike ljubljanskega kliničnega centra se rodi tretjina novorojenčkov v Sloveniji. V enoti intenzivne nege in terapije novorojencev na leto zdravijo več kot 600 bolnih in prezgodaj rojenih otrok, pri katerih odpoveduje ena ali več življenjskih funkcij. Mednje sodijo tudi najbolj nezreli nedonošenčki z ekstremno nizko porodno težo, že od 340 gramov.

Otroci potrebujejo neprekinjeno dolgotrajno intenzivno zdravljenje in zdravstveno nego v inkubatorjih, dovajanje parenteralne prehrane prek centralnih žilnih kanalov, invazivno in neinvazivno podporo oziroma nadomeščanje delovanja življenjsko pomembnih organov. Izvaja se zahtevna diagnostika in terapija v smislu medikamentoznega zdravljenja, ki omogoča izboljšanje prognoze in kakovosti življenja.

V enoti intenzivne terapije stopnje III se zdravijo najzahtevnejši in življenjsko ogroženi bolniki. So posebej opremljene in zaradi potreb novorojenčkov, novih tehnologij, načinov diagnosticiranja in zdravljenja potrebujejo za kakovostno in varno zdravstveno nego visoko strokovno usposobljen kader, saj sta v tem obdobju izjemnega pomena kakovostno zdravljenje in zdravstvena oskrba, ki omogočata večje preživetje in kakovost življenja v prihodnosti otroka.

V zadnjem obdobju se je povečalo število izjemno nezrelih nedonošenčkov z ekstremno nizko porodno težo in odstotek vsako leto še narašča. Pretekla desetletja so se zdravniki pri nas in po svetu različno opredeljevali do zdravljenja nedonošenčkov na meji preživetja, razvoj medicinskih aparatur in napredek stroke pa postopoma spreminjata odnos – govorimo o otrocih z gestacijsko starostjo že od 22. tednov, katerih obravnava zahteva intenzivno zdravljenje in intenzivno zdravstveno nego.

Mamice nedonošenčkov spodbujajo, da so čim več časa ob nedonošenčku. Ostanejo hospitalizirane – dobijo status "doječe matere" v porodnišnici, v posebnih prostorih/apartmajih za mamice nedonošenčkov ali na poporodnih oddelkih. Z otrokom so lahko pretežni del dneva, prisostvujejo večernemu obroku ob 21. uri in se nato odpravijo na nočni počitek. V nočnem času načelno niso prisotne v enoti za intenzivno terapijo in nego novorojencev, izjemoma ob zapletih pri zdravljenju otroka.

V pritličju porodnišnice sta laktarij in mlečna kuhinja, kjer skrbijo za prehrano nedonošenčkov, bolnih in zdravih novorojenčkov. Mamice učijo o osnovah umivanja in razkuževanja rok, tehnike črpanja mleka, pravilne uporabe pripomočkov in ravnanja z izčrpanim mlekom. Čez dan svetujejo izčrpavanje mleka na tri ure, v podobnem ritmu, kot bi se dojil otrok. Noč je namenjena počitku, zato ponoči ne priporočajo načrtnega zbujanja zaradi izčrpavanja mleka.

Porodnišnica Maribor

Imajo neonatalno enoto, za najbolj ogrožene pa poskrbijo na odseku za intenzivno terapijo kliničnega oddelka za pediatrijo v neposredni bližini porodnišnice. Otročnica lahko prezgodaj rojenega novorojenčka obiskuje, kot želi, za vse ostale ožje družinske člane so omejeni obiski. Mleko črpa v laktariju.

Nedonošenček
Nedonošenček/ FOTO: Profimedia

Porodnišnica Kranj

Nedonošenčki potrebujejo posebno nego. Sploh bolj nezreli, ki imajo lahko prehodne težave z dihanjem, uravnavanjem telesne temperature, uravnavanjem krvnega sladkorja, hranjenjem. Zato imajo velikokrat podaljšano in bolj specifično oskrbo. V kranjski porodnišnici si želijo, da so pred odhodom domov čim bolj samostojni in odidejo vitalno stabilni, tako kot donošeni novorojenci.

Oskrba nedonošenčkov pri njih poteka od 34. tedna gestacijske starosti naprej. Ostale, bolj zgodnje nosečnosti, premeščajo v ljubljansko porodnišnico (transport "in utero" – otrok je premeščen z mamo še pred rojstvom). Ogroženost in stanje nedonošenčkov oceni pediater in tudi določi potrebno nadaljnjo oskrbo nedonošenčka, glede na njegovo zdravstveno stanje.

Če nedonošenček potrebuje posebno nego, nadzor vitalnih znakov, podporo tekočin (infuzijo) in morda včasih tudi dihalno podporo (dodatek kisika), je na oddelku na intenzivni negi, kjer imajo posebne posteljice zanje. Od stopnje razvitosti otroka je odvisna prisotnost sesalnega in požiralnega refleksa, čemur prilagajajo tudi dojenje.

