Iskanje

Zdravnik

Blanka Colnerič

Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja

Psihologinja dr. Blanka Colnerič, ki trenutno izvaja dodatno strokovno pomoč v vrtcu, večino strokovnega in znanstvenega dela nameni otrokom s posebnimi potrebami. Dileme staršev jemlje kot velik izziv, predvsem pa je zagovornica dejstva, da je vsak otrok nekaj posebnega.

Že odgovorjena vprašanja

Otrok noče sodelovati v pogovoru

Ključne besede: govor, malček, socialna plašnost, potreba po gibanju

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni.Imam 28 mesecev starega fantka. Njegov največji problem je ker otrok noče sodelovati v pogovoru. Govoriti zna, ko gleda risanke zna vse na svoj način razlagati kaj je videl v risanki, tudi nekaj pesmic že zna zapeti na pamet. Ko pa ga kaj sprašujemo pa nikoli noče odgovarjati na vprašanje, niti kako ti je ime?, si lačen?, gremo ven?,....gleda nas kot da nas ne razume in kar zmrzne. Najhuje pa je ko kdo pride na obisk in ga kaj začne spraševati in od malčka nič. Še huje pa je ko mi kam gremo na obisk. Vsi mislijo da nič ne zna govoriti. Kako naj malčku pomagamo da bo bolje sodeloval v pogovoru z nami. Je zelo aktiven, nikoli ne obsedi pri miru niti minute, tudi pri hranjenju ne, branje pravljic pri njemu je nemogoče, ne posluša, ga ne zanima. Imamo tudi mesec dni starega dojenčka katerega pa je zelo lepo sprejel. otrok je z mano doma, ne obiskuje vrtca. Hvala in lep pozdrav.
Odgovor: Spoštovani. Zapisali ste, da je otrokov največji problem nesodelovanje v pogovoru. Pa je to res njegov problem? Opažate znake stiske, ko bi želel kaj povedati, pa ne zmore? Ali ste zaradi nesodelovanja v pogovoru, ki ga pobujate vi in okolica, v stiski predvsem vi? S pretiranim izpostavljanjem bolj socialno plašnih otrok, lahko pri njih raven stiske povečujemo. S tem, kaj mislijo ostali, se poskušajte čim manj obremenjevati. Vsak otrok je edinstven, v tempu razvoja pa se med sabo lahko zelo razlikujejo. Zagotovo zmore kaj, na kar ste zelo ponosni! Izpostavite njegovo raven energije, morda je posledično tudi gibalno bolj spreten? Če mu postavljate vprašanja, jih morda raje o vsebini igre, njemu ljubih igračah oziroma prepustite njemu iniciativo za pogovor. Besede, ki jih izreče, razširite, o njih povejte kaj več. Omenjate, da izgleda, kot da vas ne razume. To je zelo pomemben dejavnik pri presoji, ali gre za zaostanke na področju govora ali pa je otrok bolj socialno plašen in ima sicer široko besedišče, ki ga še aktivno ne uporablja. Poskuša svoje potrebe izražati s kretnjami, gestami, vas prime za roko, da bi vam kaj pokazal? Vzpostavlja očesni kontakt z vami in se na enostavna navodila ustrezno odziva? V kolikor opažate težave tudi z razumevanjem povedanega in s komunikacijo nasploh, predlagam, da pri osebnem zdravniku preverite razpoložljivost strokovnih služb na vašem območju in pri njih po potrebi z otrokom opravite pregled. Otrok bo sicer v okviru sistematičnega pregleda pri treh letih pregledan pri psihologu, a morebitno zaostajanje na področju jezika in govora je dobro hitro prepoznati in podpreti. Vaš otrok rad govori o rečeh, ki so mu zanimive. Upoštevajte njegove interese in ga podprite na njemu močnih področjih. Če torej rad gleda risanke in se potem o tem pogovarja, se mu priključite. Priskrbite tudi kakšne risbice, knjige ali igrače iz teh njemu priljubljenih risank. Po risanki se skupaj igrajte z njimi. Morda mu bo všeč, če ga kdaj ko deklamira pesmice, posnamete in potem skupaj pregledate, kako dobro je povedal. Tako bo naslednjič še bolj motiviran. Če ne zdrži pri branju pravljic, bo morda bolj zainteresiran za vašo prosto pripoved zgodbe o junakih iz njemu ljube risanke. Pravite tudi, da je zelo aktiven. Te potrebe po gibanju ne poskušajte zadušiti, tako da ga na primer ustavljate, ko teče in želite od njega odgovore na vaša vprašanja. Raje se pridružite v gibanju. Oponašajte letala, avtomobile, skupaj načrtujte podajanje žoge, skratka priključite se njegovi igri in podprite vsak njegov poskus komunikacije. Lepo vas pozdravljam in želim vse dobro!
Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja, 14.10.2014

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški