V vrtcih opažajo večjo odsotnost otrok zaradi tega virusa

NOVICE

1
14.05.2021, 15:55

V zadnjih dneh v slovenskih vrtcih opažajo večjo odsotnost otrok s podobnimi simptomi – kot so vročina, driska, bruhanje, nahod, kašljanje. Gre za obolenje z adenovirusi, ki povzročajo vnetja zgornjih in spodnjih dihal, očesnih veznic, vnetje prebavil, sečil. Preverite, kaj storiti v primeru okužbe.

V vrtcih opažajo večjo odsotnost otrok zaradi tega virusa

Prehodna obdobja, ko se menjavajo letni časi in se nizke temperature počasi uravnavajo v toplejše, so značilne za širjenje raznih virusnih obolenj. Tako v teh dneh iz slovenskih vrtcev poročajo o večji odsotnosti otrok zaradi okužbe z adenovirusi.

Adenovirusne okužbe so zgodaj spomladi najpogostejše, njihovo širjenje pa je težko preprečiti. Ker se širijo kapljično in prek onesnaženih predmetov, jih preprečujemo s pogostim umivanjem rok. Bolniki, ki prebolevajo okužbo dihal, si morajo pogosto umivati roke, da ne onesnažijo svoje okolice, in kašljati v rokav, saj tako preprečijo, da bi se kužne kapljice širile po prostoru. Učinkovitega cepiva proti adenovirusom ni.

Kdaj otrok ne sme v vrtec?
Preberi še:

Kdaj otrok ne sme v vrtec?

Najpogostejši znaki adenoviroze so:

- vročina,

- kašelj,

- bolečina v žrelu,

- glavobol, 

- gnojno vnete oči, 

- vodena driska, 

- bruhanje in slabo počutje.

Ker se lahko stanje po nekaj dneh izboljša, večina staršev potem meni, da je otrok že prebolel bolezen, in ga odpelje v vrtčevsko varstvo. Vendar pa je za to bolezensko okužbo značilno, da simptomi nekoliko poniknejo, nato pa znova izbruhnejo, zato zdravniki priporočajo, da naj bo otrok, pri katerem bo ugotovljena okužba z adenovirusi, še teden dni po tem, ko bodo simptomi že izzveneli, doma. Le na ta način boste namreč lahko preprečili, da ne bo zbolela vsa vrtčevska skupina otrok in da bolezen ne bo krožila od otroka do otroka. 

Kaj lahko storite?

Zelo pomembno je, da si vsi v družini v času, ko ima otrok adenovirozo, temeljito umivate roke ter skrbite za čistočo v stranišču in kopalnici, saj se adenovirusna driska prenaša fekalno-oralno.

Bodite pozorni na morebitno dehidracijo otroka.
Bodite pozorni na morebitno dehidracijo otroka. / FOTO: Shutterstock

Iz slovenskih vrtcev še opozarjajo: 

Po navodilih NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) v vrtec pripeljite samo zdrave otroke. Bolan otrok se bo bolje počutil in hitreje pozdravil v domačem okolju. Hkrati bomo preprečili tudi prenos nalezljive bolezni na druge otroke in vzgojitelje.

V primeru odsotnosti otroka vas vljudno prosimo, da še naprej vzgojiteljicam sporočate vzrok izostanka, tudi če ne gre za bolezen, saj je nadaljnje ukrepanje za preprečevanje širjenja obolenj znotraj oddelka v veliki meri odvisno od natančnih in ažurnih informacij.

Če otrok zboli, se posvetujte z izbranim zdravnikom in upoštevajte njegova navodila. Navodila so objavljena tudi na oglasni deski vrtca ter na spletni strani NIJZ.
 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Novo rojstvo 94-letnika: 'Vidva me operirajta, ...

ŠPORT

Kopitar v podaljšku prinesel zmago kraljem v ...

POP IN

Hrvaški evrovizijski predstavnik: Ljubljana je ...

TV ODDAJE

Juliji se bo med novim izzivom obračal želodec

VIZITA.SI

Ni se tuširala 6 tednov, zdaj pojasnjuje, zakaj ...

OKUSNO.JE

Recept iz MasterChefa za slavni tarte tatin

ZADOVOLJNA.SI

Slavni igralec prosi za molitev za svojega ...

MOSKISVET.COM

To so po mnenju žensk najboljši ljubimci za eno ...

BIBALEZE.SI

Top 3 sladice, ki jih obožujejo vsi otroci

CEKIN.SI

Kralj Karel je s tem dejanjem javnosti pokazal, ...

DOMINVRT.SI

Raziskava pokazala, koliko nas stane hišni ...

ZADOVOLJNA.SI

To so najboljši viri kalcija in magnezija