Trudijo in zavzemajo se, da bi bil otrok, dokler ne more biti dojen, hranjen z maminim izčrpanim mlekom. Vzpodbujajo kengurujčkanje – otroka mamici dajejo golega na njen gol prsni koš, saj ima metoda dokazane pozitivne učinke nanj, vzpostavi se tudi vez med otrokom in mamo. Mama je lahko pri otroku večino časa, takoj ko dopušča zdravstveno stanje, gre dojenček k mamici v sobo.

Porodnišnica Celje

Odsek za neonatalno pediatrijo je organiziran po principu novorojenčku prijazne porodnišnice in je tretja služba za oskrbo novorojencev v Sloveniji. Odsek izvaja dejavnost preventivnega zdravstvenega varstva novorojenčkov, ki zajema preventivne sistematične preglede in dnevni nadzor zdravstvenega stanja novorojenčkov, ultrazvočno diagnostiko možganov in sečil, ultrazvočno presejanje kolkov, presejanje za hipotireozo in fenilketonurijo ter presejanje za zgodnje odkrivanje motenj sluha, srčnih napak in odkrivanje katarakte. Neonatalni pediater je v porodnišnici prisoten 24 ur dnevno.

Obenem neonatalni pediatri v celjski porodnišnici izvajajo tudi zdravljenje in nego: bolnih donošenih novorojenčkov, nedonošenčkov z gestacijsko starostjo 34 in več tednov, novorojencev nad porodno težo 1500 gramov, nazaj sprejetih bolnih donošenih novorojencev in nedonošenčkov iz terciarnih centrov, ki ne potrebujejo več intenzivnega zdravljenja ali dodatne diagnostike, nazaj sprejetih novorojencev z zlatenico, nenapredovanjem na teži in drugo, vnovič sprejetih novorojencev zaradi bolezni matere, pripravo kritično bolnih novorojencev in nedonošenčkov za transport v terciarni center.

V terciarne centre v skladu z nacionalnim dogovorom napotujejo kritično bolne novorojenčke ter nedonošenčke z gestacijsko starostjo 33 tednov in manj ter porodno težo pod 1500 grami.

Novorojenček, ki potrebuje intenzivno ali posebno nego (nedonošenček, bolan donošen novorojenček), biva na odseku za neonatalno pediatrijo. Mati je lahko ob otroku, kolikor želi, odvisno od njenega zdravstvenega stanja in počutja.

Porodnišnica Jesenice

Prezgodnji porod je možen po 34. tednu nosečnosti, ko lahko otroke oskrbijo pri njih. Nedonošenček, ki mora biti v inkubatorju, je nameščen v prostoru za nego novorojencev. Mama je lahko ob njem kadar koli, ni pa inkubator nameščen ob mami. Poskrbljeno je za stimulacijo in vzdrževanje dojenja s črpanjem mleka in za čimprejšnje dojenje.

Nedonošenček
Nedonošenček/ FOTO: Profimedia

Bolan novorojenec je v inkubatorju, če je potreben stalen nadzor z monitorjem.

Porodnišnica Nova Gorica

Imajo neonatalno službo, pediater je v bolnišnici prisoten 24 ur. Če je še mogoče oziroma če je še čas ter če ocenimo, da je varno za porodnico in nerojenega otroka, pa mamico in nerojenega dojenčka transportirajo "in utero" v porodnišnico v Ljubljano, če je nosečnost nižja od 33 tednov oziroma če pričakujejo kakšen večji zaplet pri novorojenčku ali pri porodnici.

Mamica je lahko pri nedonošenčku toliko časa, kolikor želi ali zmore. Prve tri dni po vaginalnem porodu in pet dni po carskem rezu odhaja k njemu iz porodnišnice, saj v tem obdobju tudi ona sama potrebuje večjo skrb in nego, potem je lahko premeščena na pediatrijo, kjer je tudi neonatološki oddelek. Če se lahko otrok hrani direktno z dojenjem, se dojita, v nasprotnem primeru pa si mamica črpa mleko s črpalko in je otrok hranjen skozi usta prek katetra (cevke).

Porodnišnica Novo mesto

Dojenčkom, ki se rodijo po dopolnjenem 32. oziroma 33. tednu nosečnosti, nudijo prvo oskrbo. Če je zadostna, zanj še naprej skrbijo pri njih, v nasprotnem primeru novorojenčka premestijo v terciarni center. Če se rodi pred dopolnjenim 32. tednom nosečnosti, se ga v terciarni center premesti neposredno po porodu. Nedonošeni otroci, pa tudi bolj ogroženi, prejemajo intenzivno zdravstveno oskrbo v njihovi intenzivni enoti za novorojenčke na poporodnem oddelku s stalnim nadzorom in oskrbo.

Če je otrok v inkubatorju in je zmožen sesanja na dojki, se dojenje prične takoj. Če ne zmore sesanja, si mati črpa mleko, novorojenčka pa hranijo po brizgi. Če ne je takoj, načrpano mleko shranijo in ga svojci odnesejo domov. V vsakem primeru se novorojenčku ponudi humano mleko takoj, ko je mogoče, prav tako se ga pristavi k dojenju. Intenzivna soba za novorojence, kjer je otrok v inkubatorju, je v sklopu poporodnega oddelka in tako v neposredni bližini matere. Mamica lahko otroka obiskuje neomejeno.

Porodnišnica Ptuj

Pri njih se lahko rodi otrok po dopolnjenem 35. tednu nosečnosti, manj donošene prepeljejo "in utero" (še v maternici) v terciarno ustanovo.

Na oddelku za neonatologijo imajo primerno opremo tudi za nedonošenčke. Premeščajo jih izključno zaradi bližine intenzivne pediatrične terapije v terciarni ustanovi. Če nedonošenček ostaja dalj časa po porodu v inkubatorju ali v porodnišnici, mamica lahko ostane z njim, dokler je novorojenček v hiši. Mamica ima možnost biti 24 ur na dan s svojim novorojenčkom. Oddelek za otročnice in oddelek za novorojenčke sta tudi prostorsko "soseda", tako da sta mamica in oče lahko 24 ur na dan v stiku s svojim novorojenčkom.

Porodnišnica Brežice

Imajo dva inkubatorja in lahko zagotavljajo nego za manj ogrožene nedonošenčke, ki sami dihajo. Vse resno ogrožene nedonošene in donošene novorojenčke premestijo v terciarni center.

Če je novorojenček v inkubatorju, je lahko mamica ob njem poljubno dolgo, odvisno tudi od njenega stanja in počutja. Mleko si začne črpati prvi dan po porodu. Posodijo ji črpalko in jo naučijo izčrpavanja mleka. Spodbujajo in izobrazijo jo pri pripravi mleka, nadaljnjem hranjenju in vzdrževanju laktacije.

Porodnišnica Murska Sobota

Pri njih se lahko rodijo otroci po 34. tednu nosečnosti. Trudijo se, da vse bolj ogrožene nedonošenčke transportiramo že intrauterino (v maternici) v mariborsko porodnišnico.

Nedonošenček
Nedonošenček/ FOTO: Profimedia

Nedonošenček, ki rabi intenzivno nego in je v inkubatorju, je premeščen z mamo na otroški oddelek, kjer je zagotovljena 24-urna prisotnost pediatra. Če zdravstveno stanje ne bi dopuščalo premestitve mamice na otroški oddelek skupaj z nedonošenčkom, se takoj na porodniškem oddelku educira in izvaja pri mamici brizganje mleka, ki ga sproti in večkrat dnevno prinašajo novorojencu.

Porodnišnica Slovenj Gradec

Do 32. tedna nosečnosti otroka "in utero" transportirajo v terciarni center, pozneje samo, če je potrebno. Imajo center za nedonošenčke, mamica nima omejitev obiskov.

Porodnišnica Postojna

Omogočajo porod z oskrbo novorojenčka po 34. tednu nosečnosti naprej. Prej nosečnico premestijo za porod v terciarni center, ker je tako zanjo in za otroka takrat najvarneje. V porodnišnici imajo za oskrbo novorojenčkov stalno prisotnega pediatra. Imajo tudi ogrevane posteljice in inkubatorje. Novorojenčka, ki ga ne morejo sami rešiti (resne dihalne stiske, druge zdravstvene težave), z ustreznim transportnim sredstvom (bodisi helikopterjem ali rešilcem) in ustreznim medicinskim osebjem premestijo v ljubljansko pediatrično kliniko.

Če mora biti nedonošenček po porodu dlje časa v inkubatorju, ga mamica lahko obišče za hranjenje, lahko ga boža, se pogovarja z njim. Ko je novorojenček dovolj stabilen, ga lahko tudi pestuje. Mamici pokažejo, kako si črpa mleko (imajo tudi strojčke za črpanje mleka). Če ima novorojenček dobro razvite sesalne reflekse, ga hranijo po steklenički, ko je dovolj stabilen ga mamica lahko tudi doji. Če novorojenček nima razvitih sesalnih refleksov, ga na začetku hranijo po sondi. Mamice lahko svoje novorojenčke, ki so v inkubatorju, pridejo kadar koli pogledat.

Porodnišnica Izola

Vodijo porode od 33. tedna nosečnosti naprej. Če porodnici grozi prezgodnji porod pred dopolnjenim 33. tednom nosečnosti, izvedejo prevoz "in utero" (v maternici) še noseče matere v ljubljansko porodnišnico. Za ogrožene in manj donošene novorojenčke imajo na razpolago usposobljeno pediatrično ekipo in opremo. Po potrebi je možen tudi postnatalni transport v Ljubljano.

Mama je lahko v stiku z otrokom, ki potrebuje intenzivno nego, prenos inkubatorja v materino sobo pa ni mogoč. Če mamica ob otroku ni hospitalizirana, je zaželeno, da ga pride obiskat vsaj enkrat na dan. Črpanje in shranjevanje materinega mleka je prav tako omogočeno.

Porodnišnica Jesenice   

Prezgodnji porod je možen po 34. tednu nosečnosti, ko lahko otroke oskrbijo pri njih. Nedonošenček, ki mora biti v inkubatorju, je nameščen v prostoru za nego novorojencev. Mama je lahko ob njem kadar koli, ni pa inkubator nameščen ob mami. Poskrbljeno je za stimulacijo in vzdrževanje dojenja s črpanjem mleka in za čimprejšnje dojenje.

Bolan novorojenec je v inkubatorju, če je potreben stalen nadzor z monitorjem.

Novorojenček
Novorojenček/ FOTO: Profimedia

ODLOMKI IZ PORODNIH ZGODB

Bralke spletnega portala Bibaleze.si so z nami delile svoje porodne zgodbe, v katerih so opisale, kako so njihovi sončki pokukali prezgodaj na svet. Ta teden, natančneje 17. novembra, obeležujemo svetovni dan prezgodaj rojenih otrok, zato bomo vsak dan objavilo novo zgodbo, prepleteno z ljubeznijo, solzami, bojem, iskrenostjo, ganljivostjo ..., in jo dodali spodaj pod ta članek. Ne zamudite resničnih zgodb slovenskih mamic!

''Porod je sprožilo zelo hudo vnetje, katero se je nato pokazalo, da je zelo resna stvar. Imela sem vnet slepič in ta se je po rojstvu tudi razlil. Tako sta bila dvojčka kot tudi jaz kot njuna mama v življenjski nevarnosti." Celotno zgodbo si preberite TUKAJ.

''Takoj so mi povedali, da moram strogo mirovati. Bila sem zelo zaskrbljena, bolelo me je, a nihče mi ni resno prisluhnil. Čutila sem, da je nekaj narobe, saj je bil to moj drugi otrok in sem vedela, kakšni so znaki popadkov.'' Celotno zgodbo si preberite TUKAJ.

''Najin Alen se je rodil v 24. tednu nosečnosti, in sicer težek 650 g in velik 32 cm. Seveda je bil to za oba velik šok. Z možem nisva vedela, kaj lahko pričakujeva.'' Celotno zgodbo si preberiteTUKAJ.

''Moja princeska je rojena v 30 in 6/7. tednu nosečnosti. Ob rojstvu je tehtala 1670 g in bila velika 40 cm.''Celotno zgodbo si preberite TUKAJ.

"Pregledal me je še zdravnik in dejal 'to bo pa šlo'. Mislila sem si, kaj bo šlo? Takoj so me odpeljali v porodno sobo. Po glavi so se mi podile misli 'zakaj, kako'." Grozno je bilo. "Prepričana sem bila, da bom izgubila našega sončka, da ga ne bo več," se spominja mamica D. M. Zaupala je srčno zgodbo polno presenečenj - tako pozitivnih kot negativnih. Celotno si preberite TUKAJ.

Najmanjša slovenska nedonošenka je Erin. Je izjemna borka: rodila se je v 23. tednu nosečnosti ter ob rojstvu tehtala 370 gramov in merila 24 centimetrov. Šele pol leta po rojstvu je odšla domov. Njeno srčno zgodbo razkriva njena mamica Aleksandra. Celotno si preberite TUKAJ.

V sodelovanju z ljubljansko porodnišnico smo pripravili še en članek na temo nedonošenčki. Preberite ga TUKAJ!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

'Najbolj pošteno do vseh je, da imamo ...
De Ligt (do)končno v Juventusu: 'Predan delu kot ...
Po končanem festivalu Ultra Europe z največjo ...
Prijavi se: Ljubezen po domače
Izgubila obe dojki in ponosno pokazala svoje telo
Lahek poletni obrok v manj kot pol ure
Tanja Ribič skočila v bikini in osupnila
Spoznajte Siargao, najlepši otok na svetu
Jana Morelj: ''Nisem super mama, ker se vsak dan ...
To piše v predlogu pokojninske novele!
S tem trikom vam bo vrt poleti še bolj uspeval
Novak Đoković: kakšen luksuz si privošči?