Iskanje

Zdravnik

Blanka Colnerič

Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja

Psihologinja dr. Blanka Colnerič, ki trenutno izvaja dodatno strokovno pomoč v vrtcu, večino strokovnega in znanstvenega dela nameni otrokom s posebnimi potrebami. Dileme staršev jemlje kot velik izziv, predvsem pa je zagovornica dejstva, da je vsak otrok nekaj posebnega.

Že odgovorjena vprašanja

Noče v vrtec

Ključne besede: vrtec, jok, stiska

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Spoštovani, Sem mama 4-letne hčerke in 2-letnega sina. Ker se v naši družini trenutno srečujemo s težavo, pri kateri zaenkrat še nismo našli rešitve, vas vljudno prosim za nasvet. Hčerka (prihodnji mesec bo dopolnila 4 leta) je v vrtec vpisana tretje leto (prvo leto je potrebovala približno 2 meseca, da ob prihodu v vrtec ni več jokala), in do preteklega tedna ni bilo nobenih težav z odhodom v vrtec (tudi med počitnicami ne, ko so bili oddelki združeni in ko so bile prisotne tudi druge vzgojiteljice). Karakterno je hčerka zelo nežna, čustvena deklica, je precej sramežljiva (a, ko je nekaj časa v družbi in ko se na ljudi/otroke navadi, in jih sprejme, se lepo zaigra), včasih trmasta in poskuša izsiljevati z jokom (a ji z možem ne popuščava). Z novim šolskim letom je v vrtcu dobila novo vzgojiteljico (ki jo pozna že od prej, saj je vodila sosednji oddelek - moj prvi vtis: zdi se mi precej stroga) in pomočnika vzgojitelja, ki ga je spoznala pred poletjem, ko se je pridužil njeni skupini. Hčerkino lansko skupino so "razbili", saj je bila v oddelku 3-5 let, in so 5-letnike (predšolske otroke) dali v svoj oddelek, približno polovica jih je ostala v njeni skupini, kateri se je pridružila polovica mlajših otrok. Prvih 14 dni v septembru je bilo uredu, v ponedeljek pretekli teden pa je začeala pred odhodom v vrtec govoriti, da ne bo šla v vrtec, da jo boli trebuh, da bo ostala doma, da se v vrtcu ne bo igrala, da ne bo počivala ... Priznati moram, da so jutranji odhodi v vrtec postali prava "nočna mora". Ko jo vprašam kaj je narobe, če ji je kdo kaj naredil, jo užalil, jo kregal, mi ne pove. Reče le, da ne bo šla v vrtec. Tudi v vrtcu so mi zagotovili, da ni nič narobe, da se igra, da pa pred počitkom na ležalniku malo pojoka. Sumim, da pogreša prijateljice, ki so sedaj v predšolskem oddelku in da ji vzgojiteljica ni najbolj simpatična. Ko mi je danes zjutraj spet rekla, da ne bo šla v vrtec (njene besede spremlja jok), da ne bo počivala, sem ji rekla, da bom vzgijiteljico prosila, da naj da njen ležalnik zraven prijateljičinega, pa mi je hčerka odvrnila, da naj rečem pomočniku vzgojitelju, ne vzgojiteljici. Nekako sem jo uspela pregovoriti, da v vrtec ni prišla objokana, da v igralnico ni odšla jokajoča (tako kot prejšnji teden, ko jo je moral pomočnik vzgojitelj dobesedno trgati z mojega naročja), saj sem ji obljubila, da bom prišla po njo po kosilu, skratka pred počitkom (a samo danes). Naj omenim še, da tudi sin obiskuje isti vrtec in da z njim ni težav. Za vsak vaš nasvet, odgovor in hkrati pomoč se vam že v naprej iskreno zahvaljujem. S spoštovanjem, Zaskrbljena mamica
Odgovor: Spoštovana zaskrbljena mamica, upam, da je jok v tem času že izzvenel in deklica zopet z veseljem odhaja v vrtec. Če težave vztrajajo - imate morda v vrtcu svetovalno službo, ki bi vam lahko pomagala? Nič ne poveste, kako na dekličino vedenje gleda vzgojiteljica, ste jo morda povprašali? Dobro bi bilo, da se pogovorite in delujete usklajeno (ritual pri poslavljanju; morda ima lahko deklica sabo igračo, da premaga stisko ipd.). Deklica se bo počutila bolj varno, vzgojiteljici pa bo bolj zaupala, če bo opazila vajin dober odnos. Mogoče ji poveste kakšno zgodbico, v kateri vzgojiteljica nastopa v vlogi osrednjega junaka ipd. Lahko se tudi dogovorite, da vedno ko ne joka, njen odziv zabeležite z nalepko v preglednico, ki jo ob začetku tedna pripravita skupaj. Ko zbere dogovorjeno število nalepk (ne vse, da ne bodo cilji previsoki in bo ostala motivirana) pa ji izpolnite željo, ki jo skupaj uskladita ob pričetku tega nagrajevanja. Odhode v vrtec ji lahko olajšate tudi s kakšno njej ljubo igračo, ob kateri se bo počutila varno in jo z veseljem pokazala drugim otrokom. Večinoma pri tovrstnih spremembah velja podobno kot pri uvajanju v vrtec in ostalih prelomnicah. Omenili ste, da je tudi sicer bolj nežna, čustvena in sramežljiva ter potrebuje nekaj časa, da se navadi na spremembe. Pomembno je, da se tega zavedate in ji poskušate okolje oblikovati v skladu z njenimi značilnostmi. Vendar so tudi otroci s tem temperamentnim tipom v življenju pogosto izpostavljeni spremembam ter soočeni z ljudmi, ki jim morda niso najbolj všeč in se nanje morajo prilagajati. Važno je, da ji nudite podporo in dovolj časa z vami, v tem času pa zmanjšate količino ostalih sprememb in dejavnosti, ki bi deklici povzročile stres, da se sicer dobro počuti in nabere energijo ta prilagajanje na spremembo. Predvsem je pomembno, da ve, da je ob njenemu vedenju sprejeta in jo imate vsi enako radi, na težave pa gledate čim bolj optimistično in sproščeno. Ne želimo namreč, da morebitna negotovost prispeva k njeni stiski. S polaganjem veliko pozornosti na njen odhod v vrtec, ki ga po možnosti podaljšujete z dolgimi pogovori v garderobi in dolgim poslavljanjem, lahko opisano vedenje vzdržujete. Čim manj stresa ob vseh prijetnih spremembah, ki vas še čakajo!
Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja, 01.11.2013

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški