dominvrt

Fotografije zvezdnic, ki so običajne, a zelo intimne

DOJENJE
0
01.08.2019, 7:57

Zvezdnice na družbenih omrežjih pogosto ponosno objavljajo fotografije, na katerih lahko vidite, da dojijo. Od 1. 7. do 8. 7. traja svetovni teden dojenja in ob tej priložnosti smo zbrali nekaj njihovih fotografij v fotogalerijo, ki si jo lahko pogledate na dnu članka.

Fotografije zvezdnic, ki so običajne, a zelo intimne

Letošnji svetovni teden dojenja od danes do 7. avgusta poteka pod geslom Opolnomočimo starše, omogočimo dojenje. S tem želijo opozoriti, kako pomembno je dobro informiranje bodočih staršev in staršev dojenčkov o laktaciji in dojenju, obenem pa zagotoviti kar najboljšo podporo in pomoč pri dojenju, izpostavljajo na NIJZ.

Aleksandra Brlan, svetovalka za dojenje
Preberi še:
Aleksandra Brlan, svetovalka za dojenje

Svetovna zdravstvena organizacija za dojenčke v prvih šestih mesecih življenja priporoča izključno dojenje, ki naj bi se od starosti šest mesecev dalje ob uvajanju mešane prehrane nadaljevalo do starosti dveh let ali več.

Dojenje ima za otroka namreč številne prednosti. Materino mleko, ki je lahko prebavljivo, preprečuje drisko, zaprtje, težave s prebavo in kolike, zmanjša pa tudi tveganje za astmo v otroštvu. Prav tako ima dojenje pozitivne učinke na mamo. Zmanjšuje namreč možnost za poporodne krvavitve, deluje kot zaščitni dejavnik pred osteoporozo, zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk in raka jajčnikov.

Kot ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je v Sloveniji obdobje izključnega dojenja dokaj kratko, kar je povezano tudi z dvomom matere v kakovost in količino lastnega mleka in s skrbjo, ali njen otrok dobi dovolj hrane.

"Z naklonjenostjo in obzirnostjo mimoidočih bodo ženske sproščeno dojile svoje otroke tudi zunaj doma, v parku ali v kavarni, na uradu ali na avtobusu. Ko je otrok lačen, potrebuje materino naročje in dojke - in to takoj," so ob tem izpostavili.

V Sloveniji so v šestem mesecu otrokove starosti matere dojile dobro polovico dojenčkov (56 odstotkov), medtem ko v dvanajstem mesecu otrokove starosti matere dojijo le še dobro tretjino (32,9 odstotka) dojenčkov.

Cilji letošnjih prizadevanj ob tednu dojenja so izboljšati zdravje mater in otrok, zagotoviti zdrav in enak začetek življenja vsem otrokom, z dojenjem preprečevati podhranjenost otrok povsod po svetu, zagotoviti varno prehranjevanje dojenčkov in otrok v času krize ter poudariti, da dojenje pomeni tudi zaščito okolja, predvsem vodnih virov.

Težave pri dojenju novorojenčka
Preberi še:
Težave pri dojenju novorojenčka

V prejšnjem stoletju je dojenje upadalo, vzrok pa sta med drugim bila izdelava prilagojenega mleka za hranjenje dojenčkov in velika vlaganja v njegovo trženje, nato pa se je trend dojenja med letoma 1990 in 2000 obrnil v pozitivno smer.

Kadar se matere srečajo z dvomi in težavami, bi potrebovale več učinkovite in pravočasne pomoči, konkretno podporo pri pridobivanju spretnosti dojenja in preverjene, točne in ustrezne informacije ter nasvete, kaj storiti v njihovem primeru.

Z nasveti pomagajo tudi v Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, ki v petek, ob svetovnem dnevu dojenja, na celjski mestni plaži pripravlja srečanje nosečnic in doječih mater. Mladim staršem bodo na voljo strokovne in natančne informacije o dojenju, dopolnjene z izkušnjami, ki jih bodo o dojenju delile druge matere.

Jana Morelj: ''Zadovoljna mama, zadovoljen otrok. Predvsem pa obdržite vero ...
Preberi še:
Jana Morelj: ''Zadovoljna mama, zadovoljen otrok. Predvsem pa obdržite vero vase in v svoje sposobnosti.''

Ob svetovnem dnevu dojenja aktivnosti pripravljajo tudi v Splošni bolnišnici Jesenice. Na ginekološko porodniškem oddelku in v čakalnici ginekološke ambulante bodo na stojnici že od ponedeljka delijo zloženke zloženke, ki bodo mamicam v pomoč pri dojenju. Vse nosečnice danes vabijo na predavanje o dojenju, po koncu katerega si bodo udeleženke lahko ogledale porodni blok.

V soboto pa bo v 15 krajih po Sloveniji potekal šesti festival Dojiva se. Namenjen je podpori nosečnicam in doječim mamam, ki se pogosto znajdejo v stiski, pa tudi vsem, ki jih zanima obdobje nosečnosti, poroda, dojenja, vzgoje in starševstva.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Prazni kraji, umirajoče vasi ...
Marquez v zadnjem hipu sklatil Rossija s 'pole ...
Robert Downey Jr. je v Disneylandu kadil ...
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
6 znakov, da dosegate skrajno točko izčrpanosti
Sočno pecivo, ki bo šlo za med
Tamara Korošec: Ves čas pljuvajo, žalijo in ...
Striptiz na zelenici: Kinsey dobila posnemovalko
’Očetje so danes bolj vpleteni v vzgojo … in prav ...
Beckhamovi na Jadranu: kaj so tokrat zahtevali?
Tega o oljčnem olju verjetno še ne veste
Prihodnost je tu - to je avto, ki smo ga vsi ...