Iskanje

Zdravnik

Blanka Colnerič

Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja

Psihologinja dr. Blanka Colnerič, ki trenutno izvaja dodatno strokovno pomoč v vrtcu, večino strokovnega in znanstvenega dela nameni otrokom s posebnimi potrebami. Dileme staršev jemlje kot velik izziv, predvsem pa je zagovornica dejstva, da je vsak otrok nekaj posebnega.

Že odgovorjena vprašanja

Občutljivost na zvoke in postavljanje enakih vprašanj

Ključne besede: občutljivost na zvoke, živahnost, postavljanje enakih vprašanj, senzorna integracija

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni. Na vas se obračam za nasvet. Sem mamica triletnega fantka. Na njegovo obnašanje so nas že opozorili v vrtcu pa vendar me zanima kaj je "vzrok". Naj vam razložim; zadnje tri mesece opažamo, da zelo intenzivno zaznava zvoke. Zmoti ga zvok, ki ga ostali niti ne slišimo ali nas ne moti kot njega. Poleg vsega neprestano postavlja ena in ista vprašanja in to počne zelo pogosto. Zanima ga vsaka podrobnost, postavlja 101 vprašanje in skoraj mu ne pridemo do konca. Starejši sin ni tega nikoli počel tako zelo intenzivno kot on npr. Poleg vsega je zelo dojemljiv za vsako spremembo, vidi podrobnosti ki jih drugi ne. Med sovrstniki se vidi, da rahlo izstopa in da je občasno moteč za okolico. Na splošno povedano pa je zelo živahen, dojemljiv in res topel fantek, zelo sočuten do ostalih in zelo dovzeten za čustva in obnašanje ostalih. Povejte mi je naš fantek res tako zelo "poseben" kot pravijo ali je to samo neka faza? Hvala za odgovore. Lp Nina
Odgovor: Pozdravljeni, Vsak otrok je poseben, težko pa bi na podlagi opisa ocenila, ali vaš deček potrebuje dodatno strokovno podporo. Strinjam se z vami, da imajo vedenja določen vzrok ali funkcijo, služijo nečemu, pogosto pa je to težko enostavno prepoznati. Otroci postavljajo enaka vprašanja zaradi raznolikih vzrokov, npr. ko spoznavajo pomene besed, razvijajo razumevanje konceptov, ki jih težje dojamejo, ali pa s tem kličejo po bližini starša in zadovoljujejo potrebo po varnosti. Lahko ga ob postavljanju enakih vprašanj izzovete, če se morda spomni, kaj ste mu že povedali. Poskusite ga spodbuditi, da vam zastavlja raznolika vprašanja (ga zanje pohvalite, nagradite) in s tem podprete njegovo vedoželjnost. Ljudje se razlikujemo po ravni senzornih dražljajev (zvoka, vidnih informacij, dotikov, gibov ipd.), ki jih potrebujemo za optimalno delovanje. Kadar je posameznik na določenem področju preveč ali premalo občutljiv, je lahko to moteče zanj in za okolico. Glede pretirane občutljivosti na zvoke in morebitne prekomerne živahnosti bi vam lahko pomagali strokovnjaki, ki izvajajo terapije s področja senzorne integracije. Izjemno pomembna so tudi opažanja vzgojiteljic, saj vidijo, kako otrok deluje v skupini, vključevanje v raznolike skupine pa ga bo spremljalo še skozi celotno življenje. So vam vzgojiteljice kaj predlagale? Imate v vrtcu svetovalno službo, na katero se lahko obrnete? Kako pa je bilo na sistematskem pregledu pri treh letih? Ste pregled že imeli in takrat opisanih posebnosti še niste opažali? V tem primeru bo najbolje, da otrokovega pediatra opozorite na vedenja, ki jih opažate vi in vzgojiteljice ter so za vašega otroka in okolico moteča. Po potrebi vas bo napotil do strokovnjakov (npr. psihologa ali specialnega pedagoga v zdravstvenem domu), ki bodo opravili potreben pregled in vam na podlagi zbranih informacij svetovali, kako dalje.
Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja, 07.03.2017

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški