Iskanje

Zdravnik

Špela Gorenc Jazbec

Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave

Staršem svetuje o razvoju in razvojnih težavah, ki se pojavijo pri njihovih otrocih ter o pravilnem ravnanju z dojenčkom (handling).

Že odgovorjena vprašanja

Se ne opira na dlani

Ključne besede: opora na roke, opora na dlani, opora na komolce, kobacanje, plazenje, sedenje

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni. Moj 8 mesecev star otrok se še ne dviguje na iztegnjenih rokicah, kadar je na tebuhu se naslanja na komolce. Posledično tudi ne kobaca, se pa že nekaj mesecev plazi in kotali. V zadnjem tednu se je naučil sedeti (usede se preko boka na iztegnjeni roki), zadnje tri dni pa se poizkuša tudi postaviti na noge. V vseh knjigah in člankih, ki sem jih prebrala piše, da naj bi se do 6 meseca dojenčki začeli dvigovati na iztegnjene roke. Bi morala biti zaskrbljena ker tega ne počne?
Odgovor: Spoštovani. Pri tej starosti bi načeloma res moral imeti že oporo na iztegnjene rokice. Vendar težko rečem kaj bolj konkretnega, ker je tako na pamet težko govoriti. Očitno je našel način za usedanje, ki mu je lažji, kakor usedanje preko vseh štirih. Čeprav, če se usede iz bočnega položaja z odrivom od roke, iztegnjene, potem nekaj opore, odriva že mora imeti. Poizkusite ga čim večkrat vzpodbuditi k opori na dlani. Mogoče ga, ko je na trebuhu malo podprite pod prsnim košem in ga rahlo privzdignite in potisnite proti njegovi medenici. Le rahlo ga vzpodbudite, da bo čim več naredil sam, ne smete ga popolnoma podpirati. Mogoče potrebuje le malo vzpodbude. Plazenja po trebuščku naprej mu ne morete preprečiti, ni pa ravno zaželjena oblika gibanja. Če se vam zdi, da so težave resne ali pa opažate še kaj drugega, omenite težave še pri zdravniku. Lep pozdrav.
Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, 24.08.2016

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški