Rolanje

(Foto: Profimedia)

Rolajte 30 minut in porabili boste toliko kalorij, kolikor bi jih 'pokurili' med povprečnim treningom na fitnesu. Toda vsi se boste strinjali: rolanje je bolj zabavno! Hkrati pa se gibate na prostem in niste v zaprti telovadnici. Nadihate se svežega zraka, vmes pa vas še 'božajo' sončni žarki.

Ta aktivnost je odlična tudi za učvrstitev zadnjice in nog, hkrati pa učinkuje na mišice rok, ker morate z njimi loviti ravnotežje. Strokovnjaki trdijo, da so učinki taki kot pri teku, le da pri tem manj obremenjujete gležnje.

Ne obupajte, če ste začetnik. Normalno je, da se boste med rolanjem zelo hitro utrudili, saj ta aktivnost niti ni tako preprosta, je pa fantastična za kondicijo in vzdržljivost. Po določenem času boste lahko rolali dlje, ne da bi bili utrujeni.

Zato nikar ne oklevajte, pridružite se otrokom in začnite rolati. Naj to postane družinska aktivnost, v kateri boste uživali vsi družinski člani.

O tem, kdaj je čas, da otrok spozna radosti rolanja, ali lahko prezgodnje učenje škoduje pravilnemu razvoju nog, stopal in gležnjev, smo se pogovarjali s Špelo Jazbec Gorenc, fizioterapevtko in terapevtko razvojno nevrološke obravnave, Bibino svetovalko. Je prava starost takrat, ko imajo v vrtcih na programu učenje rolanja, t. j. zadnje leto pred vstopom v šolo?

''Najprimernejši čas za začetek učenja rolanja je vsekakor po četrtem letu starosti. Približno do tega leta otrok osvoji (pridobi z razvojem) zasuke (rotacije) svojega telesa, ki so pri tovrstnih športnih aktivnostih ključnega pomena,'' svetuje fizioterapevtka in dodaja, da je težko potrditi ali ovreči, kakšne posledice lahko pusti prezgodnje učenje rolanja. ''Običajno otroci, ki se rolanja še učijo, tako ali tako ne preživijo veliko časa na rolerjih. Vsekakor pa naj bodo starši pozorni na to, kako rolajo. Če opazijo, da pri rolanju kolena krčijo in obračajo navznoter (noge na x) in pri tem medenica ostaja zadaj, trebuh pa je pretirano potisnjen naprej, to ni primeren način rolanja!'' Opozarja – če se otrok že na začetku nauči rolati na takšen način, bo kasneje zelo težko spremenil svoj vzorec. Posledično bo kljub čvrsto zapetim rolerjem gležnje začel obračati navznoter. Strinja se, da je učenje rolanja v vrtcih v zadnjem letu pred vstopom v šolo glede na starost otrok (pet let) zelo primerno.

Ne pozabite na zaščito!

Prav tako ne smete pozabiti na ustrezno zaščito. Poleg tega da otroku kupite rolerje, mora ob prvih poskusih, in tudi ko bo že zelo spreten, imeti ščitnike na komolcih, kolenih in zapestju. Kljub temu da ni ljubitelj čelade in cepeta, da je nikakor noče, morate vztrajati pri tem, da jo nosi. Mogoče si lahko prihranite veliko pregovarjanja in hudih besed, če otroku dovolite, da si izbere ščitnike in čelado sam.

Če sami ne rolate ali nimate nikogar, ki bi otroka podučil o njegovih osnovah, ga lahko vpišete v tečaj rolanja, kjer se bo naučil izogibati oviram oz. med njimi uspešno vijugati, pravilno padati in aktivno zavirati.

Rolanje

(Foto: iStockphoto)