Iskanje

Zdravnik

Špela Gorenc Jazbec

Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave

Staršem svetuje o razvoju in razvojnih težavah, ki se pojavijo pri njihovih otrocih ter o pravilnem ravnanju z dojenčkom (handling).

Že odgovorjena vprašanja

Pri devetih mesecih se ne obrača

Ključne besede: se ne obrača, ne kobaca, ne sedi

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni. Naša punčka je pred kratkim dopolnila 9 mesecev. Imamo težavo, ker se ne obrača več iz hrbta na trebuh (to je pred meseci že osvojila, nato popolnoma nehala). Kar pomeni, če jo pustim ležati na hrbtu, le nemočno joka, dviguje glavico v trebušnjak ali celo rito v zrak, da bi se dvignila. Seveda ji tako ne uspe. Kravic ni nikoli marala past, zato so nas pri 8m končno sprejeli v razvojno ambulanto, kjer sva dobili navodila samo za stransko sedenje in položaj za kobacanje. Lepo prosim za nasvet in mnenje, kako bi jo spodbudila, da bi se obračala in sama vsedla. Torej sama se ne vsede, ne plazi, in ne kobaca. Ko jo posedim, pobira igračke, se upre na eno rokico in včasih tudi da v položaj kobacanja, po prostoru pa se ji največkrat uspe premakniti po riti. Hvala in lep pozdrav.
Odgovor: Spoštovani. Moje mnenje je, da če se pri devetih mesecih sama ne obrača niti noče biti na trebuščku, se ne postavlja na vse štiri, kaj šele kobaca in se samostojno ne usede, da bi morala do fizioterapevta/tke, kjer bi vam pokazali kako z njo ravnati in kako ji pomagati, da bi zmogla več stvari. Še boljše pa bi bilo, če bi imela redno nevrofizioterapevtsko obravnavo, kjer bi dobila občutek za svoje telo in primerne vzorce gibanja in drže. Zdi se mi, da ji verjetno primanjkuje rotacij, zaradi tega tudi ne zna preiti iz enega položaja v drugega. Čim več jo obračajte, iz trebuščka jo postavite na vse štiri in iz tega položaja, preko medenice v stransko sedenje, pa spet nazaj na vse štiri. Veliko opore na roke. Ne posedajte je, veliko jo pustite na tleh na trebuščku, da bo imela čim več motivacije, da bo začela sama ugotavljati, kako preiti iz enega položaja v drug položaj. Predvsem bi vam pa moral nekdo pokazati kako jo primerno vzpodbujati. Lep pozdrav.
Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, 27.09.2017

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški