Iskanje

Zdravnik

Blanka Colnerič

Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja

Psihologinja dr. Blanka Colnerič, ki trenutno izvaja dodatno strokovno pomoč v vrtcu, večino strokovnega in znanstvenega dela nameni otrokom s posebnimi potrebami. Dileme staršev jemlje kot velik izziv, predvsem pa je zagovornica dejstva, da je vsak otrok nekaj posebnega.

Že odgovorjena vprašanja

Toaletni trening

Ključne besede: toaletni trening

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Llanje in kakanje v hlače Sin je star 2 leti in pol. Že dva meseca se odvaja od plenic, ima jih le ponoči. Problem je, da ne izgovori besed ''lulat me ali kakat me''. Ko opazim, da se drži za lulčka, ga vprašam ali greva lulat /zaliti rožice, itd pa reče ja. Če pa ne opazim, pa pride do mene in mi reče lulal-kakal sem. Vsakič ga mirno preoblečem in mu rečem, da naj naslednjič pove, ko ga bo tiščalo, pa reče ok, ampak nič od tega. Zjutraj in zvečer nama je sicer uspelo, da gre na školjko in lula ter kaka, ampak vse na mojo pobudo. Problem pa je nastal, da mi je vzgojiteljica v vrtcu sporočila, da ker kaka v hlače bo v vrtcu moral biti v plenicah in mu jih je celo nekajkrat tudi dala. Ker je ''na srečo'' trenutno odsotna sem pomočnici povedala, da se s tem ne strinjam in naj se probajo tudi oni potrudit. Dodatno pa ga zmedla, ker me je že nekajkrat vprašal a imam plenico gor? Mislim, da ni problem v nezrelosti, ker je zelo bister, ogromno govori, ...ne razumem pa za kaj ne izgovori teh besed. Kaj mi lahko svetujete?
Odgovor: Pozdravljeni, Uspeh toaletnega treninga ni odvisen le od bistrosti otroka. Potrebno je upoštevati tudi telesno zrelost – nekateri pravijo, da bo otrok zagotovo suh pri treh letih, pa če ga pričnemo navajati pri dveh ali pa pri treh letih. Otroci se res zelo razlikujejo v tem, kdaj in kako hitro usvojijo toaletne navade. Pomembno je, da odločitev o odvajanju od plenic sprejmemo na podlagi otrokove pripravljenosti. Kadar se starši odločijo za to, »ker je suh morda že kakšen celo mlajši otrok in bi bil pa res že skrajni čas, da bo tudi naš«, to pogosto pripelje do dolgotrajnega in stresnega navajanja na kahlico. Otroci pa imajo lahko tudi kasneje težave z odvajanjem. Pomembno je tudi, da če je le mogoče, ko s treningom pričnete, plenice opustite v vseh situacijah (z izjemo spanja), saj sicer otroka zmedete, kot ste opazili že sami. Morda se pogovorite z vzgojiteljico in najdeta skupni jezik – kdaj in kako se boste toaletnega treninga lotili. Ko se otrok polula ali pokaka, je fino, da to v umirjenem vzdušju uredite, a morda bi bilo dobro, da ga v večji meri vključite v preoblačenje. Če se polula med igro, vi pa ga hitro preoblečete, da lahko nadaljuje z igro, prihodnjič ne bo tako motiviran za pravočasen odhod, kot če bi se moral čim bolj samostojno preobleči, pomagati pobrisati ipd. Kadar je uspešen, ga na kratko pohvalite, da spodbudite razvoj občutka nadzora nad situacijo. Ko ga vprašate, če mora na WC, morda ob tem uporabite tudi kakšno kretnjo (npr. pokažete na zadnjico, počepnete ipd.), lahko da bo tovrsten način komunikacije otroku bližje kot besede. Predvsem naj se vam ne mudi, poslušajte otroka in mu zaupajte – v sobi polni odraslih ljudi, nihče ne ve, kdo je bil suh pri dveh in kdo pri treh letih. Ljudi, ki zaupajo vase, pa hitro opazimo. Čim manj stresa in veliko prijetnih dni!
Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja, 24.10.2016

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški