Iskanje

Zdravnik

Špela Gorenc Jazbec

Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave

Staršem svetuje o razvoju in razvojnih težavah, ki se pojavijo pri njihovih otrocih ter o pravilnem ravnanju z dojenčkom (handling).

Že odgovorjena vprašanja

Jok med hranjenjem

Ključne besede: Iztegovanje med hranjenjem, ekstenzijski vzorec, jok med hranjenjem

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni. Imam 3 mesece staro hčerko, ki se že kak teden joka v naročju, ko jo želim v obliki lupinice pristaviti k dojenju. Prva dva meseca ni bilo teh težav. S partnerjem upoštevava pravilne prijeme pri dvigovanju in pestovanju. V naročju, ko jo želim pristaviti se začne nagibati naprej in iztrgovati nazaj izmenično, roke pokrči in ramena tišči nazaj ter zajoče. Pri podiranju kupčka preko ramena, kjer skrbim da fiksiram glavo, se iztegne. Ponoči pa teh težav pri dojenju ni. Pri ležanju na boku ali hrbtu, ne opazim kakšnega zategovanja glavice nazaj. Skratka v položaju lupinice zajoka. Ponovni pregled pri pediatrinji imam komaj čez en mesec., na zadnjem pregledu ni opazila kakšna odstotpanja pri razvoju Zanima me ali je možno da se je začel pojavljati ekstenzijski vzorec? Prosim in hvala za vaš odgovor. Lep pozdrav
Odgovor: Spoštovani. Težko rečem kaj točno bi bil lahko vzrok za težave vaše hčerkice. Lahko bi bil ekstenzijski vzorec, vendar bi potem tudi kadar je ne držite v naročju kazala znake ekstenzije. Mogoče je to le kakšna faza, ki bo tako kot se je pojavila tudi minila sama od sebe. To bi bilo še najboljše. Če se to dogaja le med hranjenjem in podiranjem kupčka, bi bilo možno tudi, da ima mogoče kakšne težave z refluksom. Karkoli že bi lahko bil možen vzrok za njene težave, če le te ne bodo izzvenele ali se vsaj zmanjšale v roku enega tedna, desetih dni, potem se vseeno prej kot čez en mesec naročite pri pediatrinji, da bo ocenila stanje. Lep pozdrav.
Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, 10.05.2017

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški