Iskanje

Zdravnik

Blanka Colnerič

Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja

Psihologinja dr. Blanka Colnerič, ki trenutno izvaja dodatno strokovno pomoč v vrtcu, večino strokovnega in znanstvenega dela nameni otrokom s posebnimi potrebami. Dileme staršev jemlje kot velik izziv, predvsem pa je zagovornica dejstva, da je vsak otrok nekaj posebnega.

Že odgovorjena vprašanja

Vzgojiteljica in mama

Ključne besede: vzgojiteljica, enak vrtec, jok

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni. Zanima me, če mi lahko daste kakšen nasvet in sicer: sem vzgojiteljica v vrtecu katerega obiskuje tudi moja hčera (3 leta) in problem nastane v tem da za vsako ko me vidi kje (sicer ni v moji skupini) dobesedno znori.histerično joka me kliče in to lahko traja cel dopoldan. Če jo grem potolažit je potem še huje. v glavnem vrtec obiskuje že od samega začetka in je še vedno hud problem. še vedno joka joka joka. kaj storiti? Bi bilo bolje če jo prepišem v drug vrtec kjer me nebi srečevala? ne vem več kako naprej saj se mi že zares smili.Hvala in upam da se najde kakšen nasvet. mojca.furman@gmail.com
Odgovor: Pozdravljeni, Morda bi bilo dobro oblikovati neka pravila, ki bi se jih potem dosledno držali. S tem, ko se na njen jok odzovete tako, da greste k njej v skupino, lahko prispevate, da bodo ta vedenja še pogostejša. Kadar joka namreč vsaj občasno dobi, kar si želi, saj jo pridete tolažit. Drugič poskuša na podoben način, brez da bi sama to povezavo ozavestila. Vsekakor ne priporočam, da bi jo ob srečanju ignorirali, saj bi jo to lahko spravilo v stisko ali negotovost. Dogovorite se za določen ritual, ko se srečate, npr. pozdrav, objem, kratek pogovor o dejavnosti v tem dnevu, potem pa se poslovite, kljub njenim negodovanjem in upiranjem. Ob spremembi vaših odzivov, bo morda njena reakcija sprva še burnejša, to je povsem pričakovano, a z doslednim odzivanjem ji boste na daljši rok pomagali. Z obsežnim poslavljanjem, tolaženjem, pregovarjanjem in podobno njeno stisko še stopnjujete. Radi jo imate, a imate delo, ki ga morate opraviti, popoldneve pa namenite cartanju in bližini. Nobene potrebe ni, da bi se vam smilila, saj je v vrtcu s strani ostalih strokovnih delavk poskrbljeno za njene potrebe. Če bo zaznala vašo skrb in pomisleke, ji bo še huje. Obiske ji morda v dogovoru z njenimi vzgojiteljicami obljubite in jih izvedite, ko se bo potrudila, njen trud in igro z vrstniki nagradite s pozornostjo, ki ji jo namenite. Sicer pa so vam kot vzgojiteljici principi uvajanja otroka v skupino in ločevanja od staršev dobro poznani. Situacija je podobna kot kadar s starši uvajamo otroka v vrtec ali skupino, le da je tokrat potencialno težavnih situacij več, saj je pred izziv ločevanja od vas deklica postavljena večkrat skozi dan. A verjamem, da vam bo v sodelovanju z otrokovimi vzgojiteljicami oziroma vašimi sodelavkami uspelo. Srečno!
Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja, 18.11.2014

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški