Iskanje

Zdravnik

Špela Gorenc Jazbec

Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave

Staršem svetuje o razvoju in razvojnih težavah, ki se pojavijo pri njihovih otrocih ter o pravilnem ravnanju z dojenčkom (handling).

Že odgovorjena vprašanja

Ne mara trebušnega položaja

Ključne besede: obračanje dojenčka, trebušni položaj, se ne obrača, zategnjenost v ramenih

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni! Imam 8 mesečno punčko,ki se noče obrnit na trebuh. Spodbujam jo z obračanjem preko boka. Ko je enkrat na trebuščku se sama takoj obrne na hrbet. Ležanja na trebuščku ne mara. Poskušali smo z igračami in npr..dalincem ki ga obožuje ni pomagalo obrnila se je na hrbet nato na bok in se tako stegovala za daljincem.. Že nekaj časa se na ravnih podlagah dviguje v ramenih in glavi kot trebušnjak...sedi ne. Zdravnica je omenila zategnjenost v ramenih vendar ni pošiljala naprej. Naj omenim da zaostajava tudi v hranjenju z gh. V enem dnevu poje max 100g gh.Skrbi me njen počasen gibalni napredek in dvigovanje v ramenih.
Odgovor: Spoštovani. Glede na vaš opis, bi si upala predvidevati, da ji primanjkuje rotacij in da je verjetno res ˝zategnjena˝ v ramenih. Zadeva se sama od sebe verjetno ne bo rešila, če se do sedaj ni. Vseeno vam predlagam, da vam pediatrinja izda napotnico za razvojno ambulanto, kjer vam bodo znali ustrezno svetovati in pomagati. Pri osmih mesecih, obračanje in opora na roke, nikakor ne bi smel biti več problem. Običajno pri tej starosti že skobacajo po vseh štirih in se samostojno usedejo. Kobacanja pa pri vaši hčerki verjetno še nekaj časa ne bo, glede na to, da na trebuščku ne želi biti, kar pa je pogoj, da bo kasneje skobacala. Lep pozdrav.
Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, 03.05.2016

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški