Iskanje

Zdravnik

Tanja Križaj

Tanja Križaj

Fizioterapevtka, katere delo obsega predvsem zgodnjo terapijo dojenčkov z motnjo v razvoju drže in gibanja. Vodi terapije otrok in izobraževanje staršev za pravilno ravnanje z njihovimi otroki (handling).

Že odgovorjena vprašanja

Deformacija stopala

Ključne besede: stopalo dojenček Calcaneo valgus masaža

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni! Prosila bi vas za mnenje/nasvet, ker sem obtičala v slepi ulici. Moja hčerkica, ki je zdaj stara 2 meseca, se je rodila z napako levega stopala, definirano kot 'calcaneo valgus'. Pri starosti 5 dni je dobila prvi mavec, čez teden dni drugega, nato za 14 dni longeto. Stopalce je zdaj približno v normalni legi, pod kolikor toliko normalnim kotom glede na golen, vendar še vedno zvrnjeno nekoliko navzven in posledično nekoliko štrleče 'koščice' pod gležnjem, tudi peta je še malo deformirana. Ortoped pravi, da se je lepo popravilo in da gre za deformacijo, ki je zaenkrat ni moč reševati z novimi mavci, češ da gre za mehka tkiva, ki se pri tako malih otrocih še razvijajo. Predpisal je 'redresijsko masažo' in na hitro pokazal, kako naj bi jo izvajali, na kontrolo pa smo naročeni šele čez dva meseca. Nič ni omenjal kakšne fizioterapije ali česa podobnega, vendar se mi zdi predolgo dva meseca čakati na novo kontrolo in napotke, ker se v dveh mesecih po mojem laičnem mišljenju lahko marsikaj naredi, da bi se stanje izboljšalo, sploh pri tako majhnem otroku. Rada bi izvedela čim več, čim več naredila, da se ne bo kasneje izkazalo, da sem zamudila ključni čas za spremembe. Sem ziheraš in raje vprašam 15 ljudi, četudi mi povejo isto. Po drugi strani sem zmedena in negotova, nezaupljiva, zaskrbljena, zdi se mi, da stvar vendarle ni tako nedolžna oz enostavna. Naj ob tem še omenim, da sta nogica in stopalce očitno normalno oživčena, ker mala vse normalno čuti in premika, tudi gleženj. Res bi prosila za kakšen nasvet, napotek, ker imate verjetno izkušnje s tega področja in morda tudi s prav takšnimi primeri. Zanima me predvsem, ali je mogoče s pravilno masažo, razgibavanjem stvar izboljšati, poporaviti ali vsaj usmeriti v pravilen nadaljnji razvoj. Že vnaprej lepa hvala za odgovor!
Odgovor: Zdravniku, ki zdravi vašo hčerkico morate zaupati. Vaje, ki vam jih je pokazal,izvajajte res velikokrat na dan. Poleg tega pa pustite deklico veliko odvito, brez pleničke ,na ravni podlagi, da veliko sama brca.Ne obuvajte ji kakšnih čeveljčkov, da ne utesnjujete nogic. Take deformacije se zelo lepo popravijo, če pa ste nesigurni pa prosite pediatrinjo, naj vas vseeno pošlje na fizioterapijo.lp
Tanja Križaj, 08.10.2013

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški