Iskanje

Zdravnik

Dušan Pušnik

Dušan Pušnik, oftalmolog

Če opazite, da vaš otrok slabše vidi, ga odpeljite na pregled k okulistu. Če pa imate kakršno koli vprašanje, ki se vam poraja zaradi suma, da vaš otrok ne vidi dobro, ali ga moti svetloba, ali škili ... se obrnite na Bibinega svetovalca Dušana Pušnika, dr. med., oftalmologa.

Že odgovorjena vprašanja

Erozija roženice-nadaljevanje

Ključne besede: Erozija roženice-nadaljevanje

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Ponovno pozdravljeni, vezano na moje vprašanje glede erozije roženice z dne 15.9. je sledeče: nastalo je pred približno 10-imi leti, predvidevam da zaradi neustrezno zdravljenega vnetja. Konkretne poškodbe se ne spomnim. Zdravljenje je bilo s kortikosteroidi, na začetku mislim da tudi antibiotiki.Sedaj vzdržujem občasno z umetnimi solzami in Lotemaxom ob poslabšanju (če se mi "delci" zatikajo ob erozijo). Vem, da je težko oceniti na podlagi napisanega. Na pregled oči sem šla šele sedaj po dolgem času, ko mi je nek drug oftamolog omenil, da je razjeda kar velika. Prejšnjega stanja izpred 10-ih let ni videl. Zato me zanima, če se lahko erozija veča sama od sebe ali bi to občutila kot novo vnetje(vnetja)? Lahko karkoli preprečim oz. bi morala kaj posebej delati ob vedenju, da imam erozijo roženice? Ker je v centru se bojim, da bi bila s starostjo ob vid (sedaj sem 40). Najlepša za vašo prijaznost in odgovore.
Odgovor: Spoštovana, odgovarjam na osnovi vaših opisov, ne pregleda, torej teoretični odgovor se glasi: - erozija je prekinitev povrhnjice roženice na določenem predelu - verjetno prihaja pri vas do občasne ponavljajoče erozije, kar se kaže kot bolečina in draženo oko, potem se zelo verjetno epitelij ponovno združi in bolečine so manjše ali pa jih ni - erozija je občasno lahko večja, ali pa manjša, vendar se vedno delno ali popolnoma spet obnovi - posledica takšnih ponavljajočih erozij so lahko brazgotine, globja vnetja globokih delov roženice, kar lahko vodi v slabšanje ostrine vida in hujše zaplete. To je del teoretičnih razlag. Lep pozdrav, Dušan Pušnik
Dušan Pušnik, oftalmolog, 17.09.2016

Anketa Arhiv

Ali ste rodili na predvideni datum poroda?

Novorojenček

Ženska Moški