Iskanje

Zdravnik

Sonja Beznik

Sonja Beznik, specialistka za zakonsko in družinsko terapijo

Sonja Beznik, specialistka zakonske in družinske terapije opravlja delo terapevtke v zasebnem terapevtskem centru Objem v Šenčurju.

Že odgovorjena vprašanja

Najstnica

Ključne besede: izziv, skrb, strah, obup, nemoč

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Lepo pozdravljani. Na vas se obračam za pomoč glede hčere - najstnice. Sem mama 3 otrok (15, 8 in 9 let) in imam težave pri najstarejši hčeri. V šoli je sicer pridna in ima lepe ocene, doma pa je najbolj srečna, če jo vsi pustimo pri miru, ukvarja se s svojim mobitelom in to je to. Zelo rada bi z njo vzpostavila komunikacijo, vendar ni važno kaj ji sploh rečem, je njen odgovor, da ji "težim", naj jo pustim pri miru, je zadirčna in glasna ter ipd. Tudi do brata in sestre se obnaša zelo grdo, jima nagaja in govori besede kot so budalo ipd. To me zelo žalosti, ker bi rada z njo doživela še kakšne lepe trenutke, preden bo zapustila "domače gnezdo", vendar mi očitno ne bo uspelo. Priznam, da včasih tudi meni "prekipi" in seveda povzdignem glas, vem, da ne bi smela, ampak se je težko zadržati pri tem njenem obnašanju. Svetujte mi kako naj se obnašam do nje, da bi čim lepše preživelti ta njen najstniška leta. Hvala
Odgovor: Ko otrok pride v najstniška leta, se velikokrat v družini začnejo prepiri, kričanje in podobne stvari, ki pa jim starši velikokrat niso kos. Vse se lahko stopnjuje do take mere, da starši in mladostnik kar obupajo. Čutiti je, da vas je strah tega obdobja, da ne veste, kako pristopiti k hčerki. Najprej je zelo pomembno, da sprevidite, da gre za obdobje, ko se v najstniku začnejo dogajati stvari, ki jih še sam ne zmore obvladovati. Prav zaradi tega se v vaši hčerki nabira vsa ta jeza in razburjenost ter slaba volja. Vaša hčerka tukaj potrebuje starše, ki jo bodo razumeli in slišali v tej njeni stiski. Vse te spremembe so zelo hitre in vaša hčerka se še ni naučila govorice odraslih, zato je njeno obnašanje velikokrat neprimerno. S tem pa želi samo povedati tisto, kar doživlja in upa, da jo boste razumeli. Velikokrat slišimo stavek, da je mladostništvo popravni izpit za starše. Vse, kar so prej starši zamudili, bo mladostnik sedaj želel dobiti od njih, zato je za starše to zelo težka naloga. Vaši hčerki boste morali znati prisluhniti ter jo naučiti odgovornosti za svoje ravnanje, mišljenje in čustvovanje. Velik pomen v tem obdobju ima tudi vztrajnost in odločnost staršev, čeprav vas bo hčerka lahko večkrat pripeljala do roba obupa. V tem obdobju so zelo pomembni prijatelji in družba in lahko se zgodi, da bo hčerka zavračala vašo pozornost in bližino. Vedno znova vas bo izzivala ter preizkušala vaše zaupanje, hotela bo tudi vedno več svobode, saj se bo želela preizkusiti kaj zmore in ugotoviti kdo sploh je. Zelo je pomembno, da starši vedno vejo, kje je njihov najstnik, pa naj se temu še tako upira. Tudi sam si želi, da bi starši vedeli kje in s kom je, saj to zanj pomeni, da staršem nikakor ni vseeno zanj. Starše bo izzival, saj želi vedeti, če ga imajo zares radi in če jih skrbi zanj. Starševska vloga je tukaj zelo pomembna, saj se pred vašo hčerko odpirajo nove, še nepoznane teme, ki jih boste morali z njo tudi predelati. Verjetno se bo vztrajno upirala, vendar ste vi tisti, ki ji lahko daste dobro popotnico, da bo odrasla v zrelo osebo. Vsekakor pa bo za vas to velik izziv, vendar se nikar ne ustrašite biti starš.
Sonja Beznik, specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, 29.05.2014

Anketa Arhiv

Kdaj ste rodili?

Porod

Ženska Moški