Iskanje

Zdravnik

Tanja Križaj

Tanja Križaj

Fizioterapevtka, katere delo obsega predvsem zgodnjo terapijo dojenčkov z motnjo v razvoju drže in gibanja. Vodi terapije otrok in izobraževanje staršev za pravilno ravnanje z njihovimi otroki (handling).

Že odgovorjena vprašanja

asimetrija,"puklasta drža"

Ključne besede: asimetrija nizek tonus

Simptomi:

Deli telesa: KOSTI, SKLEPI IN MIŠICE

Vprašanje: asimetrija, puklasta drža Pozdravljeni, imam hčerko staro 22 mesecev. V prvem letu je hodila na nevrofizioterapijo zaradi asimetrije in nižjega mišičnega tonusa trebuha. To naj se bi popravilo pri 13 mesecih ko sva imeli zadnji pregled. Takrat sem tudi opažala da ne sedi zravnano oz. pokončno ampak se drži puklasto. To sem omenila pediatrinji katera naju je poslala nazaj na fizioterapijo. Tam so nama dali dve vaji in rekli da se bo popravilo. Opažala sem da sedi vedno bolj puklasto, zato sem pediatrinjo prosila za napotnico za ortopeda, vendar naju je poslala v razvojno ambulanto. Tam jo je pri 22 mesecih predledala in rekla da je asimetrija še vedno prisotna, prav tako nižji mišični tonus, glede drže pa je rekla da se ne bo popravila in naj delava vaje za trebušne mišice in naj se čim več giblje po terenu. Ne vem zakaj naju ni dala naprej na fiziterapijo ali pa sama povedala kakšno vajo. Glede tega me zanima zakaj nastane asimetrija, zakaj puklasta drža in zakaj nižji mišični tonus? Se asimetrija kdaj popravi (zdaj sicer gre v obe smeri vendar v eno še vedno ne ve kako bi šla)? Ima kakšne posledice? Kaj pa puklasta drža, o česa nastane, je to dedno, se jo da kako popraviti? Skratka zanima me vse o asimetriji in puklasti drži. Najbolj me skrbi puklasta drža ker imajo tudi nekateri družinski člani tako držo. Ali naj greva k ortopedu? Menite da potrebuje fizioterapijo?
Odgovor: Če je pri vaši punčki še vedno prisotna asimetrija in kot pravite, ni lepo poravnana,je edino kar ji pomaga fizioterapija.Poiščite nevrofizioterapevta, ki se ukvarja z otroki. Pri tako majhnem otroku dve vaji za boljšo držo ne prineseta zadovoljivega rezultata.Sigurno pa je sedaj še pravi čas za ukrepanje.V tem obdobju gibalni razvoj deklice še ni končan in Če ji boste pomagali sedaj, kasneje ne bi smela imeti težav. LP
Tanja Križaj, 29.07.2009

Anketa Arhiv

Kaj bo vaš šolar počel med počitnicami?


Ženska Moški