Iskanje

Zdravnik

Špela Gorenc Jazbec

Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave

Staršem svetuje o razvoju in razvojnih težavah, ki se pojavijo pri njihovih otrocih ter o pravilnem ravnanju z dojenčkom (handling).

Že odgovorjena vprašanja

Slabo dvigne glavico

Ključne besede: dvig glave, kontrola gave, pasenje kravic, asimetrija, hipotonija, znižan mišični tonus

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljena. Stari smo tocno 10 tednov. Mali zelo malo dvigne glavico od podlage, pri tem pa bolj v desno smer. Pediatrinja nam je rekla da ima.slabsi misicni tonus zgornjega dela. Dvigujem in ostalo ga po handlingu. Bila sva na samoplacniskih fizioterapijah, delava vaje so vidne izboljsave ampak vseeno me skrbi ker v primerjavi z 2 dni starejsim fantkom nas zelo malo dvigne glavico.vem, da ne smem primerjat ampak opazis in te skrbi. Me mora to skrbeti? Ima se dovolj casa da jo dvigne? Sicer ko ga imam v polozaju za podiranje kupcka glavico lepo drzi pokonci. Mimogrede zakaj pride do znizanega misicnega tonusa? Je to ze iz nosecnosti ali zaradi poroda?
Odgovor: Spoštovani. Najlažje vam mogoče dam za primerjavo, da mora otrok pri 3 mesecih na trebuščku biti lepo oprt na komolčke in držati glavo privzdignjeno v sredinskem položaju. Glede na to, da je vaš sinček star že 10 tednov, bi glavo od podlage res že moral dvigniti. Glede na to, da ima znižan mišični tonus, bo kontrolo glave verjetno razvijal, pridobival, počasneje kot običajno. Vsekakor bodite vztrajni in še naprej hodita na nevrofizioterapijo, ker napredek ne bo prišel kar čez noč. potrebno je dalj časa, ker tudi razvoj sam po sebi napreduje s svojo hitrostjo in se ga ne da prehiteti. Običajno pa je, da hipotoni otroci ponavadi potrebujejo več časa, da osvojijo določene mejnike, bolj kot to je pomembno, da jih osvojijo s primerno kvaliteto. Razlogov za znižan mišični tonus je lahko veliko. Lahko so to prirojeni ali pa pridobljeni dejavniki tveganja, ki vplivajo na kvaliteto mišičnega tonusa. Za bolj natančne domneve je potrebno vedeti več stvari, tudi družinsko anamnezo in ostale podatke. Včasih pa se razloga tudi ne da ugotoviti. Glede tega pa lahko povprašate tudi razvojnega pediatra. Lep pozdrav.
Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, 19.07.2016

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški